Fonduri europene 2020: Până la 1 milion Euro pe proiect pentru IT, săli finess, cabinete medicale și alte afaceri. Ghidul solicitantului

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii (IMM) din România vor putea obține și în anul 2020 fonduri europene de câte 200.000 euro – 1 milion euro pe proiect, în 18 județe, prin linia de finanțate Programul Operațional Regional – POR 2.2-IMM, pentru care statul a anunțat luni perioada de înscriere electronică. Vor fi finanțate afaceri diverse, de la firme IT și cabinete medicale până la săli de fitness și fabrici de textile.

Un buget total de aproape 85 milioane euro, fonduri europene, este pus la bătaie de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, care a relansat apelul de proiecte nr. POR/780 (2.2 – IMM) în regiunile de dezvoltare Sud Est, Sud Muntenia și Sud Vest Oltenia, care însumează 18 județe.

Banii pentru apelul POR 2.2 IMM 2020 sunt alocați astfel:

– Sud Est (județele Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea, Vrancea) – 27,94 milioane euro

– Sud Muntenia (județele Argeș, Prahova, Dâmbovița, Teleorman, Giurgiu, Ialomița și Călărași)  – 38,67 milioane euro

– Sud Vest Oltenia (județele Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea) – 17,97 milioane euro

Proiectele pot fi depuse doar prin intermediul aplicației MySMIS, în perioada 04.05 – 04.06.2020.

Sunt eligibile doar investițiile ce urmează a fi implementate în regiunile de dezvoltare Sud Est, Sud Muntenia și Sud Vest Oltenia.

Pot solicita finanțare societățile care se încadrează în categoria IMM-urilor din mediul urban, sau a întreprinderilor mijlocii din mediul rural.

Investițiile eligibile pentru banii europeni includ:

  • Investiții finanțabile prin ajutor de stat regional: construirea, modernizarea, extinderea spațiilor de producție/servicii; dotarea cu active corporale, necorporale, inclusiv instrumente de comercializare on-line;
  • Investiții finanțabile prin ajutor de minimis: implementarea procesului de certificare/recertificare a produselor, serviciilor sau diferitelor procese specifice, sistemelor de management al calității, mediului sau sănătății; activități specifice procesului de internaţionalizare (participarea la târguri şi expoziţii internaţionale, misiuni comerciale).

Valoarea finanțării nerambursabile acordate pe un proiect este de minimum 200.000 euro și maximum 1 milion euro.

Ghidul solicitantului POR 2.2 – IMM 2020 – Condiții la finanțare

Firma solicitantă trebuie să vină și ea cu aport propriu la investiția eligibilă. Astfel, pentru partea de ajutor regional, aportul propriu este de minimum 30% pentru firmele micro și mici și de minimum 40% pentru firmele mijlocii.
Pentru partea de ajutor de minimis, aportul propriu al beneficiarului este de minimum 10% .

Vor fi acceptate în program firme care au avut un număr mediu de salariați de cel puțin 3 persoane în anul fiscal anterior depunerii cererii de finanțare, conform ghidului solicitantului.
În rest, se aplică condițiile generale pentru IMM : microîntreprinderile au cel mult 9 salariați, firmele mici, cel mult 49, iar cele mijlocii, cel mult 249.

AL LUGOJPRESS

Despre admin 6698 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.