Haos în sportul local! CSȘ Lugoj, între trecutul glorios și viitorul său nebulos

Dan TIMARU 

Mișcarea sportivă de masă este deosebit de importantă pentru sănătatea fizică și mentală, iar cei care trudesc la modelarea tinerelor vlăstare sunt demni de toată lauda și prețuirea noastră. Domnul Simion Moatăr, directorul Clubul Sportiv Școlar Lugoj, a avut amabilitatea să ne ofere câteva aspecte din trecutul, prezentul și viitorul instituției pe care o conduce.

„Clubul Sportiv Școlar Lugoj este un club cu tradiție pe plan național, care a luat ființă în anul 1957, din inițiativa profesorului Titus Isar. La început, clubul a funcționat cu trei secții, atletism, gimnastică și fotbal. De-a lungul timpului, activitatea clubului s-a lărgit, așa că la ora actuală avem opt secții, atletism, gimnastică, fotbal băieți, judo, lupte greco-romane, lupte libere, handbal și volei.

În clubul nostru au crescut mari campioni olimpici, mondiali, europeni. Amintesc aici pe frații Corneliu, Adrian și nu în ultimul rând pe marea campioana Alina Goreac, apoi Kurt Zilier, Lavinia Miloșovici. Cu toate că noi nu am avut secție de gimnastică feminină, Alina a făcut primii pași în gimnastică la clubul nostru, alături de frații ei, gimnaștii de mare clasă, iar Lavinia – alături de tatăl ei, luptător cu o activitate remarcabilă.

Desigur că aceste nume sunt o mândrie nu numai pentru orașul nostru ci și pentru țară. Este rușinos din partea noastră că nu apreciem la adevărata valoare ceea ce au realizat acești sportivi. Ar trebui să avem grijă de ei, pentru că au adus cinste și onoare Lugojului.

Lista sportivilor cu care ne mândrim este lungă. Amintesc pe Dan Bagiu, Cristi Dancea, Sorin Micșa la fotbal. La handbal, am avut copii care au jucat în lotul național de juniori. La lupte, cum bine știți, la un moment dat Lugojul a dat mari valori naționale. Voleiul este și el mândria noastră. Campionatul mondial de junioare, pe care echipa României l-a încheiat pe locul 6, a avut în componența sa ca titular o lugojeancă. La fiecare categorie am avut și avem sportivi care au performat la cel mai înalt nivel.

La ora actuală, CSȘ are peste 20 de cadre didactice, care antrenează peste 600 de copii. În cifrele de școlarizare sunt trecuți doar 584 de elevi, eșalonați în trei grupe de instruire, performanță, avansați și începători. Avem opt grupe de performanță, 9 grupe de avansați și 26 de începători. Clubul Sportiv Municipal a fost înființat de profesorul Jitaru, pentru a da posibilitatea sportivilor de la CSȘ să își continue activitatea la nivelul seniorilor. Să nu se piardă talentele crescute la CSȘ.

Evident că nimeni nu este oprit să plece în altă parte pentru a face performanță, dar cei care vor să continue activitatea sportivă pe plan local trebuie să aibă posibilitatea de a face acest lucru. Fetele de la volei, de exemplu, au posibilitatea de a continua în echipa de volei CSM, dar sunt discipline unde performanța nu este la un nivelul așa de ridicat, așa că fiecare este liber să aleagă alt oraș, cu altă clasă de pregătire și evoluție.

Statutul Clubului Sportiv Municipal a fost conceput doar pentru echipe de seniori. Mi se pare absolut normal și firesc ca la nivelul Lugojului să ai o unitate care să pregătească copii și juniorii și o altă unitate unde să activeze seniorii. În ultimul timp, lucrurile s-au schimbat la nivel de CSM, din câte știu eu au schimbat și statutul și au făcut grupe de copii și la fotbal. Nu ar fi nimic rău în asta, dacă s-ar respecta normele de fair-play și mai ales relațiile dintre noi. Când înființezi ceva nou, acel ceva trebuie să fie gândit pe perspective medii și lungi. Acestor copilași pe care îi instruiești trebuie să le asiguri competiția pe măsură ce cresc ca vârstă, iar în fotbal, ca să poți face așa ceva, trebuie să ai resursa umană la îndemână. Adică să ai profesori calificați, care să aibă carnet de antrenor, iar pe lângă carnet de antrenor trebuie să aibă licențiere UEFA. Această licență nu se obține prea ușor. Licența presupune școlarizare și examen pentru acele locuri puține care sunt alocate României pentru diferite categorii.

