Holera asiatică (ciuma neagră) din 1910 (2)

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Beţi numai apă care a fost fiartă în clocote şi apoi răcită
Ceai de tei, muşeţel sau de izmă, limonadă făcută cu apă fiartă
Beţi numai lapte care a fiert în clocote și mâncaţi numai mâncăruri fierte
Negustorii sunt datori a ţinea băuturile și mâncărurile acoperite,
spre a le feri de atingerea muştelor
Privăţile trebuie ţinute curate, spălându-se scaunul des cu leşie fierbinte

Din Bucureşti se telegrafiază: „Dl Morţun, ministrul de interne, sosind în Capitală, a luat noi măsuri de prevenire contra holerei. În înţelegere cu dl general Crăiniceanu, ministrul de război, a dispus ca pe zonele de frontieră, păzite de soldaţi, să se trimită de urgenţă noi trupe. Aşa că chiar azi se vor deplasa din Capitală 7 batalioane de infanterie, pentru a face împreună cu trupele existente pe zone o pază severă. Pentru o mai de-aproape supraveghere a trupelor, s-a luat dispoziţia ca ofiţerii să cantoneze pe linia zonelor. De-asemenea, dl ministru de război i-a scutit de manevre, telegrafic, pe toţi medicii, agenţii sanitari, personalul administrativ şi poliţienesc, pentru a putea rămâne la posturile lor şi a observa de-aproape măsurile preventive”.

Ministerul de interne publică o circulară adresată tuturor autorităţilor, prin care se atrage luarea aminte a cetăţenilor asupra primejdiei holerei şi li se dau sfaturi cari trebuie urmate, chiar şi fără ca să fim ameninţaţi de holeră. Înainte de toate, fântânile trebuie ţinute întotdeauna acoperite şi ferite ca apa murdară să nu poată curge în ele. Apă din lacuri şi râuri să se bea numai după ce a fost fiartă. Gunoiul şi orice murdărie să se arunce departe de fântâni. Ieşitoarele trebuie ţinute curate şi stropite cu lapte de var. Îndată ce s-ar ivi undeva vreo îmbolnăvire ce ar sămăna cu holera, cazul trebuie adus numaidecât la cunoştinţa autorităţilor.

Se constată în mod oficios că toate cazurile de îmbolnăvire suspectă de până acum, ce s-au ivit în Viena şi în alte oraşe din monarhie, nu sunt îmbolnăviri de holeră. Cu toate acestea însă, cum holera n-a încetat încă în părţile de sud ale Rusiei, pretutindeni se iau cele mai severe măsuri, pentru a preveni eventuala răspândire a acestei boli înfricoşătoare. Dr. Rudolf Kraus publică în „Neue Freie Presse” câteva consideraţii foarte instructive asupra holerei. În Petersburg, a făcut încercări cu serul său pe care îl credea de folos pentru bolnavii de holeră. N-a fost însă aşa, când a fost vorba de cazuri grele. Iată expunerile doctorului Kraus: „Nu se pot obţine tămăduiri, când otrăvirea e prea înaintată. La cazurile grele de holeră, cari omoară în câteva ceasuri, nu se poate face nimic cu vreun ser. Serul dat la început va putea fi de ajutor şi va slăbi tăria boalei. Dar încercări de acest fel nu s-au făcut, deşi ar fi foarte de dorit. Oricum, nu avem niciun leac în stare a tămădui cazurile grele. Prin urmare, trebuie să punem cu atât mai mult temei pe toate măsurile în stare de a ne feri împotriva holerei, acest duşman al omenirii.

Iată sfaturile ce le dă un doctor pentru a preveni această boală primejdioasă: beţi, la vreme de holeră, numai apă care a fost fiartă în clocote şi apoi răcită, păstrând-o în vase curate şi acoperite. O altă băutură este ceaiul obişnuit, precum şi cel de tei, muşeţel sau de izmă, limonada făcută cu apă fiartă. Dar, mai ales, băgaţi bine de seamă că apa nefiartă trebuie eliminată cu desăvârşire dintre băuturi. Pentru spălarea gurii, pentru spălarea vaselor de bucătărie, a farfuriilor etc., întrebuinţaţi apă fiartă. Nu beţi lapte crud, ci numai lapte care a fiert în clocote și mâncaţi numai mâncăruri fierte.

Toate mâncărurile crude, precum fructe, salate, castraveţi, trebuie înlăturate. Toţi negustorii sunt datori a ţinea băuturile și mâncărurile acoperite, spre a le feri de atingerea muştelor, că prin muşte se răspândeşte boala. Asemenea, şi localurile (cârciumele) trebuie să fie într-o desăvârşită stare de curățenie. Ţineţi în curţile şi casele voastre cea mai deplină curăţenie, arzând gunoaiele sau ridicându-le zilnic şi văruindu-vă casa cât de des. Latrinele (privăţile) trebuie golite şi ţinute curate, spălându-se scaunul des cu leşie fierbinte. („Tribuna”, Arad, 170-171, 1910)

Constantin T. STAN

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.