Guvernul pregătește o amnistie fiscală

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

La începutul lunii iulie, Eugen Teodorovici a anunțat că Ministerul Finanțelor lucrează la un mecanism de amnistie fiscală, gândit ca un stimulent pentru economia românească. Iată că apar și detaliile: măsura ar fi prevăzută în programul de guvernare și înseamnă ștergerea de datorii, în condițiile în care statul poate recupera doar 17 procente din acestea.

„Datoria persoanelor fizice și companiilor către stat este de aproape 100 de miliarde de lei, din care doar 17 miliarde pot fi recuperate, restul fiind nerecuperabile. Undeva la 3 miliarde ar fi suma aferentă persoanelor fizice, restul sunt companiile, fie de stat, fie private.(…) Amnistia nu are prag, se poate decide dacă cei care sunt în situația asta – dacă își achită, ca în 2015, până la un moment în timp, principalul – să li se șteargă penalitățile din dobânzi.Trebuie să vedem dacă este în favoarea economiei noastre, ca țară. Dacă da, stăm cu toții la masă, discutăm, analizăm, propunem un mecanism foarte clar, cu informarea Comisiei Europene (…). Dacă totul este în regulă, luăm o astfel de decizie pentru ca economia să aibă de câștigat”, a declarat Teodorovici.

La data de 31 martie, 11 mii de români figurau la Fisc cu restanțe de peste 1500 de lei. În ceea ce privește companiile, aproape 35.000 de societăți au datorii la ANAF. Cea mai mare datorie, de peste 800 de milioane de lei, aparține companiei de stat Electrocentrale București. Este urmată, cu 735 de milioane de lei, de o altă firmă unde statul e acționar – Complexul Energetic Hunedoara.

Ultima amnistie fiscală a fost aprobată de Guvern în urmă cu 3 ani. S-a aplicat persoanelor fizice și juridice care aveau impozite neplătite la bugetul de stat la data de 30 septembrie 2015. Eugen Teodorovici a subliniat că acestă măsură, precum și altele care vizează reglarea cadrului legislativ și stimularea economiei, trebuie luate în acest an, anul viitor fiind unul în care trebuie să existe investiții masive în toate zonele din economie.

AL PRESS

Despre admin 6623 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.