Or eu nu văd pe nimeni în stare de la CSM care să obțină aceste licențe. Ei nu au nici măcar carnet de antrenor, care este prima condiție. Titlul de instructor sportiv nu ajută cu nimic. Rețineți vă rog acest lucru. Eu constat doar ce se întâmplă acolo și acest adevăr nu trebuie să supere pe nimeni. Există  într-adevăr o licență C, care îți dă dreptul de a activa, dar doar jos, la baza disciplinei.

În competițiile organizate de Federația Română de fotbal nu poți să îți înscrii echipa în campionat dacă nu ai personal care să îndeplinească cerințele mai sus enumerate. La CSM, pe lângă faptul că nu au așa ceva, nu se întrevăd nici perspective de a avea așa ceva în viitor.

Nu înțeleg amestecul domnului Anghel în treburile CSM, pentru că la o astfel de disciplină trebuie să ai niște competențe în domeniu, care să te recomande, să ai o facultate de specialitate, un master. Nu poate oricine să conducă un astfel de club, numai așa că îl recomandă o funcție politică.

O altă problemă cu care ne confruntăm este lipsa unei săli de sport, unde copiii de la handbal să poată să se antreneze și să își desfășoare meciurile din campionat. Sala Lavinia Miloșovici, fiind transformată în centru de vaccinare, a creat acest neajuns. Neavând sală unde să se desfășoare meciurile, au fost scoși din competiție. Am solicitat sprijinul autorităților locale în soluționarea acestei probleme. Deocamdată am fost nevoiți să ne retragem din campionat și trăim cu speranța că se va reveni la normal.

Pe viitor dorim ca să menținem clubul în elita națională a sportului pentru copii și juniori. Clasamentele care s-au întocmit de-a lungul anilor ne situau în primele 25 de locuri pe țară. Sunt 42 de reședințe de județ, așa că municipiul nostru s-a situat de multe ori înaintea multor orașe mari. Nu e ușor să te lupți cu o reședință de județ.

Vrem să rămânem în topul național, vrem să dăm mereu copii talentați la loturile naționale ale României. Nu există secție de la noi din club care să nu fi avut copii în loturile naționale. Dorim să fim sănătoși și să promovăm cât mai mulți sportivi la echipele de seniori. Dorim ca Lugojul să rămână în elita sportului național și internațional”. 

La ora actuală echipele de handbal ale CSȘ au probleme din cauza lipsei unei săli de antrenament unde să se desfășoare și meciurile din campionat. Am stat de vorbă cu Adrian Rădoi, antrenor al echipelor de handbal juniori I și II. Acesta a declarat următoarele: 

„Motivul invocat de către administrația locală referitor la imposibilitatea mutării  centrului de vaccinare de la sala Lavinia Miloșovici este doar un pretext pentru distragerea atenției de la motivul real. Se vrea de fapt transforma-rea acestei săli doar în sală de gimnastică. Schimbarea destinației sălii este ilegală, deoarece sala a fost construită ca sală pentru jocuri sportive.

Cele mai important jocuri de echipă, cu cele mai bune rezultate, le avem la  handbal, volei, baschet. În perioada de iarnă, nu scoți copiii de la fotbal afară, ca să îi îmbolnăvești. Avem nevoie de sală. Noi am înscris echipele de handbal în campionat, dar a trebuit să le retragem pentru că nu avem sală. Dacă te-ai înscris în campionat, iar apoi te retragi, primești penalizări. Eu am juniorii I, copii cu vârsta între 17 și 18 ani, dar neavând sală nu am mai înscris și juniorii II, ci doar juniorii III, ai colegului Nicolae Băban.

