Ori a avut loc un linșaj fără precedent, ori un lider politic plasat în a doua poziție la prezidențiale a fost demascat cu câteva zile înainte de alegeri ca agent al unei puteri străine. Și ca autor al unor fapte reprobabile extrem de grave. Ori una, ori alta. Dacă e spion, va trebui să părăsească în ultima clipă cursa prezidențială. Dacă nu, linșajul la care a fost supus ar putea să-l propulseze pe primul loc.
Așa ceva nu s-a mai întâmplat în istoria recentă a României de după lovitura de stat din decembrie 1989. A fost dezvăluit cu câteva luni înaintea alegerilor – chiar eu am făcut dezvăluirea – așa-numitul „fir roșu”, care lega liniile telefonice de la Kremlin de cele ale cabinetului lui Ion Iliescu și Teodor Meleșcanu, de la Ministerul de Externe. Scandalul a fost uriaș, a făcut multe valuri, l-a afectat puțin sau deloc pe Ion Iliescu, care a recunoscut din primul moment existența „firului roșu”, și mai mult pe Meleșcanu, a cărui cotă la prezidențiale a scăzut semnificativ. Niciunul dintre cei doi însă nu a fost lovit de viitură în așa fel încât să nu mai poată candida la prezidențiale. A mai fost un scandal de mari proporții, declanșat tot de ziarul „Ziua”, legat de racolarea lui Ion Iliescu în anii studenției de către KGB. Ion Iliescu nu a abandonat cursa prezidențială, a trecut cu bine peste aceste dezvăluiri și a obținut un al doilea mandat. Am făcut precizările de mai sus pentru a demonstra că ne aflăm astăzi cu adevărat într-o situație fără precedent.
Este pentru prima dată când un candidat, cu câteva zile înaintea primului tur de scrutin, s-a angajat – și nu oricum, ci în scris, sub semnătură – că se va retrage de îndată din cursa prezidențială dacă vor fi probate legăturile lui cu serviciul secret al Federației Ruse. Mai mult decât atât. Dacă se va proba că s-a aflat alături de un reprezentant al respectivului serviciu. Din capul locului, îmi exprim opinia că declarația sa scrisă este un act de mare imprudență. George Simion s-a deplasat frecvent în Republica Moldova și în Ucraina, unde între timp a fost declarat indezirabil pentru insistența cu care și-a promovat mesajele unioniste. În cele două state mișunau fără doar și poate agenții ruși. Și teoretic nu este deloc exclus ca o persoană inocentă să fi fost din întâmplare fotografiată în proximitatea unui spion. Un asemenea instantaneu, dacă ar exista, nu ar reprezenta nicio probă de vinovăție, dar conform angajamentului scris al lui Simion, i-ar putea dinamita nu numai candidatura, ci și cariera de om politic. Dar imprudența are și ea o explicație. Și anume că George Simion se simte cu totul și cu totul nevinovat.
Timp de mai multe zile la rând, culminând cu ziua de marți, George Simion a fost supus unor acuzații fără precedent, concentrice, de o violență rar întâlnită, din partea unor jurnaliști cunoscuți și apreciați, în frunte cu Mihai Gâdea, jurnalist al Antenei 3, care a avut, probabil și din acest motiv, un rating nemaiîntâlnit. La aceste atacuri, prezentate drept dezvăluiri, s-au asociat și lideri ai partidelor politice, precum și sute de susținători ai acestora, prezenți la parter și la balcoane în marea sală de la Palatul Parlamentului. Dar din rândul cărora au lipsit cu desăvârșire reprezentanții partidului AUR, cotat pe o poziție bună în sondaje, pentru că pur și simplu Antena 3 nu i-a invitat la dezbateri importante, consacrate alegerilor. Și la fel nu a fost invitat George Simion, deși prin media tuturor sondajelor din ultima vreme se plasează detașat pe locul doi. În aceste condiții s-a produs marți evenimentul fără precedent la care m-am referit anterior.
