Haosul din fiscalitate continuă. Cine câştigă şi cine pierde cu Formularul 600 care a stârnit scandalul începutului de an

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Aproximativ 210.000 de ro­mâni sunt obligaţi să de­pună la Agenţia Naţio­nală de Administrare Fis­cală (ANAF) formularul 600, un document prin care aceştia tre­buie să arate ce venituri au obţinut în 2017 sau cred că vor obţine anul acesta pe lân­gă salarii, astfel încât Fiscul să le cal­cu­leze ce contribuţii sociale au de plătit.

„Termenul de 31 ianuarie pentru de­pu­­nerea formularului 600 este o grabă spe­­cifică a unui buget gol, prin care statul vrea să încaseze banii cât mai repede. Încă nu avem toate detaliile necesare pentru aceas­tă declaraţie, este un haos“, a spus Valentina Saygo, managing partner la firma de consultanţă fiscală Ask for Accounting.

Formularul trebuie depus doar de con­tribuabilii care obţin venituri extrasalariale din surse precum: activităţi inde­pendente, chi­rii, investiţii, activităţi agricole etc. în cuan­tum cel puţin egal cu 12 salarii minime pe economie (respectiv 22.800 de lei, adică valoarea salariului minim brut pe economie de 1.900 lei x 12 luni).

Astfel, fiecare persoană care a obţinut în 2017 sau care crede că va obţine venituri ex­trasalariale de peste 22.800 de lei în 2018 tre­buie să plătească 35% din aceas­tă sumă drept con­tri­­buţii la pensie (CAS – 25%) şi la sănătate (CASS – 10%), adică apro­xi­ma­tiv 8.000 de lei.

Una dintre difi­cultăţile pe care le pot în­tâl­ni contri­bua­bi­lii odată cu de­pu­nerea formu­laru­lui 600 este fa­mi­lia­ri­zarea in­spec­­to­ri­lor fiscali cu această obli­gati­vitate de decla­rare şi infor­mare co­rec­tă a contri­bu­a­bililor într-un termen foar­te scurt.

„Considerăm că o in­for­mare a con­tri­bua­bi­li­lor la ghi­şe­ele ANAF cu pri­vire la obli­gativitatea de­pu­­nerii de­cla­raţiei 600 este una insu­fi­cientă, fiind ne­ce­sară o campa­nie la nivel naţional pen­tru o cât mai bu­nă acoperire. O altă di­fi­cultate este imposibili­ta­tea depunerii acestei declaraţii în format electronic. Înţele­gem totuşi că ANAF a emis un comunicat de presă pe site-ul oficial al instituţiei în care se estimează că, începând cu 15 ianuarie 2018, declaraţia 600 va putea fi depusă şi în format electronic“, a explicat Radu Derscariu, Director Global Employer Services în cadrul firmei de audit şi consultanţă fiscală Deloitte România.

Experţii spun că for­mu­larul 600 nu este ceva absolut nou pen­tru persoanele care obţin venituri din activităţi independente de exemplu, însă s-a modificat substanţial, pentru că se se depune acum de mai multe categorii de contribuabili faţă de anul trecut.

„Declaraţia 600 se depune până la data de 31 ianuarie inclusiv sau în termen de 30 de zile în cazul celor care încep o activitate în cursul anului. În caz de întârziere în depu­nerea declaraţiei, autorităţile fiscale pot aplica o amendă de la 500 la 1.000 de lei“, a spus Daniela O­pres­cu, tax director în cadrul firmei de audit şi consultanţă fiscală KPMG.

Pe de altă parte, dacă o persoană estimează că va încasa peste 22.800 de lei anul acesta din venituri extra-salariale şi plăteşte 8.000 de lei la Fisc pentru contribuţii sociale în 2018, dar până la finalul anului va încasa o sumă mai mică, riscă să nu îşi mai poată recupera cei 8.000 de lei, pentru că sumele nu se vor regulariza, spun consultanţii.

Cine câştigă:

  • Statul, pentru că va încasa pe 25 martie prima tranşă din cei aproape 8.000 de lei datoraţi de salariaţii care au şi venituri din alte surse de peste 22.800 de lei.
  • Contribuabilii care au venituri extrasalariale foarte mari, întrucât contribuţiile sunt plafonate la 12 salarii minime. O persoană cu venituri extra-salariale de 100.000 de lei va plăti la stat tot atâtea contribuţii cât plăteşte o persoană care a încasat 22.800 de lei, adică 8.000 de lei pe an.

Cine pierde:

  • Cei care, pe lângă salarii, mai realizează şi venituri din investiţii. În prezent, ei datorează CASS  şi asupra veniturilor din investiţii, spre deosebire de anul trecut, când, dacă aveau şi salarii sau venituri din activităţi independente, nu mai datorau CASS asupra veniturilor din investiţii.
  • Persoanele fizice fără venituri care doresc accesarea sistemului de stat privind serviciile medicale. În anul 2017 ei achitau 5,5% contribuţia de asigurări sociale de sănătate la nivelul salariului minim pe economie, adică 79,75 lei/lună (ex. 5,5% x 1.450 lei), însă în 2018 vor plăti 190 lei/lună (ex. 10% x 1.900 lei).

Economistul Bogdan Glăvan: „Conducerea ANAF ar trebui să înfunde pușcăria pentru subminarea economiei naționale”

Economistul Bogdan Glăvan acuză ANAF de incompetență, după ce a fost stârnit un mic haos printre profesiile liberale, după introducerea declarației 600, care trebuie completată până la 31 ianuarie.

Profesorul Glăvan consideră că pentru introducerea acestui formular, conducerea ANAF ar trebui să meargă la închisoare pentru subminarea economiei naționale.

„Orice nou formular introdus de ANAF trebuie însoțit de o scădere cu 10% a salariilor acestei instituții. Adică bandiții aia de la conducere se bat între ei pe șpăgi DE MILIOANE DE EURO și schimbă legislația cu UNICUL SCOP DE A SE DA AFARĂ UNII PE ALȚII, ceea ce generează pierderi uriașe oamenilor cinstiți. Iar pe urmă vin și își justifică lefurile cu astfel de idei cretine, care nici în Mongolia nu există. Via Alex Mihăileanu, iată la ce servește Declarația 600, care va pune pe drumuri sute de mii de români:

„- dacă ai avut venituri din activități independente (cele de mai sus plus dividende), trebuie să depui o declarație inutilă
– inutilă pentru că deja exista declarația 200, prin care oricum declarai, până la 31 mai, toate veniturile pe anul anterior
– inutilă pentru că oricum aveai declarat la Fisc contractul de închiriere
– inutilă pentru că, dacă exceptăm formele autorizate (PFA, ÎI), SRL-urile cu care ai lucrat oricum declarau la Fisc toate veniturile tale, plătindu-ți inclusiv taxele
– inutilă pentru că dividendele oricum erau declarate de firme
– inutilă pentru că drepturile de autor plătite oricum erau declarate de firme
– termenul pentru depunerea mirobolantei declarații pentru veniturile pe 2017 este 31 ianuarie 2018, adică foarte din scurt, motiv numai bun pentru ANAF să mai dea niște amenzi”.
Ce mizerabili. România are de câștigat prin faptul că oamenii muncesc, produc, plătesc oricum taxe. Conducerea ANAF ar trebui să înfunde pușcăria pentru subminarea economiei naționale”, a scris el pe facebook.

AL PRESS

Despre admin 6555 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.