Ecouri la aniversarea celor 250 de ani de învățământ făgețean

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Vineri, 25.10.2019, la  Făget au avut loc trei aniversări, 250 de ani de învăţământ făgeţean, 245 de ani de învăţământ românesc și 65 de ani de la înființarea Liceului Teoretic „Traian Vuia”.

Împlinirea unui sfert de mileniu de învățământ într-o localitate care numără doar câteva mii de locuitori uimește și totodată stârnește admirația și respectul întregii națiuni, drept pentru care Ziarul Actualitatea revine asupra acestui eveniment remarcabil. Ecoul evenimentului aniversar reverberează încă în conștiința colectivă și rememorarea lui este absolut necesară, ca un omagiu adus învățământului în general și dascălului în mod special.

Tocmai acest aspect este reliefat și în cartea prof. Dumitru Tomoni: Liceul Teoretic „Traian Vuia” Făget la a 65-a aniversare, o monografie care înfățișează evoluția învățământului făgețean de la școala confesională la liceu. Autorul prezintă statistici și tabele cu șefii de promoție, cu cei 97 de elevi participanți la faza națională a olimpiadelor și concursurilor școlare, cu cei 4.363 de absolvenţi, 462 de profesori și 25 de directori, cu scurte fișe biografice ale celor 85 de cadre didactice actuale, personal didactic auxiliar și nedidactic, ce asigură astăzi funcționarea liceului.

La eveniment, au fost invitați profesorii pensionari care au activat în cadrul liceului, reprezentanți ai Consiliului Județean Timiș, ai Inspectoratului Școlar Județean Timiș – Francisc Halas, reprezentanții celor două școli partenere, Liceul Tehnologic Haruken, din Ungaria și Colegiul Național Pedagogic „Ștefan Odobeja” din Turnu Severin, UVT, prof. Marin Popescu, Institutul de Educație Fizică și Sport, prodecan Gelu Bota, Ministerul Muncii, secretar de stat Constantin Miclău, Școala Generală Dumbrava, Tiberiu Deac, reprezentanți ai Consiliului Local Făget, cadre didactice și elevi.

În curtea liceului, în cadrul careului festiv, a fost evocată istoria liceului, precum și aspecte din prezent. Au luat cuvântul: dir. Victor Birău, dir. adj. Delia Bulgăr, dir. adj. Neluțu Anton, Francisc Halas, de la I.Ș.J. Timiș, primarul orașului Făget, Marcel Avram, prof. dr. Dumitru Tomoni.

Cei 32 profesori pensionari au primit diplome de excelență, insigne cu chipul lui Traian Vuia și o carte despre cei 65 de ani de activitate a liceului, iar diplome de excelență și plachete gravate cu chipul lui Traian Vuia pe sticlă au fost înmânate primarului, foștilor directori și unor invitați: Primarul Marcel Avram, Dorel Covaci, fost primar, prof. Dumitru Tomoni, prof. Titus Dobândă, Paulo Meires, administrator SC Trimsol Făget, Letiția Fedorca, directorul Liceului Teoretic „Iulia Hasdeu” Lugoj, Cristian Stoiconi, directorul Liceului Tehnologic „Traian Grozavescu” Nădrag, prof. Dr. Laura Butaru, directorul Liceului Pegagogic „Ștefan Odobleja” Drobeta Turnu Severin, Antal Josef, director adj. Liceul Tehnologic Haruken Ungaria.

Dan TIMARU

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.