Festivalul medieval Veterani a ajuns la a patra ediție

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Ajuns la a patra ediție, Festivalul Veterani îl comemorează pe contele care, în Bătălia de la Lugoj din 1695, și-a dat viața pentru orașul de pe Timiș. Festivalul are loc în zilele de 24 și 25 septembrie.

Timp de două zile, pe străzile Lugojului, vor avea loc spectacole de teatru, cu statui și tablouri vivante, recitaluri de muzică medievală, expoziție de arme medievale, parada costumelor și multe alte surprize. Evenimentele se vor desfășura în locații diferite.

Vineri 24 septembrie:  Teatrul Municipal „Traian Grozăvescu” – 16:00 – Simpozion internațional „Arta-i participativă” – Teatr Biuro Podróży (PL), Teatro dei Venti (IT), Prisma (GR), Labillusions (GR), FOA (RO); Sala de protocol a teatrului; 18:00 – concert Serenada – Florin Paul, vioară (GE), Dana Paul Giovaninetti, pian (FR), în deschidere recital pian Patricia Roșca (RO).

Sâmbată 25 septembrie: Universitatea Europeană „Drăgan” – 10:00 – Prâslea cel Voinic și livada de aur – spectacol intereactiv pentru copii, FOA; 11:00 – Infinity Arts (RO), Atelier dans; – Foolosophy Entertainment (SRB),  Atelier jonglerie; 16:00 – Moment de teatru stradal – statui vivante, FOA; 17:00 – Parada costumelor – plecare Casa de Cultură a Sindicatelor; 17:30 – Peregrinii & Amor Flammis (RO), Atelier jonglerii, duel scenic; 18:30 – Peregrinii & Amor Flammis (RO), Spectacol de muzică istorică; 19:30- Kaspar (RO, IT, GR, PL), Moment artistic de teatru; 20:00- Springtime Band 2.1 (RO) Concert country-rock – Dom Stage (IT) -FOA Band și Alessio Campogiani (IT), Concert jazz; 21:00 – Infinity Arts (RO); Moment artistic, dans; 21:30- Peregrinii & Amor Flammis (RO), spectacol de muzică istorică, coregrafii pirotehnice și jonglerii cu foc.

Povestea lui Friedrich von Veterani este impresionantă. Începând cu 1694, s-a ocupat de apărarea Transilvaniei și Banatului. A fortificat orașele Orșova și Caransebeș. La 17 mai 1694, împăratul Leopold I l-a înaintat la gra-dul de Feldmarschall.

În septembrie 1695 a avut loc Bătălia de la Lugoj, în care Veterani i-a înfruntat pe otomani cu șapte regimente de cavalerie (circa 6.500 de oameni) și cu 800 de infanteriști, dar a fost rănit. Deși soldații săi au încercat să-l ia de pe câmpul de luptă, au fost ajunși din urmă de turci. Veterani a fost decapitat, iar capul a fost prezentat sultanului Mustafa al II-lea, care a poruncit ca Veterani să fie îngropat unde murise.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.