30 de ani de la Revoluția din 1989. În zilele premergătoare Revoluției, pastorul Tőkés László urma să fie evacuat, enoriașii s-au strâns în fața casei lui în semn de tăcut protest. Alături de ei se adună și timișoreni. Gestul care avea să transforme toate acestea în Revoluție vine de la poetul Ion Monoran, care oprește tramvaiele în Piața Maria. Imaginea revoluţionarului s-a răsfrânt asupra poetului. Și invers. După 30 de ani.
Revoluția înaintează, poticnindu-se între speranță, neliniști, spaime… și taină. O revoluție a scârțâitului roților de tramvai, acum ruginite de un timp trecut prea repede și împotriva noastră. Revoluția continuă, o revoluție dedicată poeziei la 30 de ani de la nașterea ei. Prima ediție a Festivalului Internațional de Poezie Ion Monoran, organizat de Asociația Memoria Culturii, în parteneriat cu Asociația 2021 Timișoara Capitala Culturală Europeană, se va desfășura în perioada 14-16 decembrie la Timișoara. Festivalul propune un program de revizitare culturală dedicat Revoluției. Festivalul va avea invitați scriitori din Timișoara, dar și din țară și din străinătate.
Festivalul Internațional de Poezie Ion Monoran își propune să reaprindă metaforic flacăra Revolțuei și a Poeziei prin trei zile de manifestări culturale: lecturi publice de poezie, muzică, film, lansare de carte, evenimente ce vor avea loc la: Teatrul pentru Copii și Tineret Merlin, Tramvaiul istoric al Revoluției, Mansarada Muzeului Banatului, Muzeul Consumatorului Comunist. De asemenea, va fi reeditat volumul de antologie al poetului Ion Monoran, precum și o antologie care va aduna poeme și texte ale unor poeți și scriitori din generații diferite. Revoluția Poeziei – Poezia Revoluției.
Lasă un răspuns