Euro stagnează la 4,64 lei

Creșterea ofertei de valută din partea exportatorilor și de la nivelul caselor de schimb, dar și reducerea plasamentelor în dolari, după discursul moderat al președintelui Fed, Jerome Powell, ținut la întâlnirea șefilor marilor bănci centrale, care s-a desfășurat la Jackson Hole (Wyoming, SUA), au oferit leului posibilitatea să își consolideze poziția față de euro

Cursul euro a scăzut de la 4,6434, la începutul perioadei, la 4,6377 lei. La sfârșitul ei, media, când tranzacțiile s-au realizat în culoarul 4,637 – 4,643 lei, media a fost stabilită la 4,6416.

Cursul dolarului a scăzut de la 4,0320 la 3,9959 lei, la sfârșitul perioadei, când cotațiile s-au mișcat între 3,99 și 4,003 lei.

Moneda elvețiană a fluctuat pe piețele internaționale între 1,135 și 1,144 franci/euro, iar media ei a coborât de la 4,0867 la 4,0646 lei.

La stabilitatea leului a contribuit și faptul că agenţia de rating Moody’s a menţinut calificativul BBB-/A-3 aferent datoriei guvernamentale a României pe termen lung şi scurt în valută şi în monedă locală. În următorii doi ani, agenţia de rating prognozează o creştere a PIB-ului real cu 4% în 2018, respectiv de 3,5% în 2019.

Dezechilibrele economice, precum adâncirea deficitului de cont curent și a celui comercial, dar și încetinirea ritmului de creștere a PIB sau revenirea pe plus a inflației, pe lângă cele de instabilitate politică, reprezintă principalii factori care pot periclita evoluția leului.

Într-o analiză a BCR se arată că „pentru moment, ne menţinem prognoza pentru tot anul 2018 la 4,1% (creșterea PIB, n.red.), dar recunoaştem că sunt şanse să avem o creştere economică mai mică. Avem nevoie de un avans economic mai puternic în T3 2018 faţă de ultimele date publicate, pentru a păstra estimarea pentru întreg anul 2018”.

Indicele ROBOR la trei luni, utilizat la calcularea dobânzilor la majoritatea creditelor în lei, a avut o tendință descendentă, iar el a încheiat perioada la 3,27%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, se plasa la finalul intervalului la 3,43%, cel la nouă luni la 3,49% iar cel la 12 luni la 3,55%.

Perechea euro/dolar a crescut de la 1,1481 la 1,1653 dolari, maxim atins la sfârșitul perioadei.

Investitori au urmărit discursul șefului Fed, Jerome Powell, care nu a făcut referiri la efectele care pot apare din cauza războiului comercial dintre SUA și China sau Uniunea Europeană. De asemenea, acesta a ocolit să ofere răspunsuri la acuzele aduse de președintele Trump la adresa politicii monetare a Fed, care s-a declarat un adept al „dolarului slab”.

În opinia analiștilor, piața a luat deja în calcul următoarele două majorări ale dobânzii-cheie, care ar urma să fie decise în septembrie și decembrie.

Indicele compozit al bitcoin calculat de Bloomberg a încheiat perioada în creștere la 6.703,9 dolari.

Analiza cuprinde perioada 21 – 27 august 2018

Radu GEORGESCU


Descoperă mai multe la Actualitatea Online

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Despre admin 6891 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.