Eveniment cultural la Sinagoga Neologă din Lugoj

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Joi, 7 septembrie 2023, cu începere de la ora 20:30, la Sinagoga Neologă din Lugoj, un edificiu care rezistă de 180 de ani, va avea loc un eveniment cultural, organizat de Asociația Pantograf, în cadrul programului Ecoul Sinagogilor cu tema „Călătorie muzicală prin ritualurile vieții evreiești”.

Accesul la concerte este gratuit și nu necesită înscriere în prealabil. Proiectul este o continuare a programelor derulate până acum, Sunetul Sinagogilor, Rapsodii pe teme românești și Poveștile Sinagogilor, care au vizat documentarea poveștilor sinagogilor, conștientizarea importanței acestor lăcașuri de cult, precum și integrarea lor într-un circuit regional și național, prin crearea unei legături între patrimoniul material și imaterial.

Va fi așadar o călătorie muzicală, inspirată de ritualurile și practicile ciclului vieții evreiești.

Lucrările muzicale prezentate în cadrul turneului sunt piese noi și aparțin compozitorului și virtuozului viorii Alexander Bălănescu, care a colaborat îndeaproape cu prim-cantorul cultului mozaic Emanuel Pusztai.

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Proiectul este inclus în programul European Days of Jewish Culture 2023, tema „Memorie”, coordonat la nivel european de AEJP (European Association for the Preservation and Promotion of the Jewish Culture and Heritage) și în România de Fundația Tarbut, co-finanțat de Uniunea Europeană, sub patronajul UNESCO.

 Dan TIMARU

Proiectul „Ecoul sinagogilor” este co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Parteneri: Comunitățile Evreilor din Timișoara, Arad, Reșița și Lugoj, Facultatea de Muzică și Teatru – Universitatea de Vest Timișoara, Institutul Francez din România – Timișoara.

Programul concertului:

  1. Mother
  2. Yedid Nefesh / Beloved of the Soul
  3. Rachamonoh D’onei / Merciful One
  4. Avinu Malkeinu / Our King
  5. Kol Nidre / All Vows
  6. Oifin Pripitchik / Open Heart
  7. Postcards from Beyound – Finale

Compoziții de Alexander Bălănescu

Interpretează Cvartetul Bălănescu și prim-cantorul cultului mozaic Emanuel Pusztai

Alexander Bălănescu (vioară)

Nicholas Holland (violoncel)

Christopher Pitsillides (violă)

Yury Kalnits (vioară)

David Kent (inginer de sunet)

Emanuel Pusztai (voce)

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.