Expoziție la Muzeul de Istorie, Etnografie şi Artă Plastică Lugoj: „100 de năfrămuțe. Ia centenară”

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Muzeul de Istorie, Etnografie şi Artă Plastică Lugoj continuă seria manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri cu expoziţia „100 de năfrămuțe. Ia centenară”.

„Această manifestare, organizată de  Muzeul din Lugoj,  este parte a unui proiect de anvergură naţională, coordonat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, care se desfăşoară în judeţele Cluj, Timiş, Maramureş, Mureş, Galaţi şi Dolj.  În cadrul acestui proiect sunt  implicate direct, peste 650 de persoane, la nivel naţional.

Titlul – „100 de năfrămuțe” – se leagă de „năfrămuța” ce  era oferită de fete, tinerilor care plecau pe front, în Primul Război Mondial. Cu această năfrămuţă personalizată, ce purta în colţuri, cusute cu mult drag, motive florale sau geometrice, dar şi iniţialele numelui ei şi al lui, pleca feciorul în armată, „la cătanie sau la bătaie“ cum  spun, în limbaj dialectal bănăţenii, referindu-se la război. În cufărul de front, tânărul păstra cu grijă, acest adevărat porte bonheur, menit să-l ferească de orice nenorociri.

Replicile celor  „100 de năfrămuțe” ce vor fi expuse la muzeul lugojean,  sunt cusute de elevele Colegiului TehnicValeriu BranisteLugoj (clasele: a IX-a F, a X-a F, a XI-a D -domeniul industrie textile si pielarie), instituţia de învăţământ făcând parte din acest proiect naţional de parteneriat.  Profesorii Virdaru Zina şi Teslevici Ileana au coordonat şi organizat ateliere de cusături pentru elevele acestei şcoli, cadrele didactice explicându-le fetelor modul în care trebuie realizate motivele decorative fitomorfe sau geometrice ale cusăturilor tradiţionale bănăţene, din urmă cu un secol, puse la dispoziţie de Muzeul din Lugoj.

Punem această manifestare sub semnul Sărbătoririi Zilei Universale a Iei (24 iunie), propunându-ne să expunem, în egală măsură, sub titlul ”Ia centenară”, ii şi costume populare  bănăţene, vechi de peste un secol, cu care, în mod cert, s-au înveşmântat ţăranii din Banat atunci când  au plecat  la marea sărbătoare naţională de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918, aşa cum demonstrează fotografiile de epocă.  

Demersul expoziţiei noastre se leagă de  sensibilizarea eleviilor şi a publicului vis–a-vis de idealurile Marii Uniri prin intermediul cunoaşterii  patrimoniului cultural material din Banatul tradiţional”, spune Daciana Vuia, directorul  Muzeului de Istorie, Etnografie şi Artă Plastică Lugoj.

Vernisajul expoziției va avea loc joi, 21 iunie, de ora 17.00, la Muzeul din Lugoj.

AL PRESS

Despre admin 6622 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.