Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

A X-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara (FILTM) se va desfășura între 27 – 29 octombrie. Timp de trei seri, începând cu ora 18, iubitorii de literatură din Timișoara sunt așteptați în Sala Barocă a Muzeului de Artă pentru a lua parte la o serie de lecturi publice și dezbateri susținute de nume importante ale literaturii: Hervé Le Tellier – laureatul Premiului Goncourt ediția 2020, András Forgách – prozator, dramaturg, traducător, una dintre cele mai influente figuri ale lumii culturale maghiare de astăzi, alături de scriitori români cunoscuți precum Petre Cimpoeșu, Daniel Vighi, Viorel Marineasa, Magda Cârneci, Simona Popescu, Bogdan Ghiu, Florin Iaru și Romulus Bucur.

„Ajuns la a X-a ediție, festivalul va fi pentru trei zile o arie protejată – nu doar simbolic – de pandemie. Întâlnirile cu scriitori de primă mărime, cu lecturile lor, cu discuțiile și schimburile de idei ne vor decupla de la alarme și griji și ne vor duce acasă. Dar nu între pereții unde ne petrecem o bună parte din vieți, ci într-un loc fără granițe, distanțe, pașapoarte, certificate, un loc în care suntem, totodată, gazde și oaspeți. Fiindcă singurul acasă adevărat e în noi, în forța cu care ne putem imagina orice. Împreună cu cei care, asemenea nouă, cred în frumusețea și puterea cuvintelor, vom sta sub același acoperiș al literaturii și vom avea parte de un eveniment de… zece: FILTM”,

a transmis Robert Șerban, președintele festivalului.

Dacă în 2019 tema a fost „Țară, țară de adopție”, iar în 2020 „Granițe. Evadări, refugii, regăsiri”, în acest an serile vor fi legate semantic de tema „Acasă”.

„Acasă înseamnă însă și istoria unui loc, a unei familii sau a unui popor, la fel cum acasă poate fi și biografia unui personaj, loc în care acesta se legitimează ca ființă umană. Acasă înseamnă identitate și loc de reculegere, înseamnă corp și iluzia comunicării cu cei care locuiesc alături de noi sub acoperișul aceleiași familii. Acasă, ca pretext pentru dialoguri despre identitate și mix identitar în orașul în care multiculturalitatea înseamnă pur și simplu acasă”, spun organizatorii.

Program

Miercuri, 27 octombrie

Tema serii: Literatura mileniului III: joc serios, formule comerciale și gustul public

Hervé Le Tellier în dialog cu Mirela Nagâț

Joi, 28 octombrie

Tema serii: Apartenență generațională și individualitate poetică

Lecturi publice și dezbateri, cu participarea scriitorilor: Magda Cârneci, Simona Popescu, Bogdan Ghiu, Florin Iaru, Romulus Bucur / Moderator: Cosmin Ciotloș

Vineri, 29 octombrie

Tema serii: Politica literaturii și poetica intimității

Lecturi publice și dezbateri, cu participarea scriitorilor: András Forgách, Petru Cimpoeșu, Daniel Vighi, Viorel Marineasa / Moderatoare: Magda Grădinaru

Expoziție multimedia

Ediția din acest an găzduiește în programul său și o expoziție multimedia semnată de artistul media și regizorul de filme independente Péter Forgács.

„În această expoziţie artistul a lucrat cu propriile amintiri: a prelucrat arhiva care dezvăluie povestea unei familii, în centrul ei aflându-se figura mamei. Instalaţia lui Péter Forgács împreună cu romanul Dosarele mamei mele, cartea din care András Forgách va citi la FILTM, constituie cronologia unei perioade de un deceniu, care redă, prin reorganizarea arhivei private, modul în care practicile autoritare din epoca lui Kádár au definit viaţa cotidiană. Expoziţia, găzduită la etajul al doilea al Muzeului de Artă din Timișoara, va fi deschisă în perioada 15 – 31 octombrie”, amintesc organizatorii.

Accesul la ediția din acest an se va face exclusiv prin prezentarea certificatului digital european Covid-19 sau a unui test PCR, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea evenimentului. Rezervarea locurilor se face printr-un email la filtm@ladouabufnite.ro și devine valabilă numai după primirea unei confirmări.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.