Festivalul Internațional „Timișoara Muzicală” promite un regal artistic

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Concertele Orchestrei Naționale a Franței, premiera de balet „Giselle”, prezența dirijorilor Cristian Măcelaru și Gabriel Bebeșelea sunt doar câteva dintre vârfurile Festivalului Internațional „Timișoara Muzicală”, care va fi organizat de Opera Națională Română și de Filarmonica Banatul Timișoara în perioada 5 mai – 2 iunie 2023.

Însăși deschiderea festivalului – programată pentru vineri, 5 mai 2023, la ora 19, la Sala Capitol a Filarmonicii Banatul Timișoara – se anunță a fi un eveniment special, prin concertul vocal-simfonic extraordinar cu cantata „Carmina Burana” de Carl Orff, ocazie cu care vor urca pe podiumul de concert corurile și orchestrele celor două instituții muzicale ale orașului.

Premiera de balet „Giselle“ de Adolphe Charles Adam va avea loc duminică, 7 mai 2023, la ora 18, în sala Operei, sub bagheta maestrului Ciprian Teodorașcu și în regia și coregrafia lui Ovidiu Matei Iancu (după coregrafia clasică a lui Marius Petipa), cu scenografia Adrianei Urmuzescu.

Una dintre cele mai îndrăgite producții ale Operei, opereta „Bal la Savoy“ de Paul Abraham, în regia și coregrafia lui Răzvan Mazilu și cu scenografia lui Dragoș Buhagiar, va putea fi urmărită miercuri, 17 mai 2023, de la ora 19, în sala Operei.

Secțiunea lirică mai include titluri reprezentative din creația verdiană și pucciniană, „Rigoletto“ și „Nabucco“, respectiv „Turandot“, spectacole care beneficiază de participarea extraordinară a unor artiști invitați din țară și din străinătate.

Din programul Filarmonicii Banatul Timișoara, propus pentru această ediție, se numără o mulțime de concerte simfonice ce aduc în orașul nostru dirijori și artiști internaționali de mare valoare: maeștrii Cristian Măcelaru, Gabriel Bebeșelea și Stefan Geiger, și soliștii David Fray – pian, Sarah Nemțanu – vioară, Matthieu Gauci-Ancelin – flaut, Alexander Bodachev – harpă, Dragana Rdakovic – soprană.

Printre lucrările alese, vom audia și unele în primă audiție ori în primă audiție absolută.

Orchestra de Tineret a Uniunii Europene este un alt punct important pe agenda acestei ediții a festivalului. Ansamblul va urca pe scena Sălii Capitol în 17 mai 2023, de la ora 19.

Secțiunile de festival ale ambelor instituții acordă la actuala ediție o atenție deosebită formării tinerilor melomani, în program fiind incluse spectacole de musical pentru copii, concerte educative și alte proiecte pentru publicul tânăr.

Festivalul „Timișoara Muzicală”, aflat acum la cea de-a XLVII-a ediție, reprezintă una dintre cele mai longevive și reprezentative manifestări de gen, fiind înființat în stagiunea 1968/1969 la inițiativa marilor muzicieni Nicolae Boboc și Ion Românu, dirijori și directori ai Operei, respectiv Filarmonicii timișorene.

Organizatori: Filarmonica Banatul Timișoara și Opera Națională Română din Timișoara

Program finanțat din bugetul local al Municipiului Timișoara și al Ministerului Culturii

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.