Evoluția negativă la nivel global a piețelor bursiere a dus la reducerea interesului în plasamente riscante, cum sunt considerate și monedele de la margine zonei euro.
Cursul euro a crescut, de la 4,6607 la 4,6650 lei. La finalul intervalului cotațiile au urcat, după două luni, peste 4,67 lei, maximul fiind de 4,673 lei.
Pe lângă factorii externi la deprecierea leului contribuie și tensiunile politice locale dar și informaţiile privind evoluţiile sectoriale din ianuarie, cu decelerări şi chiar scăderi semnificative faţă de decembrie.
La acestea se adaugă politicile salariale ale guvernului PSD, prin majorarea remunerației bugetarilor la valori care le depășesc pe cele din mediul privat, care vor stimula consumul dar și inflația, deficitele de cont curent și comerciale.
Pentru a acoperi golurile, Finanțele vor recurge la noi majorări ale taxelor și impozitelor, ceea ce va reduce intrările de capital străin cu scop investițional.
Majoritatea analiștilor anticipează atingerea pragului de 4,7 lei, existând chiar și prognoze care văd euro apropiindu-se de 4,8 lei.
Casele bancare de schimb valutar au luat-o înaintea pieței și au început să afișeze cotații de vânzare de peste 4,7 lei, maximul de 4,7490 lei fiind utilizat de BRD.
Investitorii de pe piețele internaționale așteaptă prima ședință a Comitetul pentru Politică Monetară al Rezervei Federale (FOMC) care se va desfășura sub conducerea lui Jerome Powell.
Piețele vor fi atente la discursul care va urma întâlnirii, care ar trebui să dea indicii asupra numărului de majorări ale dobânzii de politică monetară, fie trei, așa cum s-a anunțat anul trecut, fie patru, cum se anticipează pentru a se evita supraîncălzirea economiei americane.
Media dolarului a crescut de la 3,7691, la începutul perioadei, la 3,7930 lei, la sfârșitul ei, când cotațiile din piață s-au mișcat între 3,786 și 3,808 lei.
Moneda elvețiană s-a depreciat de la 1,168 la 1,173 franci/euro, astfel că media ei a coborât de la 3,9890 la 3,9829 lei.
Perechea euro/dolar a urcat la jumătatea perioadei la 1,2412 dolari, dar a coborât la finalul ei la 1,2258 – 1,2325 dolari.
Înmulțirea restricțiilor impuse tranzacțiilor cu criptomonede, pentru a le ține sub control, a dus la scăderea valorii acestora.
Indicele compozit al bitcoin, calculat de Bloomberg, a fost stabilit la sfârșitul intervalului la 8213.17 dolari, după scăderea la jumătatea lui la 7.666,34 dolari.
Analiza cuprinde perioada 13 – 19 martie 2018
Radu GEORGESCU
Descoperă mai multe la Actualitatea Online
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.
Lasă un răspuns