Ecologizare, lecții non-formale și primul eveniment de reactivare a Insulei Cotu Mic

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Grupul Civic de Inițiativă Locală ,,Punem insula pe hartă”, a debutat la finalul lunii februarie 2022, cu primele activități pe Insula Cotu Mic, din Lugoj, iar sâmbătă, 21 mai, organizează o întâlnire inedită alături de copii, tineri și seniori, locuitori ai Lugojului, când va avea loc cea de-a doua lecție non-formală experențială pe tema biofivesității.

Cu acest prilej, participanții vor participa la o lecție teoretică în cadrul căreia vor fi prezentate speciile descoperite până în prezent pe insulă, iar apoi vor avea acces la ateliere experențiale în cadrul cărora vor învăța să folosească diferite unelte și vor realiza căsuțe pentru păsări. Căsuțele vor fi ulterior instalate pe insulă și astfel se va monitoriza activitatea păsărilor.

Activitatea principală a grupului de inițiativă P.I.P.H. este maparea insulei și identificarea speciilor care trăiesc în acest habitat. Până în prezent au fost identificate 35 de specii, pe care vă invităm să le descoperiți la următorul link de acces: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.113523734603283&type=3; iar detalii despre evenimentul din acest weekend pot fi accesate aici: https://www.facebook.com/events/5058990757523689?ref=newsfeed.

De-a lungul timpului au avut loc mai multe acțiuni de ecologizare, plantare și însămânțare a insulei, în colaborare cu Asociația Verde de Banat și Asociația Alternativei Sportive.

În luna martie a avut loc prima lecție non-formală experențială pe tema biodiversității și a calității solului în contextul plantării de arbori și arbuști, care a fost realizată cu sprijinul reprezentanților Partidului Ecologist – filiala Timiș și S.C.  SIAM Product S.R.L.

Pentru detalii despre activitățile din cadrul proiectului, dar și despre evoluția intervențiilor pe insula , puteți accesa pagina oficială de facebook: https://www.facebook.com/Insula-Cotu-Mic-LUGOJ-109877334953613

Aceste activități, coordonate de Crețu Cristian-Dan, sunt realizate în cadrul proiectului ,,Punem Insula pe Hartă”, finanţat prin Fondul pentru un viitor mai bun în comunităţi Lugoj. Fondul pentru un viitor mai bun în comunități este un program coordonat la nivel național de Federaţia Fundaţiile Comunitare din România – FFCR, finanțat de Lidl România și implementat la nivel local de Fundaţia Comunitară Timişoara.

Tot în data de 21.05.2022, pe Insula Cotu Mic va avea loc și primul eveniment de reactivare a insulei din cadrul proiectului ,,Oameni pe Insulă” al Asociației Alternativei Sportive. Acest eveniment cuprinde o serie de activități, printre care: plimbări cu caiacul, badminton, freesbee, dar și alte activități care promovează sănătatea fizică și mentală și care se adresează tuturor categoriilor de vârstă și sociale.

Detalii despre acest eveniment pot fi accesate aici: https://www.facebook.com/events/5058990757523689?ref=newsfeed

Activitatea principală a Asociației Alternativei Sportive în cadrul acestui proiect este redeschiderea accesului pe Insula Cotu Mic pentru oameni și reactivarea acesteia prin evenimente recurente până la finalul lunii iulie 2022.

Până în prezent, pe insulă a mai avut loc o acțiune de ecologizare organizata de Asociația Alternativei Sportive, cu sprijinul Batalionului 183 Artilerie Mixtă “Gen. Ion Dragalina” din Lugoj, iar cea de-a doua acțiune de ecologizare este programată pentru vineri, 20.05.2022. 

Detalii despre activitățile din cadrul acestui proiect, dar și despre evoluția intervențiilor pe insulă, pot fi urmărite pe pagina oficială de facebook a insulei: https://www.facebook.com/Insula-Cotu-Mic-LUGOJ-109877334953613 și pe pagina oficială a asociației: https://www.facebook.com/illotempore314159 unde veți descoperi și aventurile prin care a trecut Silviu Cadia, coordonatorul activităților de pe insulă, în cadrul proiectului The Road and The Happiness.

Și proiectul ,,Oameni pe insulă” este finanţat prin Fondul pentru un viitor mai bun în comunităţi Lugoj.

Din luna februarie și până acum, pe Insula Cotu Mic au avut loc 7 acțiuni de ecologizare și amenajare a spațiului verde și s-au colectat selectiv peste 500 de saci (cu plastic, aluminiu, sticlă, resturi menajere, carton/hârtie, textile), peste 150 kg de fier și mai multe anvelope. Au fost plantați aproximativ 150 de arbori și arbuști și a fost însămânțat gazon pe o suprafața de 3 hectare.
În continuare sunt așteptate intervenții de marcare a arborilor care prezintă un pericol și apoi îndepărtarea lor, lucrări de consolidare a malurilor și lucrări de întreținerea a spațiului verde, activități care vor fi coordonate de reprezentanții administrației publice locale. În paralel echipele din partea Grupului de Inițiativă ,,Punem Insula pe Hartă”, Asociației Alternativei Sportive ,,Oameni pe Insulă”, Asociației Verde de Banat ,,Lugojenii își îngrijesc insula”, au planificat acțiuni de amplasare mobilier urban și o serie de evenimente de reactivare a insulei, care vor avea loc până la finalul lunii iulie 2022.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.