Dublă aniversare la Bocșa

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

La 25 octombrie 2019, în orașul Bocșa, a avut loc o manifestare istorică, organizată de Primărie (Dan Liuț), cu sprijinul Liceului Tata Oancea și în parteneriat cu Asociația Militarilor în Rezervă Lt. erou P. Lațcu Lugoj.

Manifestarea a debutat cu reconstituirea intrării armatei române în Bocșa,  la 100 de ani. Eleva de liceu Ionela Olariu, având gradul simbolic de sublocotenent, a interpretat foarte bine rolul sublocotenentului Vlădoianu, fiind întâmpinată de autoritățile locale, unde s-a adresat sutelor de elevi și participanți din Bocșa, cu mesajul din 27 iulie 1919:

„Frați bănățeni! Vă mulțumim pentru respectul acordat armatei regale române… Cu onoare vă salută, sublocotenent Vlădoianu, din Divizia 2 Infanterie Craiova!

Apoi, de Ziua Armatei României, 45 de eleve din liceul local, pe bază de voluntariat, reprezentând Plutonul 7 din Detașamentul de Fete Lugoj, au reconstituit sub forma unui spectacol militar, luptele de apărare a Banatului și Crișanei din septembrie – octombrie 1944, la 75 de ani.

Activitatea a fost condusă de Mariana Petruț, consilier educativ, iar „direcțiile de apărare” au fost comandate excelent de cele 4 tinere din imagine: Elena Mărgineanțu (Divizia 19 I. din fața Reșiței), Patricia Catană (Divizia 9 Cavalerie Lugoj în fața Timișoarei), Miriana Maricuțu (Dtș.Păuliș pe Valea Mureșului) și Natalia Olariu (Divizia 3 Munte din Crișana).

La manifestare au participat și ultimii doi veterani de război, în etate de 96 de ani, care au primit diplome de excelență din partea lui Eugen Cismăneanțu, primar al orașului Bocșa.

Manifestarea s-a încheiat cu depuneri de coroane, la Monumentul Eroilor căzuți în cele două războaie mondiale.

Alexandru BARANYAI

Despre admin 6577 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.