Făgețenii își onorează personalitățile

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

În ședința Consililui Local Făget, din 20 decembrie 2021, toți consilierii au votat acordarea post-mortem  a titlului de „Cetățean de Onoareal Orașului Făget” fostului viceprimar Vasile Sita și prof. univ. dr. Petru Matusz. Totodată, consilierii și-au exprimat recunoștința și față de prof. dr. Ionel Căliman, prin acordarea titlului „Cetățean de Onoareal Orașului Făget”.

Vasile Sita s-a născut la 29 noiembrie 1961, la Făget, unde a urmat școala primară și gimnaziul. Studiile liceale le-a efectuat la Liceul Teoretic „Ion Minulescu” din Slatina, iar pe cele universitare, la Facultatea de Științe Economice a Universității Europene Drăgan din Lugoj. În cei peste 20 de ani de administrație publică locală, dar în special în perioada 2009-2019, ca viceprimar, a participat la majoritatea proiectelor de dezvoltare a localității Făget și a celor nouă sate aparținătoare: reconstrucția Centrului Civic, piața agroalimentară Făget, reabilitarea căminelor culturale din satele aparținătoare, capela funerară din Cimitirul Ortodox Făget. S-a stins din viață prematur, la numai 59 de ani, la 7 septembrie 2021, în urma unei boli grave.

Petru Matusz s-a născut la Făget, la 8 iunie 1956. După studiile preuniversitare de la Liceul Teoretic „Traian Vuia” Făget, a urmat cursurile Facultății de Medicină din Timișoara, continuate de o carieră demnă de apreciat: asistent universitar (1985), șef de lucrări (1992), conferențiar (1995), profesor universitar (1998), conducător de doctorat la specialitatea Anatomie (din 2001), medic primar Chirurgie plastică și reparatorie (din 1994), director medical al Spitalului Clinic Județean de Urgență din Timișoara (1994-1996), președinte al Filialei Municipiului Timișoara a Societății Naționale de Cruce Roșie din România (1996-2004), președinte al Filialei Județului Timiș a Societății Naționale de Cruce Roșie din România (2004-2012), prorector al Facultății de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara (din 2014). A avut o remarcabilă activitate de cercetare, a publicat, ca autor și coautor, numeroase lucrări științifice. A fost membru corespondent al Academiei de Științe Medicale din România, membru fondator și secretar general al Societății Anatomiștilor din România, precum și membru al unor prestigioase societăți și asociații profesionale din Europa, America de Nord și America de Sud. Prodigioasa activitate i-a fost apreciată și recunoscută prin acordarea de numeroase premii și distincții. S-a stins din viață la numai 65 de ani, la 23 octombrie 2021.

Profesorul Ionel Căliman este cel mai nou cetățean de onoare al orașului Făget. „În cei peste 50 de ani de activitate a publicat în numeroase ziare si reviste din țară și străinătate, a fost remarcat în dicționare și enciclopedii, a fost apreciat de scriitori, critici și oameni de cultură”, a declarat Marcel Avram, primarul orașului Făget.

Ionel Căliman s-a născut la data de 29 martie 1948, în localitatea Bătești, județul Timiș. Aici a urmat școala primară, iar gimnaziul și liceul, la Liceul Teoretic „Traian Vuia” Făget. Este licențiat al Facultății de Filologie a Universității din Timișoara, specializările limba română și limba franceză. A obținut titlul de doctor în anul 2008, cu teza „Istorie și ceremonial în riturile de trecere din zona Făgetului”, la Universitatea din Oradea. Între anii 1973-2012 funcționează ca profesor titular la Școala Generală Brănești și la Liceul Teoretic „Traian Vuia” Făget, perioadă în care mai deține și funcția de director al Casei de Cultură Făget (1984-1990). În anul 1968 debutează în revista „Orizont”, urmând să publice, de-a lungul carierei, aproape 7.000 de poezii și peste 2.000 de articole, studii, reportaje, interviuri, cronici, recenzii, eseuri, studii de cultură literară, micromonografii etc. Din 1968 a început activitatea de culegere și cercetare a folclorului literar din zona Banatului de Nord-Est, în special a celui din zona Făgetului, cu elaborarea de studii care au fost publicate în ziare, reviste, dar și ca volume separate. A organizat culegeri de folclor, tabere naționale de folclor, a participat la simpozioane, sesiuni de comunicări științifice, a coordonat lucrări de cercetare ale elevilor de liceu, ale studenților și ale unor cadre didactice. În cei peste 50 de ani de activitate a publicat în numeroase ziare si reviste din țară și străinătate, a fost remarcat în dicționare și enciclopedii, a fost apreciat de scriitori, critici și oameni de cultură.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.