Gol! Stadionul gol. [short sport] Dor de iarbă verde [short sport] Pauza mare?

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Gol! Stadionul gol.

Fotbalul mare se reia. Se reia și cel mai mic. Cel micuț, probabil îngheață, rețeta sa financiară fiind puțin tentantă. Era normal ca majoritatea cluburilor să protesteze împotriva stand-by-ului pe care l-a impus pandemia. Și să-și dorească, aparent paradoxal, reluarea ostilităților în liniștea tribunelor goale, în absența destinatarului spectacolului sportiv: fanii, spectatorii, suporterii.

Dor de iarbă verde

Sportivii duc, evident, dorul jocurilor, pauza competițională forțată generând numeroase probleme, cu bătaie lungă, din punct de vedere fizic în primul rând. Să nu mai vorbim despre dispariția bruscă a viramentelor solide în conturile unor (mai mult sau mai puțin) vedete, pentru care noțiunea de șomaj tehnic era, practic, din altă lume.
Cluburile duc și ele dorul sumelor negociate reprezentând drepturi de televizare a meciurilor, așa încât era imposibil să nu crape rapid bășica distanțării sociale pe iarba verde din casa fotbalului, mare sau mic. Primul, urmărind în continuare rotirea sumelor amețitoare care provin din management profesionist sau marketingul verificat în mulți ani de profesionism, celălalt invocând încasarea acestor bani ca unică șansă de supraviețuire a echipelor care trăiesc permanent sub spectrul falimentului. Fiindcă, la acest nivel, vorbind de competiția internă, peste 70 la sută din cifra de buget e acoperită de sumele care vin din partea televiziunilor de sport. De încasările din bilete nici nu poate fi vorba, în condițiile numărului infim al mediei numărului de spectatori.

Pauza mare?

Așa încât fotbalul care reîncepe cu porțile închise exclude, într-adevăr, riscurile: nu vor mai fi scandări triviale sau rasiste în tribune, încăierări, torțe sau petarde, pahare goale de suc și bere sau semințe de floare sau dovleac printre rânduri! Să vedem însă în ce măsură se vor urni lucrurile, data reluării competiției interne nefiind încă clară. Nemaivorbind de evidenta stopare a jocurilor în cazul infectării vreunuia dintre sportivi, cu consecințele de rigoare. Deocamdată, e permisă doar „reluarea antrenamentelor sportivilor profesioniști, însă doar în condiții speciale de igienă și verificări medicale.” Practic, o perioadă de reacomodare la efort care, gestionată mai puțin inspirat până la startul competiției propriu-zise, poate duce la accidentări. Asta deoarece specialiștii indică necesitatea unei perioade a pregătirii egală cu perioada de inactivitate. Adică două luni. E posibil?

Dan H. BRUDIU

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.