Deocamdată, putem face doar mai multe jocuri amicale, pentru a-i menține într-o anumită formă fizică. La grupa mea, toate meciurile din campionatul județean trebuie să le jucăm în deplasare, pentru că acasă nu avem unde. Să nu uităm că acești copii reprezintă orașul Lugoj și nu este corect să nu beneficieze de condițiile normale. Jucând afară, cresc costurile. Transportul, sala trebuie plătite, plus că nu mai ai suportul publicului. Părinții copiilor ne însoțesc în deplasări, dar nu este de ajuns.

Noi suntem finanțați de Ministerul Educației, prin Inspectoratul Școlar Județean, dar aceste instituții nu au autoritatea de a impune primăriei  să ne dea sală. Am fost ofertați pentru a merge alături de CSM, dar nu putem accepta așa ceva. Noi suntem școală și nu putem să ne afiliem la CSM. Credem că primăria ar putea construi încă o sală de sport în oraș și totul ar fi OK!”

Nicolae Băban, antrenor al echipelor de handbal juniori III CSȘ și al echipei de seniori de la CSM își exprimă și dumnealui nemulțumirea față de felul în care este tratat handbalul lugojean:

„Avem o secție de seniori la CSM, care și-a întrerupt și ea activitatea din lipsa sălii. Am făcut adrese la DSP, în care am explicat situația, iar dumnealor ne-au răspuns că nu au nimic împotriva mutării centrului de vaccinare dacă primăria propune o altă locație. Am discutat și cu domnul primar, încă de prin luna mai, și cu Mihai Anghel, explicându-le că vom fi excluși din campionat. Fără sală, ne-am retras, ca să evităm alte sancțiuni din campionat.

Din mai și până în septembrie a fost timp suficient pentru rezolvarea problemei cu sala, dar nu s-a vrut, pentru că sunt alte interese. S-a hotărât de către administrația locală ca sala „Ioan Kunst Ghermănescu” să fie folosită exclusiv pentru volei. În această situație, CSȘ nu poate antrena în condiții normale copiii. Ne antrenăm la Școala Gimnazială „Eftimie Murgu” în condiții improprii. Un teren de handbal are alte dimensiuni. Sunt multe lucruri care contravin regulamentului. Stâlpii de beton duc la accidente și noi nu ne dorim așa ceva,  Deci nu cerem nimic primăriei în afară de sală. Ne descurcăm singuri din punct financiar. Nu avem nimic împotriva celorlalte discipline, doar cerem un drept în numele copiilor acestui oraș, drept care le este în mod flagrant încălcat.

Putem face performanță și cu sportivi din oraș, dar pentru asta trebuie să ni se asigure condiții optime. Din păcate, mi-am dat demisia și nu mai pregătesc echipa de seniori a CSM Lugoj, din cauză că am primit un buget de doar 10.000 de lei pentru anul competițional 2021-2022, sumă cu care nu se poate face performanță. Copiii de la CSȘ Lugoj, chiar dacă vor trebui să se pregătească în aer liber, nu vor renunța la handbal. Vom deveni mai puter-nici, mai motivați, vom demonstra că suntem un grup unit, adevărați sportivi!”

Într-o discuție avută cu Mihai Anghel, dumnealui m-a asigurat de cele mai bune intenții pe care le are în susținerea sportului lugojean, dar că cei de la CSȘ pun condiții de neacceptat.  

Sincer să fiu, nu am înțeles care sunt competențele domnului inspector de specialitate și mai ales ce hram poartă Mihai Anghel prin sportul local, dar am priceput că ceva e putred în toată povestea asta. Există alți factori decizionali care ar trebui să facă și aici lumină. Până atunci însă, în sportul local se va juca cu siguranță doar Baba – Oarba. 

Recent, primarul Claudiu Alexandru Buciu, într-o emisiune televizată, a promis că într-o lună  sala de sport Lavinia Miloșovici va fi redată circuitului sportiv, iar centrul de vaccinare va fi mutat în altă locație. Iată, deci, că a apărut și luminița de la capătul tunelului!

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.