Guvernul va acorda pachete alimentare pentru peste un milion de români și bani pentru zeci de mii de asistenți sociali

Guvernul României a aprobat trei inițiative legislative propuse de Ministerul Fondurilor Europene, care însumează alte 335 de milioane de euro pentru ajutorarea persoanelor defavorizate, dar și pentru pregătirea următorului exercițiu financiar de 7 ani.

Astfel, România e pregătită să absoarbă cât mai repede o parte semnificativă din cei peste 30 de miliarde de euro negociați cu Comisia Europeană. Ordonanțele adoptate în Guvern fac referire la:

♦ asigurarea unui stimulent financiar pentru 38.000 de asistenți sociali, așa cum primesc deja cadrele medicale implicate în lupta împotriva coronavirus

♦ acordarea de pachete alimentare și de igienă pentru 1.188.000 de români aflați în situații defavorizate sau în risc de sărăcie

♦ precum și, în premieră, asigurarea cadrului legislativ pentru pregătirea portofoliului de proiecte pentru următoarea perioadă de programare 2021-2027.

Pentru acordarea începând cu 15 iunie a 1.188.000 de pachete cu hrană și cu produse de igienă au fost alocate 225 de milioane de euro, sumă care reprezintă totodată un sprijin pentru producătorii români de la care se vor achiziționa 35,6 de tone de făină, 28,5 tone de mălai, 10,7 tone de conserve de vită, 6,2 tone de conserve de porc etc. În total, fiecare pachet alimentar conține 38 de produse și cel de igienă alte 6. Un alt act normativ aprobat în ședința de Guvern se adresează angajaților din centrele rezidențiale pentru persoane vârstnice, copii și pentru alte categorii vulnerabile, izolați preventiv la locul de muncă pe perioada stării de urgență.

„Așa cum angajații din sistemul sanitar primesc un stimulent financiar, normal este să primească și cei 38.000 de asistenți sociali care au avut grijă de cei mai vulnerabili dintre noi”,

explică guvernanții. Cei 1.150 de lei brut se acordă o singură dată din fondul de salarii, ulterior fiind decontați din fonduri europene prin Programul Operațional Capital Uman din care au fost alocate 10 milioane de euro.

(N. S.)

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.