Fibromul uterin: cum poate afecta sănătatea femeilor?

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Sursa foto: Shutterstock

În acest articol îți spunem ce este fibromul uterin, care sunt cauzele apariției lui și cum se manifestă. De asemenea, îți spunem cum poate afecta sănătatea femeilor și cum poate fi prevenită apariția fibromului. 

Ce este fibromul uterin și care sunt cauzele apariției lui?

Fibromul uterin este o masă noncanceroasă sau o tumoare benignă care se dezvoltă în sau pe peretele uterului. Acesta este unul dintre cele mai frecvente tipuri de tumori identificate la femei, în special în timpul anilor de reproducere. Fibromul uterin poate varia ca dimensiune, de la câțiva milimetri până la câțiva centimetri în diametru.

Există mai multe tipuri de fibroame uterine, care pot varia în funcție de locația lor. Acestea includ:

 • fibroamele subseroase, care sunt cel mai comun tip și se dezvoltă pe peretele exterior al uterului;
 • fibroamele intramurale, care se dezvoltă în peretele uterului;
 • fibroamele submucosoase, care se dezvoltă în mucoasa uterului.

Cauzele exacte ale formării fibromului uterin nu sunt cunoscute, dar cercetările sugerează că factori precum dezechilibrele hormonale (în special nivelurile de estrogen și progesteron), predispoziția genetică, istoricul familial de fibroame uterine și sarcina pot influența riscul de a dezvolta fibroame. De asemenea, afecțiunea pare să fie mai frecventă în rândul femeilor de culoare.

Simptomele fibromului uterin – cum pot fi identificate?

Simptomele fibromului uterin pot varia în funcție de dimensiunea și amplasarea fibromului, precum și de numărul și tipul acestora. Unul dintre primele semne ale fibromului uterin poate fi modificarea ritmului menstrual. Pacientele pot avea cicluri menstruale mai lungi sau mai scurte, sângerări abundente sau chiar sângerări între cicluri. Aceste modificări pot fi cauzate de impactul fibromului asupra uterului și a endometrului.

Alte simptome comune ale fibromului uterin includ durerea sau presiunea în pelvis, dureri de spate sau picioare, constipație sau urinare frecventă. Aceste simptome pot fi rezultatul comprimării organelor din apropiere de către fibrom și pot varia în intensitate de la caz la caz.

Este important de subliniat că, în unele cazuri pot să nu se manifeste simptome evidente sau pot apărea simptome minime. Din acest motiv, controalele regulate ale sănătății reproductive sunt esențiale pentru depistarea precoce a fibromului uterin și începerea la timp a tratamentului.

Efectele fibromului uterin asupra sănătății femeilor

Efectele fibromului uterin asupra sănătății femeilor pot fi semnificative și pot afecta sever calitatea vieții. Printre aceste efecte se numără:

 • efectul asupra ciclului menstrual: fibromul uterin poate provoca modificări ale ciclului menstrual. Femeile cu fibrom uterin pot experimenta sângerări abundente și prelungite, ceea ce poate duce la anemie și la oboseală extremă. Pot apărea și dureri menstruale intense.
 • impactul asupra fertilității și sarcinii: fibromul uterin poate afecta fertilitatea și poate provoca complicații în timpul sarcinii. Dimensiunea și poziția fibromului pot interfera cu implantarea embrionului. De asemenea, fibromul poate bloca trompele uterine, afectând astfel capacitatea de a rămâne însărcinată.
 • presiunea asupra organelor învecinate: pe măsură ce fibromul uterin crește în dimensiuni, poate exercita presiune asupra organelor învecinate, cum ar fi vezica urinară sau rectul.
 • efecte psihologice: diagnosticul și gestionarea fibromului uterin pot avea un impact psihologic semnificativ. Multe femei pot experimenta anxietate sau depresie în urma diagnosticului, precum și stres legat de gestionarea simptomelor sau de luarea deciziilor legate de tratament.

Cum poți preveni apariția fibromului uterin?

Pentru a preveni apariția fibromului uterin, există câteva strategii pe care orice femeie le poate adopta în viața de zi cu zi:

 • adoptarea unui stil de viață sănătos: este recomandat să menținem o greutate sănătoasă prin exerciții fizice regulate și o dietă echilibrată, bogată în fructe, legume și fibre. Alcoolul și cofeina ar trebui evitate sau consumate în cantități moderate, deoarece pot afecta echilibrul hormonal.
 • monitorizarea nivelurilor de estrogen: schimbările hormonale, în special nivelurile ridicate de estrogen, pot influența dezvoltarea fibromului uterin.
 • efectuarea controalelor medicale regulate: consultă medicul ginecolog pentru un control anual și discută orice simptome sau preocupări legate de sănătatea ta.
 • administrarea corectă a tratamentelor hormonale: utilizarea contraceptivelor hormonale poate reduce riscul de a dezvolta fibroame uterine, dar este nevoie să discuți cu medicul despre acest subiect.
 • reducerea stresului: stresul poate avea un impact asupra echilibrului hormonal al unei femei și poate contribui la dezvoltarea fibroamelor uterine.

Este esențial să știi că prevenirea fibromului uterin nu este întotdeauna posibilă, deoarece cauzele exacte ale acestei afecțiuni nu sunt pe deplin înțelese. Cu toate acestea, adoptarea unui stil de viață sănătos și controlul medical regulat pot contribui la reducerea riscului și la menținerea sănătății generale. În acest articol, am analizat fibromul uterin, o afecțiune care poate avea un impact semnificativ asupra sănătății femeilor. Am discutat despre cauzele apariției fibromului, simptomele sale și efectele sale asupra sănătății. Am subliniat, de asemenea, importanța prevenirii apariției acestei afecțiuni.

Despre admin 6694 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.