Echipa CSM Lugoj, vicecampioană balcanică 2018 la volei feminin!

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Regulamentul BVA Cup – Cupa Balcanică intercluburi la volei –  prevede ca una din grupările ce şi-au câştigat dreptul de participare să găzduiască turneul pe propriul teren. Lucru deloc uşor de realizat, având în vedere cerinţele Confederaţiei Europene de Volei privind organizarea competiţiei. Fapt resimţit din plin în 2013 de voleiul nostru, când derularea BVA Cup a avut loc în Lugoj. Desigur, ca spectacol şi şanse la un rezultat bun terenul propriu e un avantaj, însă condiţiile solicitate, volumul de muncă şi costurile (mai mari decât în cazul unei deplasări) duc la concluzia că e preferabil să fii oaspete la acest gen de turneu. Care, pe lângă desemnarea campioanei Balkan Volley Asociation, formată din Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Grecia, Kosovo, Macedonia, Moldova, Muntenegru, România, Serbia şi Turcia, avea ca scop şi calificarea laureatei cu aur în Challenge Cup 2018-2019.

În general, amfitrioana acestei competiţii a fost Turcia, ţara în care se află şi sediul organizaţiei balcanice, posesoarea celui mai puternic campionat European. Acolo unde cluburi de volei ca VakifBank, Eczacibasi, Galatasaray, Fenerbahce, Bursa, HalkBank şi Beşiktaş sunt nume importante, cu prezenţe solide în Europa an de an. În ultimii ani însă, din raţiuni de securitate, BVA a preferat să evite atribuirea turneului către Turcia, căutând să promoveze alte soluţii.

Aşa se face că, în această ediţie, gazda turneului s-a numit, mare surpriză, Kosovo, un teritoriu pe care pe care mulţi îl consideră nesigur, dar care s-a dovedit a fi perfect normal. Chiar şi pentru delegaţia noastră, una compusă din cetăţeni ai unui stat – România – aflat printre cele cinci membre ale Uniunii Europene (Spania, România, Grecia, Slovacia, Cipru) care nu recunosc statul Kosovo şi, mai ales, ai altuia – Serbia, care continuă un râzboi rece cu ţinutul desprins în 2008 din propriul său trup, refuzând a-i recunoaşte independenţa.

Odată cu prezența în Play-Off 2018 și ocuparea locului șase la finalul campionatului trecut, secția de volei a C.S.M. si-a câștigat participarea la turneul BVA CUP. În organizarea clubului KV Drita Gjilan, campioana Republicii Kosovo (care a ales, din raţiuni financiare, să nu ia parte la Cupa Challenge, unde ar fi fost calificată direct, cedând locul vicecampioanei) şi având parte de un adversar foarte puternic, de patru ori câştigător al competiţiei: JK  Besiktas Istanbul, formaţie clasată pe locul şapte la setaveraj, în Turcia, la finele sezonului trecut (primele şase echipe fiind direct calificate în Champions League – 3 , 2 în CEV şi 1 în Challenge Cup).

Trecând peste peripeţiile cauzate de întârzierea cu care am fost convocaţi, rapiditatea cu care au fost pregătite actele şi deplasarea în Kosovo, să spunem că, din punct de vedere organizatoric, ar fi puţine lucruri de reproşat gazdelor, supervizate la turneu de un observator macedonean, fost arbitru internaţional. Condiţii de cazare şi masă foarte bune (Hotel Kristal, în centrul localităţii de peste 150.000 locuitori, aproape de sală), program de antrenament zilnic în sala de joc ( “B.Selishta Petriti” Gjilan  – 3000 de locuri), microbuz la dispoziţie la orice oră pentru deplasările loco, comunicare foarte bună (destul de mulţi dintre albanezii care populează majoritar (95%) Kosovo fiind vorbitori de limbă engleză), comisie de organizare disponibilă şi eficientă.

Aflată în perioada de pregătire a campionatului, după nici o lună de antrenamente şi, în afara meciurilor cu Partizan Belgrad, fără meciuri în noul sextet, echipa de volei condusă de cuplul Segrt – Grbic s-a prezentat totuşi foarte bine la Gjilan. Succesul în trei seturi contra gazdelor, încurajate frenetic de fani, venind după o pregătire excelentă a patidei, staff-ul tehnic şi echipa având norocul să vizioneze, în prima zi a întrecerii, jocul formaţiei kosovare contra turcoaicelor de la Besiktas.

A fost C.S.M. Lugoj  – KV Drita Gjilan = 3 : 0 , a patra victorie oficială internaţională a voleiului, alături de cele din 2011 (3:1 cu Lazarevac / Serbia, 3:0 cu Durres / Albania la Bursa) şi 2013 (3:0 cu Zeleznicar / Serbia la Lugoj), care a dat şansa sportivelor lugojene să joace, în opt ani, a treia oară finala Cupei Balcanice.

Adversarul din ultimul act, JK Besiktas Istanbul, este nume mare şi în voleiul turcesc. Buget de 8 milioane de euro, sportive de certă valoare din Turcia, Olanda, Ucraina, Croaţia, două dintre acestea cu mare palmares: ucrainianca Olesia Rykhliuk  (1.94 m) și  croata Mia Jerkov (1.92 m), sportive cu contracte de 250.000, respectiv 160.000 euro/ sezon ! Lot numeros, staff tehnic compus din opt persoane, ambiţii mari, profesionalism desăvârşit.

Finala a început mai greu pentru noi, Besiktas punctând la capitolul forţă de atac. Mai ales că, aproape tot parcursul primului set, am fost lipsiţi de căpitanul echipei, Diana Balintoni, accidentată la start (uşoară entorsă la gleznă). În premieră la acest nivel, Bianca Albăstroiu s-a comportat onorabil, reuşind să lege un joc care a evoluat permanent ca substanţă, în timp. Revenit pe teren în setul doi, căpitanul a dat siguranţă echipei, iar jocul s-a echilibrat mult, până spre finalurile de set. În care turcoaicele s-au desprins decisiv, de multe ori după faze extrem de spectaculoase.

Deoarece, notabil,   voleibalistele conduse de cuplul de tehnicieni Ugljesa Segrt – Dragan Grbic  nu au cedat vreun moment în joc, lăsând o frumoasă impresie.  A fost finalmente JK Besiktas – C.S.M Lugoj = 3 : 0 (25:13, 25:19, 25:19)  şi, pentru a treia oară în istoria de 33 de ani a voleiului în municipiu, argint balcanic pentru C.S.M. Lugoj !

Plus selecţionarea a două dintre sportivele noastre în formaţia All Stars a BVA Cup, compusă din cele şapte premii oferite individual: Diana Balintoni (cel mai bun coordonator) și Nina Kocic (cel mai bun universal). MVPlayer, cea mai bună voleibalistă a ediţiei 2018, a fost declarată Mia Jerkov (Besiktas).

Kosovo 2018 – Vicecampioană balcanică – echipa C.S.M. Lugoj:

Felicitări pentru: Diana Balintoni, Ivana Dinic, Nina Jakic, Daiana Roman, Nina Kocic, Alexandra Cauc, Elena Babic, Bianca Albăstroiu, Katarina Vukomanovic si Georgiana Popa. Antrenori: Ugljesa Segrt, Dragan Grbic. Statistician: Marko Stojanovic. Preparator fizic: Vasile Canea.

 

Dan H. BRUDIU

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.