Gala Festivalului-concurs „Lada cu zestre” a avut loc la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Cea de-a XIII-a ediție a Festivalul-concurs „Lada cu zestre” s-a încheiat cu un spectacol de gală, vineri, 24 mai 2019, începând cu ora 17, la Muzeul Satului Bănățean, organizat pentru a da posibilitatea iubitorilor de folclor să revadă cele mai reprezentative momente muzicale și coregrafice din clasamentul competiției, precum și graiul bănățean, organizându-se un spectacol folcloric la care au fost invitate și localitățile câștigătoare ale ediției anterioare ale acestui eveniment cultural de excepție.

În competiția din acest an a manifestării, organizată de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș și finanțată de Consiliul Județean Timiș, care a reunit în spectacolele-maraton desfășurate în cele șapte centre zonale din localitățile Dudeștii Vechi, Peciu Nou, Variaș, Tomești, Nițchidorf, Deta și Sânnicolau-Mare, au intrat 62 de localități din județ și un număr impresionant de peste 1.500 de artiști pe parcursul celor 7 etape desfășurate în diverse centre selectate de organizatori, în așa fel încât să stimuleze mișcarea artistică tradițională.

„Datorită artiștilor  făgețeni, care au participat și obținut premii, orașul Făget se află pe podium ocupând locul I la categoria «Zestea Timișului», în urma unei întreceri care a angrenat artiști populari din 62 de comune și orașe din județul Timiș. Doresc să adresez cele mai sincere felicitări și mulțumiri tuturor concurenților, coregrafului Cristian Moț, dansatorilor, instrumentiștilor, recitatorilor în grai, gospodinelor și dubașilor de la Făget și Povergina și în mod cu totul deosebit părinților copiilor de la ansamblu,  domnului primar Marcel Avram, directorului Casei de Cultură – prof. Mihaela Erika Popovici, și tuturor celor implicați în buna desfășurare a acestui eveniment cultural, de amplă anvergură! Nu în ultimul rând, doresc să mulțumesc în numele făgețenilor, specialiștilor din juriu, care au apreciat prestația noastră la justa valoare și să felicit organizatorii, în special pe directorul Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș – prof. Liliana Laichici, pentru implicare în buna desfășurare a acestui festival și pentru continuitatea lui. Ne pregătim încă de pe acum pentru ediția de anul viitor, când vom concura la secțiunea Laureați, alături de Sânnicolau-Mare, Deta, Giarmata, Checea, Dudeștii Noi, Gătaia, Voiteg și Pișchia”,

a declarat pentru Actualitatea referentul cultural al orașului Făget – Mircea Cârțișorean.

Reamintim cu drag faptul că Făgetul a avut o prestație absolut remarcabilă în cadrul celei de-a XIII-a edițiiFestivalului-Concurs „Lada cu Zestre – Zestrea Timișului” obținând locul I, cu un punctaj final de 48 de puncte, Voiteg și Pișchia cu punctaj strâns (28 și 27 de puncte), precizând că toate trei vor trece anul viitor la categoria „Laureați”.

Făgețenii au obținut cele mai multe premii la categoria Zestrea Timișului: 6 premii I, 6 premii II, 5 premii III și o mențiune:

  •  secțiunea „Muzical”: 4 premii I (Grupul vocal de fete „Făgețeana” – coordonat de interpretul de muzică populară Mircea Cârțișorean, Alessandra Maria Lazăr, Alina Brancu și Dubașii din „Ansamblul Făgețeana”), 5 premii II (Costel Bambu, Denisa Gavriluț-Pârvoni, Grupul instrumental „Făgețeana”, Cornel Bulzan și Grupul de dubași din Povergina – coordonat de Andrei Lupulescu), 2 premii III (Theea-Patricia Ploscariu și Ioan Beschiu);
  •  secțiunea „Poezie dialectală”: 1 premiu I (Eugen Necșa);
  • secțiunea „Coregrafie” : 2 premii III (Ansamblul Făgețeana al Casei de Cultură, instruit de către coregraful Cristian Moț);
  • secțiunea „Gastronomie”:  1 premiu II și 1 premiu III (Voichița Lupulescu și Mihaela Udrescu);
  • secțiunea „Expoziții și Artă populară”: 1 premiu I (Eugen Barbos) și o mențiune (Ioan-Gheorghe Oltean).   

Spectacolul de gală a fost prezentat de către Daniela Băcilă, redactor la Radio Timișoara și doctor în folclor, iar premiile au fost înmânate de către managerul Centrului de Cultură și Artă al Județului Timișprof. Liliana Laichici, precum și de către prof. Remus Vălungan și prof. Alina Mafa. Liliana Laichici s-a arătat bucuroasă de reușita de anul acesta a festivalului, de participarea numeroasă, a felicitat toți premianții și a adus mulțumiri celui care în urmă cu mulți ani a inițiat această manifestare, prof. Ciprian Cipu, predecesorul acesteia la conducerea C.C.A.J.T.

Estera CIMPONERIU

Despre admin 6555 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.