
În 21 decembrie 2011 am organizat, sub egida Şcolii Gimnaziale de Muzică „Filaret Barbu” din Lugoj (manageriată, atunci, de prof. Petru Madroane), în Studioul de Concerte „Elisabeta Toth”, un concert extraordinar, susţinut de Vanda Albotă, nepoata marii pianiste şi profesoare Clara Peia (1911-2005), cea care dă numele prestigiosului Concurs Internaţional de Interpretare Pianistică (din rațiuni birocratice, va trebui să înlocuim, pe viitor, în titulatură, „Internațional” cu „Euroregional”), instituit la Lugoj, la iniţiativa subsemnatului, începând cu anul 2013. Valoroasa pianistă bănăţeană, rezidentă la Berlin la acea vreme, dorea să omagieze memoria bunicii sale la împlinirea unui veac de la naşterea sa.
Am receptat nobilul mesaj cu mult entuziasm, nutrind speranţa readucerii în actualitate a unor vrednici artişti lugojeni, acoperiţi de nedreptul văl al implacabilei uitări. După stingerea ultimului acord, am dat glas unui gând îndelung cântărit şi evaluat: i-am promis Vandei Albotă, dar și auditoriului prezent la memorabilul concert că mă angajez să institui un concurs pianistic la Lugoj, primul de acest gen din îndelungata tradiţie culturală a orașului muzicii. Animat de vibraţia marii muzici, emoţionat de mesajul pianistic transmis de Vanda Albotă, impresionat de excepţionalul parcurs profesional al Clarei Peia – unul dintre patronii spirituali ai Lugojului muzical (solistă a Filarmonicii lugojene în interbelic), am elaborat un proiect pe care l-am înaintat, spre aprobare și susținere, Primăriei și Consiliului Local al Municipiului Lugoj. Evident, reprezentanții administrației locale au achiesat imediat la conținutul generosului proiect, devenind constanți promotori, material și moral, de-a lungul celor 7 ediții.
Astăzi, în pragul celei de-a VIII-a ediții a Concursului Internațional de Interpretare Instrumentală „Clara Peia” (25-26 aprilie a.c.), organizatorii (Constantin-T. Stan, director artistic, prof. Liliana Bidiviu, directorul Școlii Gimnaziale de Muzică „Filaret Barbu”, jr. Tudor Trăilă, directorul Casei de Cultură a Municipiului, prof. Carmen Schöner, șefa catedrei de pian, Valentina Vasiliu, șefa catedrei de vioară) au structurat un nou format al tradiționalei competiții dedicate micilor artiști. Pe lângă clasicele secțiuni (pian, muzică de cameră – cu subsecțiunile pian la 4 și 6 mâini, pian-acompaniament și ansamblu instrumental cu pian), a fost instituită o secțiune nouă – vioară. Concursul se va adresa, la fel ca la ediția din 2019, elevilor preșcolari și celor aflați în ciclul primar, precum și celor din cl. a V-a gimnazială (secțiunile pian și vioară). La secțiunea Muzică de cameră vor putea participa elevi din toate clasele gimnaziale.
Juriul va fi alcătuit din profesori ai școlii de muzică lugojene, dar și interpreți și pedagogi de elită din învățământul universitar românesc și de peste hotare: conf. univ. dr. Carmen Manea (Universitatea Națională de Muzică București), pianista Vanda Albotă (Essen, Germania), lector univ. dr. Cristina Mălăncioiu-Constantin (Facultatea de Muzică și Teatru a Universității de Vest din Timișoara). Li se va alătura Ana Šinković, profesoară la Școala de Muzică „Josif Marinković” din Vârșeț, oraș înfrățit cu urbea noastră.
Ca de obicei, dincolo de constantul și beneficul suport financiar și logistic al instituțiilor administrației locale, așteptăm cu încredere, și la această ediție, bunăvoința protopopilor, preoţilor, rabinilor, predicatorilor şi pastorilor care reprezintă aproape toate cultele locale. Sunt sponsori tradiționali ai concursului nostru, care nu pun nicio barieră generozităţii în faţa talentului şi inteligenţei celor mici, speranța noastră de mâine. E un sublim exemplu de ecumenism cultural într-un oraș plurietnic și multicultural, un adevărat etalon de conviețuire armonioasă, în cel mai modern spirit european. Am fost vegheaţi, în acelaşi timp, cu căldură și solicitudine, şi de managerii unor firme, cu capital public sau privat, instituții media, asociaţii, persoane private, adevărați Mecena ai proiectului nostru. Tuturor, sentimentele noastre de aleasă gratitudine.
Constantin-T. STAN
Descoperă mai multe la Actualitatea Online
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.
Lasă un răspuns