Făgetul a impresionat și anul acesta la Festivalul-Concurs Lada cu zestre

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Săptămâna trecută s-a desfășurat, în sala Căminului Cultural din localitatea Traian Vuia, prima zi de concurs a celei de-a XII-a ediții a festivalului Lada cu Zestre”, amplă manifestare a Centrului de Cultură și Artă Timiș, finanțată de Consiliul  Județean. Competiția, spre deosebire de anii precedenți, se desfășoară într-o singură etapă, cu o jurizare unică, în cele șapte centre zonale, localitățile gazdă  de anul acesta fiind: Traian Vuia, Sânnicolaul Mare, Jimbolia, Dumbrăvița, Gătaia, Buziaș și Giarmnata Vii, comuna Ghiroda.

Managerul C.C.A.J.T., prof. Liliana Laichici, primarul comunei Traian Vuia, Vasile Petruescu, și Adela Popa, șef serviciu Învățământ, Cultură și Sport din cadrul Consiliului Județean Timiș, au fost cei care au deschis manifestarea și au salutat prezența concurenților, publicul și juriul de specialitate al celor  cinci  secțiuni ale festivalului, coregrafie, muzică, poezie dialectală-teatru popular, expoziții-colecții și gastronomie.

Localitățile care s-au întrecut sâmbătă, în prima zi de concurs, fiind reprezentate de artiști și meșteri locali, au fost orașul Făget și comunele Dumbrava, Fârdea, Găvojdia, Margina, Coșteiu și Traian Vuia.

„Făgetul a impresionat și anul acesta. În programul Ansamblului “Făgeţeana”, coordonat de Mircea Cârţişorean, a atras atenţia o micuţă solistă de nici 6 ani, Theea Patricia Ploscariu, frumuseţea festivalului, cu un costum superb, o voce frumoasă, un simţ ritmic şi artistic care parcă-i depășesc vârsta. Și-a luat în serios rolul de concurent atât că solistă cât și ca membru în grupul vocal  sau în Ansamblul „Făgeţeana”, care a adus în scenă un fragment din Obiceiul de nuntă din „Țara Fagetului”.

Profesorul Mircea Sturza, dirijorul Corului de fete al Liceului “Traian Vuia” din Făget, s-a dovedit a fi și de această dată la înălțime, știind să aleagă un repertoriu potrivit manifestării și să prezinte publicului și juriului un grup omogen, de mare finețe și bine lucrat. Impresionantă a fost participarea făgețenilor și la secțiunea Gastronomie sau cea de  Expoziții, unde Mircea Cârțișorean a prezentat o impresionantă colecție de discuri  vinyl, cu folclor muzical din toate zonele etnofolclorice ale țării, aducând și un pick-up de colecție la care puteau fi ascultate”, a consemnat dr. Daniela Bacilă, redactor muzical la SRR Radio Timișoara și membru al juriului.

Făgețenii  au concurat la următoarele secțiuni:

Secțiunea Coregrafie: Dansuri de băieți – Ansamblul Făgețeana cu Călușar și Bătută; Soliști dansatori (perechi) – Denisa Teodorescu și Alexandru Brazovan, cu Suită de jocuri din Banat; Ansamblu de obiceiuri – Ansamblul Făgețeana al Casei de Cultură din Făget, cu un fragment din Obiceiul de nuntă din Țara Fagetului. Coregrafia dansatorilor a fost semnată de noul instructor coregraf al ansamblului, Cristian Moț, cu rădăcini pe linie maternă în zona Fagetului,la Brănești.

Secțiunea Muzicală: Coruri – Corul de fete al Liceului Traian Vuia, coordonat de către profesorul Mircea Sturza; Interpretare vocală (categoria de vârstă 6-9 ani) – Theea Patricia Ploscariu; Grupuri vocale – Grupul vocal de fete „Făgețeana“; Soliști instrumentiștiIoan Beschiu, cu doină și cântec de joc interpretate la fluier.

Secțiunea  Poezie dialectală: Interpretare dialectală – (8-10 ani) – Anisia Lazăr, iar peste 18 ani, câștigătorul locului I, la ediția precedentă, Eugen Necșa.

Secțiunea GastronomieVoichița Lupulescu și Emanuela Magyar, cu diferite produse de patiserie tradițională, cum ar fi plăcintă cu brânză, cu cartofi, cu vișine sau dovleac, dar și sarmale, cotoroage și fasole scăzută.

Secțiunea ExpozițiiColecții: Artă popularăEugen Barbosa, din Jupânești, cu sculptură și cioplituri în lemn; MeșteșugariTrandafir Velcu, în vârstă de 85 de ani, tot din Jupânești, cu vase ceramice tradiționale; ColecțiiExpoziții diverseMircea Cârțișorean, cu o colecție de peste 1000 de discuri vinyl, cu folclor muzical din toate zonele etnofolclorice ale țării.

Contactat telefonic, Mircea Cârțișorean ne-a precizat: „Ca și anul trecut, am avut puncte forte și puncte vulnerabile, la care va trebui să lucrăm intens, în viitorul foarte apropiat. Sunt mulțumit per ansamblu de cum ne-am prezentat, dar mai știu și faptul că orice lucru trainic se construiește în timp, cu multă pasiune și răbdare. Am fost supărat pe vremea nefavorabilă, care ne-a țintuit la pat câțiva concurenți importanți, dar și pe cei care ar fi putut participa și din varii motive nu au făcut-o. Făgetul este o vatră folclorică cu un potențial excepțional, cu oameni dornici de a păstra tradițiile locale și cu tineri talentați, care, chiar fac aceste lucruri. Sunt foarte mulțumit și bucuros de modul în care s-a prezentat “micuța noastră artistă” Theea Patricia Ploscariu care, așa cum au declarat membrii juriului, chiar a fost revelația acestei ediții a festivalului. O felicit pe ea și pe toți reprezentanții noștri, le doresc mult succes tuturor și așteptăm rezultatele la sfârșitul lunii Martie. Țin să mulțumesc, în mod special, domnului primar Marcel Avram și directorului Casei de Cultură, Mihaela Erika Popvici, pentru sprijinul acordat și pentru implicare în viața culturală a Făgetului. De asemenea, colegului meu, Cristian Moț, coregraful Ansamblului Făgețeana, care a reușit, în mai puțin de o lună, să prezinte cu membrii ansamblului două suite noi.Mulțumesc  tuturor celor implicați în buna desfășurare a manifestării, organizatorilor și participanților făgețeni”, ne-a declarat Mircea Cârțișorean, referent cultural și coordonator artistic al Ansamblului Făgețeana al Casei de Cultură orășenești.

La ediția precedentă, Făgetul a obținut un punctaj total de 18 puncte, adjudecând nu mai puțin de 4 premii I, două premii II, două premii III și două mențiuni, clasându-se pe locul al 5 lea în clasamentul final pe localități.

(sursa foto: radiotimisoara.ro)

Estera CIMPONERIU

Despre admin 6555 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.