Foto! Mașini de epocă în centrul Lugojului, într-o expoziție inedită româno-poloneză

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Mașinile de epocă și-au recăpătat astăzi la Lugoj strălucirea. Caravana Automobilistică “Go Romania” a ajuns în orașul de pe Timiș. 19 mașini modele românești și poloneze au fost expuse pe platoul Casei de Cultură, spre bucuria pasionaților, dar și a curioșilor care au venit să arunce un ochi. Cea mai veche mașină a fost o Warszava, din 1968, dar și alte modele au atras atenția lugojenilor care au vrut să le admire și să se pozeze cu ele.

  E cea mai mare mașină a proiectului nostru. Un van polonez vechi, de 9 persoane. Mai avem o Dacia 1310 pe care am cumpărat-o în urmă cu 15 ani și călătoresc cu ea în fiecare zi. Avem un Polski Fiat mic cu care polonezii în anii `70-`80 călătoreau în România. Această mașină este o Warszawa, este cea mai veche din grup, are mai mult de 50 de ani, dar merge foarte bine”, a precizat Mihai Sowa, unul dintre prețedinții clubului “Drum Bun”.

 Andrei Puținelu este unul dintre pasionații care au venit să vadă bijuteriile pe patru roți. La rândul său deține o colecție de mașini Mercedes de epocă și își amintește cu nostalgie de pățăniile pe care părinții săi le aveau cu automobilul Renault cu care circulau.

Foarte interesantă mini expoziția. Cele mai interesante sunt mașinile noastre, Daciile 1310. Am făcut și noi ceva bine, nu? În plus îmi amintește de perioada tatălui. Avea un Renault 16 care din păcate l-a dat la fier vechi. Știu cum îl repara cu sârmă. Se oprea pe drum, fierbea apa, era greu. Frumoase amintiri, oricum. De asemnea, dețin mini o colecție de Mercedesuri, care sper că cu ceva noroc și ajutor de la bunul Dumnezeu să fie prezente în expozițiile mari din România”, a precizat colecționarul.

Evenimetul a fost organizat de Ambasada României la Varșovia și Camera Bilaterală de comerț și industrie româno- poloneză. Itinerariul pe care aceste mașini se deplasează este Cracovia – Satu Mare – Oradea – Arad – Timişoara – Lugoj – Caransebeş – Drobeta Turnu Severin – Craiova şi retur, constituindu-se astfel, într-un eveniment de promovare a „Via Carpatia

Sunt 19 mașini de producție românească și poloneză. Proiectul se numește caravana ”România Go” și este realizat la inițiativa ambasa

dorului României în Polonia, Ovidiu Branga, sub patronajul Camerei de Comerț Bilaterale Româno-Poloneze, Ministerului Infrastructurii din Polonia și Cubul Drum Bun, evident.  Scopul acestei acțiuni este de a promova turismul românesc  și construcția noii autostrăzi Via Carpathia, care va traversa mai multe țări”, a declarat George Negrea, președinte al Clubului “Drum bun”.

 Despre impactul asupra publicului, organizatorii se bucură că pot aduce în sufletul pasionaților retrăirea unor vremuri apuse. Iar aceste automobile le dau această oportunitate.

Sunt niște mașini foarte interesante. Unii au avut așa ceva, unii i-au văzut pe turiștii polonezi care au călătorit la noi în țară în urmă cu 30- 40 de ani, pentru că erau aceste mașini Polski Fiat, Warszava. Așadar este și o ocazie pentru nostalgici să-și amintească de vremurile trecute. Exact. De multe ori într-o expoziție ca și aceasta veneau oameni mai în vârstă și spuneau “Eu am avut așa ceva sau mai am o piesă. Deci se trezesc niște amintiri”.

 Grupul de participanți la Caravană a fost primit de primarul Lugojului, Francisc Boldea, la Cinematograful “Bela Lugosi”, unde le-a explicat viața orașului în mai multe domenii de activitate.

 

Alina DAMIAN

Despre admin 6698 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.