
Dan H. BRUDIU
Chiar dacă voleiul bănățean obținuse în patru meciuri oficiale în trei rânduri victorii contra grupării C.S.M. Târgoviște în acest sezon, conducând cu 3: 1 la succese în fața vicecampioanei anului trecut, meciul cu numărul 5 din acest sezon competițional, desfășurat în Sala Polivalentă din Dâmbovița, a adus gazdelor calificarea în marea finală cu Blajul.
Echipa italianului Giovanni Caprara a întors soarta semifinalelor cu patru zile înainte, la Lugoj, acolo unde, în cazul unei a patra victorii consecutive a team-ului antrenat de Segrt, echipierele din Banat ar fi avut asigurate (cel puțin) medaliile de argint ale campionatului. Întâlnirea a fost una care, ca miză, a fost favorabilă oaspetelor, care au în componență numeroase sportive ce au evoluat în jocuri interne și internaționale „de foc”, cum a fost cel din Banat de la mijlocul săptămânii trecute. Plus, s-o recunoaștem, o medie de cotă a componenetelor lotului peste cea a lugojencelor. Atu-uri: linia de blocaj cea mai valoroasă din campionatul intern (Mira Todorova/ Denisa Ionescu), universalul campion mondial cu Serbia în toamnă Ana Bjelica, coordonatoarea și căpitanul de echipă al naționalei Belgiei – Ilka Van de Vyver, Rodica Buterez, cea mai valoroasă voleibalistă a României în sezonul trecut, iar pe banca tehnică unul din marii antrenori ai lumii, în persoana lui Giovanni Caprara, campion mondial și european la rându-i. Și mai au ceva ce nu posedă lotul lugojencelor: un lot de 14 sportive foarte bine calibrat, în care voleibalistele care intră la schimbare pot aduce calitate și soluții. Adriana Matei, Iuna Zadorojnai, Petruța Orlandea sau Diana Calotă sunt în întregime foste sau actuale componente ale naționalei României care prind foarte greu terenul la Târgoviște, dar, la nivelul lor, își pun amprenta pozitiv atunci când sunt solicitate să ajute echipa.
După eșecul de la Lugoj, joc de totul sau nimic pentru ambele grupări în sala din Dâmbovița, în meciul televizat în direct de TVR 3 care a beneficiat și de sistemul de verificare video challenge. Meci decisiv, în care gazdele s-au simțit dezinvolt și au dominat prima parte, câștigând clar prima parte. În al doilea set, după ce au revenit spectaculos pe final, trei greșeli individuale au dat ocazia târgoviștencelor să se impună, luând un doping moral important pentru victorie. Și, deși a treia parte a jocului a fost dominată și câștigată clar de bănățence, balanța s-a înclinat la finalul setului patru către gazde, care au dominat fileul prin talie și forță.
C.S.M. Târgoviște – C.S.M. Lugoj = 3 : 1 (25:17, 25:23, 16:25, 25:15)
C.S.M.Târgoviște: Rodica Buterez – 12 p, Mira Todorova – 17 p, Ana Bjelica – 16 p, Jovana Mirosavljevic – 8 p, Ilka Van de Vyver – 4 p, Iuna Zadorojnai, Adriana Matei – 1 p, Denisa Ionescu – 8 p, Petruța Orlandea – 3 p, Diana Calotă, Nikolina Bozicevic, Alexandra Ciucu – libero.
Antrenori: Giovanni Caprara, Irina Kirilova, Gabriel Enache.
C.S.M. Lugoj: Liza Ruban – 17 p, Andreea Gemănariu – 1 p, Aliona Martiniuc – 7 p, Simina Străchinescu – 3 p, Georgiana Popa – 4 p, Veronica Bezhandolska – 10 p, Marina Anghelache, Ramona Rus – 13 p, Daiana Roman – 5 p, Tanja Grbic, Silvija Popovic, Adriana Popa – libero.
Antrenori: Ugljesa Segrt, Dragan Grbic, Marius Roșu.
Au condus jocul: Tudor Pop (Cluj), Valentin Besoi (Rm. Vâlcea).
Statistică: C.S.M.Târgoviște – C.S.M. Lugoj = total puncte: 91 : 80, directe 69 : 60 (din atac 48 : 48, din serviciu: 8 : 3, blocaje punct: 13 : 9, eficiență atac: 37% : 36%.
Astfel că, deși C.S.M. Lugoj s-a impus de trei ori din cinci jocuri contra vicecampioanei în acest sezon, totuși aceasta din urmă va disputa marea finală contra Blajului, team care a trecut de Rapid printr-o dublă victorie (3 : 0 la Blaj, 3 : 1 în Giulești).
