Euro la minimul ultimei luni

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Principalul eveniment al începutului de aprilie a fost ședința de politică monetară a BNR, unde s-a decis menținerea ratei de referință la 7%, valoare constantă începând cu ianuarie 2023, a ratei pentru facilitatea de creditare la 8% și a dobânzii la facilitatea de depozit la 6%.

Banca centrală a atras din nou atenția PSDNL asupra riscurilor inflaționiste datorate „conduitei viitoare a politicii fiscale și de venituri”, în condițiile în care „rata anuală a inflației va continua să scadă în următoarele luni pe o traiectorie ușor mai ridicată decât cea evidențiată în prognoza pe termen mediu din februarie 2024”.

Menținerea dobânzii de politică monetară la 7%, una din cele mai ridicate din Uniunea Europeană, care atrage plasamentele în lei, și revenirea apetitului pentru risc au coborât cursul euro la începutul acestei săptămâni de la 4,9681 la 4,9678 lei, un curs mai mic fiind înregistrat în 11 martie. Cotațiile din piață au coborât la 4,966 – 4,968 lei.

Banca Națională utilizează cursul euro/leu drept principal instrument în efortul său de a frâna creșterea prețurilor, ceea ce a făcut din leu „cea mai stabilă monedă din regiune”. Față de sfârșitul anului trecut euro a pierdut 0,65 bani.

După ședința de politică monetară indicii ROBOR s-au oprit deasupra pragului de 6% identic cu cel al dobânzii la facilitatea de depozit, care a devenit, încă de anul trecut, principala rată indicatoare a pieței. Până la sfârșitul anului, indicii ROBOR ar urma să coboare spre 5,25%, în condițiile în care banca centrală ar opera trei sau patru tăieri de câte un sfert de punct procentual ale dobânzii de referință.

Lunea aceasta, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 6,05%. Indicele la 6 luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a consolidat la 6,07% iar cel la 12 luni la 6,08%.

Majoritatea investitorilor anticipează o primă reducere în iunie cu un sfert de punct procentual a ratei de referință de către Rezerva Federale, în timp ce opiniile oficialilor săi atrag atenția asupra menținerii riscurilor inflaționiste. Motiv pentru reducerea plasamentelor în moneda americană iar euro s-a apreciat de la 1,0724 dolari, în prima parte a săptămânii trecute la 1,0821 – 1,0844 dolari, lunea aceasta, când cursul a fost stabilit la 4,5881 lei.

Cursul francului elvețian a scăzut luni la 5,0663 lei de la 5,1124 lei, la începutul săptămânii trecute. Media lirei sterline s-a depreciat de la 5,8152 la 5,7923 lei.

Investitorii au continuat la începutul acestei săptămâni să-și mărească expunerea pe aur, înainte ca marile bănci centrale să înceapă procesul de reducere a dobânzilor, odată cu scăderea inflației în principalele economii ale lumii.

Metalul galben a atins lunea aceasta al șaptelea record consecutiv de 2.345,30 dolari/uncie. La rândul său, argintul a trecut de 28 dolari/uncie, în timp ce prețul gramului de aur a sărit de la 337,7523 lei, la sfârșitul săptămânii trecute, la un nou maxim de 344,6541 lei, mai mult cu 44 de lei comparativ cu începutul acestui an.

În opinia analiștilor, majorarea cererii comerciale de aur și cumpărările masive făcute de băncile centrale din China, care face achiziții de 17 luni consecutive, India și Rusia va împinge prețul peste pragul de 2.500 dolari/uncie, în condițiile în care incertitudinile geo-politice rămân grave, în primul rând războiul declanșat de Rusia în Ucraina, conflictul din Orientul Mijlociu sau tensiunile dintre China și Taiwan. La sfârșitul lunii trecute, China deținea 72,74 milioane uncii de aur, în creștere față de 72,58 milioane uncii la sfârșitul lui februarie.

Bitcoin creștea lunea aceasta la 69.097 – 72.685 dolari iar ethereum la 3.409 – 3.660 dolari.

Radu GEORGESCU

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.