Ediția a III-a a Concursului Internațional de Canto „Tiberiu Brediceanu” [Galerie FOTO cu toți participanții]

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Camelia Cuzub - mezzosoprană

Duminică, 28 noiembrie, membrii selectului juriu al celei de-a III-a ediții a prestigioasei competiții lirice lugojene (care se va desfășura, în premieră, în format online) vor desemna premianții. Dr. Ruxandra Donose este profesor de onoare al Universității de Muzică „Anton Bruckner” din Linz, din anul 2014, unde a susținut nenumărate cursuri de masterclass și workshop, iar din anul 2020 este profesor asociat pentru masteranzii aceleiași universități. Ruxandra Donose a mai susținut cursuri de măiestrie și la Festivalul de la Glyndebourne, la Opera din Zürich, la Opera din Helsinki, la West Chester University din Pennsilvania, SUA, și altele. A fost invitată în jurii internaționale la diverse concursuri de canto sau muzică de cameră.

Luminița Arvunescu – membru fondator și președinte al UCRRM – este una dintre cele mai familiare și apreciate voci radiofonice ale cotidianului românesc și, totodată, un organizator de evenimente muzicale de succes. A absolvit Secția de Muzicologie a Universității Naționale de Muzică din București (1987) și are un doctorat obținut cu summa cum laude în domeniul Jurnalismului muzical (2012). Este angajată a Societății Române de Radiodifuziune din 1990 – specializată în Muzica de Operă –, iar în 1997 a contribuit la pregătirea și lansarea primului post de muzică clasică din țară, Radio România Muzical, de pe poziția de editor, poziție pe care a ocupat-o până în 2004.

Aura Twarowska, directorul artistic al Concursului Internațional de Canto „Tiberiu Brediceanu”, este fondator și director artistic al Festivalului Internațional „Lugoj Clasic” și al Concursului Internațional de Canto „Sabin V. Drăgoi”. În martie 2021 a inițiat, împreună cu dr. Virgil Musta – președintele Comisiei de Boli Infecțioase a Ministerului Sănătății, Programul „Respirăm împreună”, în care cântăreții de operă au venit alături de bolnavii de Covid-19, sprijinind recuperarea acestora prin exerciții de reantrenare a respirației, specifice tehnicii de cânt. Din Program au făcut parte cântăreți și profesori români, din țară și străinătate (Ruxandra Donose, Leontina Văduva, Cellia Costea, Marius Vlad Budoiu etc.), și invitați speciali, ca soprana Nelly Miricioiu, col. dr. Valeriu Gheorghiță, PS. Dr. Sofian Brașoveanul etc. Este decorată de Președinția României cu Ordinul „Meritul Cultural în grad de Cavaler” și premiată de Elite Art Club UNESCO pentru promovarea valorilor culturale românești în țară și în străinătate. Aura Twarowska este Cetățean de Onoare al Municipiului Lugoj (2017) și Membru de Onoare AFAR (2016). Din 2018 este Membru Corespondent al Academiei Româno Americane de Arte și Știință.

La actuala ediție a Concursului (inițiat și manageriat de subsemnatul, președintele Comitetului de organizare) s-au înscris 16 concurenți (reprezentând România, Ungaria, Republica Moldova, Polonia și Argentina) de la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca (Sara-Maria Mihali, Roxana-Elena Chicidea, Alexandra Olaru, Ion Slesari), Universitatea Națională de Muzică București (Ștefan Lamatic, Alexandra Tănase, Florentina Soare, Katolina Vlad, Virineia Pârnău, Claudia Cuzub, Elena Badea, Ioan Alexandru Costea), Universitatea de Arte Iași (Adriana-Ioana Iacob), Universitatea din Szeged (Ferenczi Orsolya), Academia de Artă din Szczecin – Polonia (Marta Bochenek), Universitatea de Muzică Mozarteum din Salzburg (Mariana Pedrozo – Argentina).

Organizatorii (Asociația pentru Cultură Bănățeană – președinte: prof. univ. dr. habil. Lucian-Emil Roșca, care este și membru în comisia de jurizare), partenerii (Primăria Municipiului Lugoj, Consiliul Local al Municipiului Lugoj, Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană, instituții publice și persoane private (urmașii unor importanți artiști lirici lugojeni) vor oferi premii consistente: Marele Premiu și Trofeul de Cristal „Tiberiu Brediceanu”, clasicele premii I, II și III, premiile speciale „Ioan Iorga”, „Francisc Balogh”, „Titus Olariu”, „Viktor Madin”, „Francisc Balogh”, Premiul hebdomadarului „Actualitatea”, Premiul hebdomadarului „Redeșteptarea”, Premiul Radio Timișoara.

            Constantin-T. STAN

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.