Finala pentru locurile 1 – 2: C.S.M. Volei Alba Blaj – C.S.M. Târgoviște.
Se joacă în sistem trei victorii din cinci meciuri, primele două la Blaj în 28 și 29 aprilie.
Finala pentru locurile 3 – 4: C.S.M. Lugoj – C.S. Rapid București.
Se joacă în sistem trei victorii din cinci meciuri, primele două la Lugoj în 29 și 30 aprilie, al treilea (și al patrulea, dacă este cazul) în București, în 3 (și 4) mai, al cincilea, dacă este cazul, în 7 mai, la Lugoj.
Spectacol pentru podium și medalii
Cu obiectivul realizat al calificării în primele patru echipe ale Campionatului Național Divizia A 1, respectiv ale Turneului Final al Cupei României, sportivele antrenate de Ugljesa Segrt se află în acest moment în fața unei noi premiere: meciuri decisive pentru podium, medaliile de bronz ale ediției 2022/2023.
Adversar: Rapid București, club care declarase la start ca obiectiv câștigarea campionatului și realizase o campanie de transferuri spectaculoasă, punând la bătaie cel mai important buget al competitoarelor din prima ligă. Grupare care, la fel ca și celelalte ramuri sportive ale clubului feroviar, țintea performanțe de excepție în anul centenarului, acționând în consecință.
Voleiul feminin șocase zona primei ligi odată cu instalarea pe banca tehnică a italianului Carlo Parisi, tehnician care a câştigat campionatul, Cupa şi Supercupa Italiei, a cucerit de două ori Cupa CEV şi are o finală de Champions League cu Busto Arsizio. Au urmat apoi surprinzătoarele transferuri ale Ioanei Baciu, Nasyei Dimitrova, Sarei Klisura, Teodorei Pusic, Dianei Ariton, Yuliyei Gerasimova și nu doar, plus a două coordonatoare cu cotă internațională, coreeanca Da-Yeong Lee și, în iarnă, thailandeza Pornpun Guedpard. Dar cea mai serioasă și scumpă achiziție s-a dovedit a fi cubaneza Ailama Cesé Montalvo, un tunar de excepție sosit din Rusia în toamnă, care conduce în acest moment clasamentul realizatoarelor din prima ligă (foto 2) cu 431 puncte, urmată fiind de Liza Ruban (403), rapidista Ioana Baciu (374) și Aliona Martiniuc (356)!
De văzut în ce măsură vor reuși combatantele să se anihileze în week-end, atunci când foarte importantă va fi contribuția colegelor acestora și modul în care coordonatoarele vor reuși să valorifice gurile de foc pe care cele două team-uri le-au propus acestui campionat. În ce ne privește, în paralel cu păstrarea unui tonus ridicat în vederea abordării optime a jocurilor tensionate ce urmează, sperăm ca suporterii din tribune să reprezinte din nou un mare avantaj și atmosfera pe care am mai trăit-o în ultima vreme să poarte echipa spre victorii. Va fi foarte greu, e nevoie de răbdare și încredere. Fiți, ca de obicei, alături de C.S.M. Lugoj – volei!
C.S.M. Lugoj:
extreme – Georgiana Popa, Ramona Rus, Yelisaveta Ruban (Aze),
universali – Aliona Martiniuc (Moldova), Simina Străchinescu,
centrali – Andreea Gemănariu, Veronika Bezhandolska (Bul), Daiana Roman,
coordonatoare – Tanja Grbić (Srb), Marina Anghelache,
libero – Silvija Popović (Srb), Adriana Popa
antrenor principal: Uglješa šegrt (Srb).
Rapid București:
extreme – Ailama Montalvo (Cuba), Sara Klisura (Srb), Alexandra Trică, Andra Artin,
universali – Ioana Baciu, Denisa Drâmboi
centrali – Nasya Dimitrova (Bul), Yuliya Gera-simova (Ukr), Diana Ariton,
coordonatoare – Pornpun Guedpard (Tha), Da-Yeong Lee (Kor),
libero – Teodora Pušić (Srb), Mihaela Jeremić
antrenor principal: Branko Gajic (Srb)
Așadar, dacă doriți să asistați la tentativa Lugojului de a se apropia de medaliile de bronz ale campionatului, vă așteptăm la Sala Sporturilor la finele săptămânii pentru două meciuri ce vor crea cu siguranță spectacol și în care puteți fi extrem de importanți pentru fetele ce reprezintă Lugojul:
sâmbătă, 29 aprilie, de la orele 18,30:
C.S.M. Lugoj – Rapid București și
duminică, 30 aprilie, de la orele 18,30:
C.S.M. Lugoj – Rapid București
Lasă un răspuns