Final Four în Sala Polivalentă
Se împlinesc exact doi ani. Sunt perfor-manțe și… performanțe. Care, desigur, trebuiesc apreciate în parte, în funcție de conjunctură. În acest peisaj, ceea ce a reușit micuța grupare sportivă a voleiului din Blaj a fost de domeniul inimaginabilului. Merituoasa campioană a unui volei din linia a doua a Europei, cu un buget mare pentru România (circa 2 milioane de euro), dar mult mai mic decât al adversarelor din Champions League Final Four, s-a dovedit marea surpri-ză a competiţiei în ediția 2018. Cu o strategie remarcabilă, pusă la punct în 2014, cu un sprijin financiar solid şi un antrenor, Darko Zakoc, sinonim cu victoria, clubul de la fileul din Blaj a lansat numele micuţului oraş ardelean în vitrina europeană şi mondială a performerilor de excepţie. Având o evoluţie fără greşeală în grupe şi obţinând – e drept, şi cu ajutorul Primăriei Capitalei – licența de a găzdui, în premieră pentru România, turneul final al campioanelor Europei.
Gala vedetelor
Cea mai importantă competiţie europeană a ultimilor ani în România – Turneul Final al Ligii Campionilor la volei feminin, a reunit în București, alături de campioana României, trei dintre numele sonore ale continentului. Cluburi cu palmares european impresionant, bugete imense şi distribuţii din care n-au lipsit sportive din Top 50 continental şi mondial. Exemple: Guler Neslihan, Dobriana Rabadzhieva la Galatasaray, Samanta Bricio, Monica De Gennaro, Joanna Wolosz şi Kimberly Hill la Conegliano, Natasa Krsmanovic şi Ana Cleger la Blaj, Gozde Kirdar, Zhu Ting, Demir Neslihan, Lonneke Sloetjes şi Milena Rasic la Vakifbank. Trio-ul advers: Galatasaray Istanbul – buget 10 milioane euro/sezon, din 2012 de două ori (2012, 2016) în finala CEV Cup şi de două ori (2015, 2017) pe poziţia a treia, Imoco Conegliano – buget 8 milioane euro/sezon, dublă campioană în peninsulă (2016,2018), grupare de mare anvergură a voleiului italian și Vakifbank Istanbul – buget 12 milioane euro/sezon, triplă campioană a Europei înainte de sosirea la Bucureşti, câştigătoare de CEV şi Challenge Cup, laureată de zece ori în Turcia.
Credea cineva?
În show-ul având ca miză coroana Europei, Blajul a trecut admirabil testul, investind pe lângă resurse materiale multă inteligenţă şi pasiune. În aceste condiţii, reuşita eliminării Galatasaray-ului şi prezenţa în marea finală a constituit un decont spectaculos, de care lumea sportului intern ar trebui să fie mândră. Atmosferă excepţională, dominată de coregrafia sutelor de ardeleni din galeria „Legiunea XIII Gemina”, grupuri colorate de susţinători ai italiencelor şi turcoaicelor, mari personalităţi ale voleiului mondial în tribune şi în jurul evenimentului, medalii de argint pentru voleibalistele în alb-roşu, un peisaj rar în concertul mondial al sporturilor de echipă din România, care a trezit admiraţie şi a provocat mult respect. C.S.M. Volei Alba Blaj, vicecampioana Europei în 2018 !! Credea cineva?
Dan H. BRUDIU
Descoperă mai multe la Actualitatea Online
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.
Lasă un răspuns