„Gala foștilor handbaliști de succes ai Lugojului”, eveniment organizat în cinstea valorilor handbalistice lugojene

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Evenimentul „Gala foștilor handbaliști de succes ai Lugojului”, din perioada anilor ’65 – începutul anilor ’80, sportivi ce au evoluat la echipa Timișul Lugoj, a avut loc duminică, 22 iulie 2018, începând cu ora 10, la Sala de Sport „Lavinia Miloșovici”, din inițiativa domnului Ioan Wibiral, fost jucător și antrenor al formației Timișul Lugoj, stabilit în Germania, care a finanțat acest eveniment ceremonial festiv, fiind reprezentat la această gală de către fiul său, Walter Wibiral.

Organizarea acestui eveniment a avut sprijinul Primăriei Municipiului Lugoj, reprezentată de către primarul Francisc Boldea, care s-a adresat celor prezenți la această gală a sportului de tradiție, handbalul lugojean,  evenimentul fiind coordonat de profesorul Dorel Pavel, actualul an­tre­nor al echipei de handbal a municipiului, și de către Clubul Sportiv Municipal Lugoj. Acțiunea a fost organizată cu scopul re­cunoașterii și recompensării simbolice a marilor valori handbalistice ale municipiului, care au evoluat în Divizia A, alături de mari hand­ba­liști români.

În perioada anilor ’65 – ’80, echipa de handbal Timișul Lugoj a activat cu succes în divizia B, iar în anul competițional 1968-1969 handbaliștii lugojeni au evoluat în divizia A, având ca adversare echipele Steaua București, Dinamo București, Dinamo Bacău, Poli Timișoara, alături de mari hand­ba­liști români, care dominau cândva handbalul mondial: Gheorghe Gruia, Cristian Gațu, Ștefan Birtalan, Roland Gunesch, într-o perioadă de glorie a handbalului masculin românesc. România domina handbalul mondial, având ca adversari redutabili echipe din R.D.G, Cehoslovacia, Iugoslavia, U.R.S.S.

„Adversarii lugojenilor  fiind extrem de valoroși, cu atât mai meritorie a fost comportarea handbaliștilor de la Timișul Lugoj în acea perioadă de glorie. Cu siguranță, putem spune că «familia» Timișul Lugoj a făcut cinste orașului nostru, iar toți cei care au contribuit la obținerea performanțelor din acea perioadă merită prețuirea noastră, a tuturor. Sunt convins de faptul că reunirea de astăzi a foștilor coechipieri ai formației Timișul Lugoj din perioada ’65 – ’80 constituie o mare bucurie pentru cei prezenți astăzi, aici, la acest eveniment. Trebuie menționat că la obținerea performanțelor din acea perioadă au contribuit și sportivi, colegi ai celor prezenți aici, care nu mai sunt printre noi, dar cu siguranță amintirea lor rămâne vie în memoria noastră. Tinerii trebuie să cunoască faptul că la Lugoj s-a practicat un handbal de înaltă calitate. Doar cunoscând trecutul, acum, în prezent, putem pregăti viitorul! Sperăm să putem fi ceea ce am fost… chiar mai mult decât atât!”, a afirmat Marius Maier, directorul Clubului Sportiv Municipal Lugoj.

Pentru rezultatele obținute în activitatea handbalistică sub culorile Clubului Timișul Lugoj s-au acordat Diplome de Excelență următorilor: Ioan Wibiral, Iosif Sauer, Werner Pangert, Dorel Pavel, Iosif Brendian, Ioan Mihali, Gheorghe Grasu, Ioan Sabău, Gerhardt Kristof, Constantin Păcurariu, Ion Păcurariu, Virgil Grancea, Ștefan Sigheti, Mihai Mesman, Ioan Holodneac, Niculaie Teodorescu, Ștefan Constantin, Adi Păsulă, Gheorghe Dinu, Walter Wibiral, Caius Muroni, Viorel Ghenaci, Francisc Binder, Anton Tarko, Ștefan Urkom, Ioan Boncilă și Mihai Robescu.

„În Lugoj sporturile tradiționale au fost dintotdeauna: fotbalul, luptele și handbalul. Este regretabil că această tradiție nu a fost continuată la același nivel de performanță, cu o pondere mai mare a sportivilor lugojeni. Aceste discipline sportive tradiționale ar trebui sprijinite mai mult, atât de către Primăria Municipiului Lugoj, prin Consiliul Local, cât și de către toți lugojenii, prin îndrumarea copiilor și tinerilor către practicarea acestor sporturi într-un cadru organizat, cum este Clubul Sportiv Școlar Lugoj, cu profesori-antrenori profesioniști, știind că sportul este «cel mai bun ambasador» al unei națiuni”, a declarat pentru Actualitatea, Werner Pangert, fostul pivot al echipei de handbal Timișul Lugoj.

Începând cu ora 11 s-a desfășurat ultimul joc de handbal, restanță din cadrul Campionatului județean de handbal masculin, amânat special pentru acest eveniment, între echipele C.S.M. Lugoj și Avântul Periam, care s-a finalizat cu victoria handbaliștilor lugojeni cu scorul de 3830. C.S.M. Lugoj, avându-l ca an­tre­nor pe profesorul Dorel Pavel, s-a clasat la finalul campionatului pe locul al III-lea.

În timpul evenimentului, participanții au păstrat un moment de reculegere pentru: Silvestru Lupuleac, Marian Pavelescu, Iuliu Barna, Iosif Bogdan, Oscar Dippert, Mircea Nagy, Ioan Godeanu, Marius Grasu, Mircea Pelici, Gottfried Pangert, Călin Țicău, Adalbert Batkay, Nicolae Grancea, Daniel Zamfirescu, Lazăr Băban, Emil Grangure, Marius Luca, Petru Avram și Valeriu Anghe.

Mai multe în ediția tipărită:
în Lugoj, la toate chioșcurile de difuzare a presei,
și în magazinele partenere din zona de est a județului.

Estera CIMPONERIU

Foto: Mircea ANGHEL

Despre admin 6218 articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

2 comentarii

  1. Ar fi cu mult mai multi handbalisti de amintit dar ce sa-i facem daca au plecat care pe unde au apucat! Mult mai multi handbalisti si-au rupt oasele,meniscurile,bratele ca sa creasca valoarea handbalului lugojean. Unii dintre cei care i-am vazut in poze nu au facut altceva decat prezenta scenica sau prin atitudinea lor au ingropat generatii de copii.De Misi Redl va amintiti? Este cel mai prolific rezultat al handbalului de pe malurile Timisului.Iar pe Adrian Pasula trebuia sa-l puneti al doilea la rand,dupa Misi Redl.

  2. Eveniment frumos. Am fost foarte mindru de fratele meu Mircea Nagy cind juca la Timis. Din nefericire a murit tiner incercind sa fie liber de jugul comunist. Iam cunoscut pe toti jucatori si in o ocazie sau doua am mers cu ei cu Mercedesul care mai tirziu sa rasturnat si Grancea a fost accidentat mortal. Cred ca Emil Grangure a fost vecin cu noi pe strada Fagetului ( Doru). Am jucat sah cu Adi Pasula intro ocazie.
    Amintiri frumoase si triste in acelasi timp.
    Petre

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.