În zilele de 15-16 august a avut loc la Oravița Festivalul Național de Poezie ”Gheorghe Azap”, organizat de Clubul Mitteleuropa, Asociația Speologică „Speo-Caraș”, revista de cultură europeană „Arte”, în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din România, filiala Timișoara, Ordinul Teuton al României, Cenaclul de Literatură și Arte „Gheorghe Azap – Mihai Moldovan” și revistele „Teutonica” (București), „Arcadia” (Anina), „Speo-Caraș”, „Oravița”, „Foaia Oraviței” și „Carașul”.
Au fost două zile pline de literatură, artă, drumeție și speologie, într-o atmosferă susținută muzical de reșițeanul Cristian Buică.
Din Lugoj au participat actrița și poeta Maria Rogobete, mai nou membră UZPR (Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, și actrița Loredana Lupescu, care și-a făcut cu această ocazie debutul în poezie.
Maria Rogobete a primit Premiul de Poezie „Gheorghe Azap”, iar Loredana Lupescu a obținut Premiul pentru debut „Vlad Ardelean” și Premiul pentru debut „Gheorghe Azap”. Școala de Arte „Remus Tașcău” din Lugoj, reprezentată de Loredana Lupescu, a primit Premiul de Poezie „Gheorghe Azap” și Diplomă de excelență, pentru întreaga și neîntrerupta activitate în susținerea, dezvoltarea și promovarea marilor valori ale culturii românești.
Evenimentul a debutat cu o expoziție de insigne și monede vechi, prezentate de Aurel Danciu, după care a urmat un pelerinaj la cimitirul din Ticvaniul Mic, la mormântul poetului Gheorghe Azap (1939-2014), unde cei prezenți au aprins candele.
Gazda primei zile, la Vila Marta, pe Dealul Corcana din Oravița, a fost Marta Bosică, 84 de ani, descendenta familiei Iana, cu rădăcini în familii cneziale medievale cărășene.
Aici a avut loc Prima Șezătoare de Literatură, Arte și Speologie în aer liber: prezentări de cărți, reviste, recitaluri lirice și lansarea CD-ului „Îndrăznește”, semnat de Cristian Buică. Solistul reșițean a susținut un recital cu piesele din albumul prezentat, oferind celor prezenți câte un CD la finalul concertului.
A doua zi, participanții s-au deplasat la poalele Muntelui Rol, din Ciclova Montană, înălțime pe care mulți istorici specializați în istoria civilizației daco-getice o consideră o posibilă variantă a muntelui sfânt al dacilor, Kogaionon.
În apropiere, se pot vedea urme ale vechiului drum roman, varianta drumului principal Lederata-Tibiscum, varianta incluzând traseul spre minele de aur, argint, aramă de la Ciclova Montană, apoi spre cetatea dacică Arcidava și ulterior castrul roman Arcidava, localitatea Vărădia, de astăzi, Erdsomlyo, în evul mediu, așezare amintită de Nicolaus Olahus.
În pădurile din preajma Rolului, Iancu de Hunedoara, cu sprijinul cavalerilor teutoni, instruia unitățile sale militare, în perioada luptelor cu turcii, la Dunăre, 1438-1441 și 1456-1457.
A fost vizitată apoi peștera Sfânta Elena, într-o zonă carstică, și micul platou studiat de George Vâlsan și studenții săi, în 1924-1925, apoi de geograful Ion Simionescu, în 1938. Între 1858-1871, locul era parte din locurile de popas tainic al cetei de haiduci ai lui Adam Neamțu.
În cadrul festivalului au fost acordate mai multe premii.
Premiile Naționale de Poezie „Gheorghe Azap”
Marele Premiul al Festivalului Național ae Poezie „Gheorghe Azap”
poetului, istoricului artei, criticului de artă, eseistului PAVEL ȘUȘARĂ, din București
Premiul Național de Poezie „Gheorghe Azap”
poetului, prozatorului, eseistului ION MARIN ALMĂJAN, din Timișoara
poetului COSTEL STANCU, din Reșița
poetului COSTEL SIMEDREA, din Reșița
poetei și directoarei revistei „Arte” DANIELA MARCHETTI, din San Daniele, Italia
poetei CORNELIA EDIȚOIU, din Oravița
poetului ION RĂȘINARU, din Anina
Filialei Timișoara a Uniunii Scriitorilor din România, din Timișoara
Premiul de Poezie „Gheorghe Azap”
poetei MARIA ROGOBETE, din Lugoj
poetei LOREDANA LIVIA LUPESCU, din Lugoj
Excelenței Sale Suveran Mare Maestru al Ordinului Teuton al României, Pr. DANIEL SMUC, din București
Excelenței Sale Mare Cancelar al Ordinului Teuton al României, Nobila Doamnă Magnus, RALUCA TĂNASE-SMUC, din București
MARELUI CONSILIU AL ORDINULUI TEUTON AL ROMÂNIEI, din București
ASOCIATIA DE MEDICINĂ PENTRU SĂNĂTATE PUBLICĂ, reprezentată de Președinte Doamna RALUCA TĂNASE-SMUC, din București
Premiile Ordinului Teuton de România
cantautorului CRISTIAN BUICĂ, din Reșița
istoricului și filologului IONEL BOTA
istoricului economiei și speologului ION GHEORGHE CHIRAN, din Reșița
director programe în administrația locală CRISTINA ZAINEA, din Oravița
reporterului de război, jurnalistului și prozatorului MARIO BALINT, din Reșița
președintelui Cenaclului Literar „Virgil Birou”, MIHAI CHIPER, din Anina
medicului GHEORGHE IANA, din Oravița
filatelistului, numismatului și colecționarului AUREL DANCIU, din Oravița
distinsei Doamne MARTA BOSICĂ, din Oravița
istoricului literar, criticului literar, eseistului CORNEL UNGUREANU, președintele Filialei Timișoara a Uniunii Scriitorilor din România
pictorului SILVIU ORAVITZAN, din Timișoara
Filiala Timișoara a Uniunii Scriitorilor din România
Denisa GREGA
Descoperă mai multe la Actualitatea Online
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.
Lasă un răspuns