Invitat sau neinvitat – Mihai Gâdea afirmă că, după ce George Simion și-a exprimat dezaprobarea față de modul în care decurg prezentările de candidați la Antena 3, liderul AUR ar fi postat pe rețelele sociale o informație cum că refuză să participe la asemenea evenimente jurnalistice – fapt este că, pe neașteptate, George Simion și-a făcut apariția pe scena dominată de Gâdea și de reprezentanții partidelor politice, minus cei de la AUR. Dialogul purtat la început cu Gâdea și apoi cu jurnaliștii și cu reprezentanți ai partidelor politice a fost fabulos, de o duritate rar întâlnită, iar George Simion a rezistat miraculos, în condițiile în care, poate pe bună dreptate, s-a simțit supus unei demascări de tip bolșevic, unui veritabil linșaj mediatic, plasându-se practic în mod voluntar în groapa cu lei. Îmi imaginez greu cum a rezistat. Dincolo de faptul că i s-au adus fără niciun fel de probe acuzații cum că ar fi agent al serviciului secret al Federației Ruse, el a mai fost acuzat că principalul său asociat politic, Lulea, al doilea om în partidul AUR, ar fi primit bani de la Federația Rusă, pentru a executa lucrări la Ambasada acestui stat, implicit că partidul AUR și George Simion personal ar fi profitat de pe urma banilor Moscovei, că este înșurubat în alegerile parlamentare și prezidențiale pentru a periclita alianțele euroatlantice ale României ș.a.m.d., până la acuzații derizorii, legate de cariera sa de om de afaceri. De pe tușă, s-a alăturat și Diana Șoșoacă acestor acuzații. Cum precizam mai sus, George Simion a rezistat cu brio acestor acuzații de neimaginat și s-a retras cu demnitate de pe scena dezbaterilor prezidențiale, organizate zi de zi de Antena 3.
Ce știm în acest moment, din informațiile la dispoziția tuturor? Că acuzațiile legate de apartenența lui George Simion la serviciul secret al Federației Ruse și de jocul pe care acesta l-ar face împotriva alianțelor euroatlantice ale României se întemeiază pe afirmațiile fostului ministru de Interne de la Chișinău, neprobate însă în niciun fel, dar întărite de faptul că George Simion a fost declarat persona non grata în Republica Moldova. În paranteză fie spus, deși nu ar trebui să fie o simplă paranteză, acest personaj, în calitatea sa de ministru de Interne care ar fi reușit, vezi Doamne să-l depisteze pe Simion ca agent al Federației Ruse, a fost incapabil să-i documenteze și să-i defere justiției pe proprii săi colaboratori, care chiar s-au dovedit agenți ai Moscovei, motiv pentru care au și fost deferiți justiției. Este adevărat că George Simion a fost declarat persona non-grata atât la Chișinău, cât și la Kiev. Asemenea decizii însă, conform tuturor normelor de drept, valabile și în Ucraina, și în Republica Moldova, și la București și oriunde altundeva, nu se iau decât în urma unor sentințe judecătorești. Care au în vedere probe de nerăsturnat. Și toate hotărârile judecătorești sunt publice. Nu există hotărâri judecătorești secrete. Unde sunt acele documente? De ce nu ni le pune nimeni la dispoziție? De ce Antena 3 nu le-a solicitat la Kiev sau la Chișinău? Ce mai știu eu până în acest moment și este ușor de demonstrat de către orice persoană bine informată este că povestea legată de banii rusești e de tip Radio Erevan. Nu a fost vorba despre lucrări la Ambasada Federației Ruse, ci despre lucrări la un imobil deținut de statul rus în proximitatea Televiziunii Române și care a fost ciuruit în timpul loviturii de stat, fiindcă vezi Doamne de acolo trăgeau teroriștii ruși, luându-l la ochi pe Ion Iliescu, care, așa cum astăzi știe toată lumea, a fost desantat și susținut de Moscova în fruntea României. Și nu Lulea și trustul de construcții deținut de acesta au avut un contract privind reparațiile, ci o cu totul altă societate de construcții, firma lui Lulea fiind doar chemată să execute unele lucrări.
Luate la bani mărunți, asemenea acuzații – nu mai insist și asupra celorlalte – se spulberă ca un nor de fum în absența unor dovezi care ar trebui produse în următoarele câteva zile.
În caz contrar, popularitatea lui George Simion crește exponențial, iar cei care au vrut să-i dea în cap nu i-au făcut decât un serviciu. Între aceștia, și șeful Comisiei de control aspra activității SRI, care s-a băgat și el în ciorbă și căruia pe bună dreptate premierul Marcel Ciolacu, care a avut acces la cele mai importante informații reale, îi cere capul, pe motiv că a implicat SRI într-o mârșăvie politică.
Lasă un răspuns