
„Dezvoltatorii” de proiecte culturale așteaptă cu speranță, cu sufletul la gură, decizia finală a comisiei de evaluare a dosarelor cu proiecte culturale dedicate Lugojului. În ceea ce ne privește, sperăm să-l putem omagia pe maestrul György Kurtág, cel mai titrat compozitor contemporan, Cetățean de Onoare al orașului natal, printr-un Festival-Concurs de Muzică Modernă și Contemporană.
Din păcate, așa cum subliniam și săptămâna trecută, membrii celor patru secțiuni din comisia de jurizare, personalități de prim-rang ale muzicii europene, nu vor putea fi prezenți la Lugoj, din pricina unor prevederi regulamentare ciudate, decât online.
Mă gândesc, în primul rând, la marea pianistă Luiza Borac, rezidentă în Germania, laureată a Concursului Internațional „George Enescu”, posesoarea unui prestigios premiu BBC pentru promovarea creației lui George Enescu și Dinu Lipatti, dar și la Florin Paul, corifeu al violonisticii europene, unul dintre cei mai apreciați interpreți ai muzicii bachiene, laureat al unor pretențioase competiții internaționale, un adevărat ambasador al burgului nostru.
Compozitorul, pianistul şi profesorul György Kurtág domină viaţa muzicală internaţională contemporană, definind, prin complexitatea şi originalitatea mesajului său sonor, coordonatele fundamentale ale muzicii de avangardă. Stau mărturie, în acest sens, laurii unor importante concursuri pentru compoziţie care i-au fost decernaţi în decursul îndelungatei sale cariere artistice, dar şi distincţiile primite din partea unor state, guverne, instituţii şi fundaţii.
Dintr-o amplă listă le reţinem doar pe cele mai semnificative: Premiul „Erkel” (1954, 1956 şi 1969) şi Premiul „Kossuth” (1973 şi 1996), ambele, acordate de statul ungar, titlul de „Ofiţer al Artelor şi Literelor” decernat de guvernul francez (1985), Premiul Fundaţiei „Principele Pierre de Monaco”, Premiul „Herder” şi Premiul „Feltrinelli” al Academiei „Dei Lincei” din Roma (1993), Premiul „Denis de Rougemont” al Asociaţiei Europene a Festivalurilor şi Premiul de Stat al Austriei pentru Compozitori Europeni (1994), Premiul Fundaţiei „Ernst von Siemens” (München, 1998), Ordinul de Merit în Ştiinţe şi Arte (Berlin, 1999). În anul 2000 a fost recompensat cu Premiul „John Cage” (New York), anul următor aducându-i recunoaşterea Universităţii din Tübingen, Germania (Premiul „Hölderlin”).
Ca un corolar al acestor importante premii şi distincţii, în noiembrie 2005 i s-a atribuit Premiul „Grawemeyer” pentru compoziţie al Universităţii din Louisville, Virginia (SUA). În anul 2006, Consiliul Local al municipiului Lugoj i-a acordat titlul de Cetăţean de Onoare, iar doi ani mai târziu, în 2008, Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca şi Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti i-au conferit distincţia de doctor honoris causa.
Anul 2009 a însemnat pentru marele compozitor confirmarea supremei recunoaşteri din partea unui prestigios for academic timişorean, Universitatea de Vest, care i-a acordat acelaşi titlu (la propunerea subsemnatului), şi a organizatorilor Bienalei de la Veneţia, care i-au decernat „Leul de Aur”.
Membru de onoare al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, György Kurtág s-a bucurat de aprecierea unor mari aşezăminte culturale europene, care i-au conferit calitatea de membru: Academia de Arte Frumoase din München, Academia de Arte din Berlinul de Vest (ambele, în 1987) şi Academia Americană de Arte şi Litere (membru de onoare din 2001).
Până în prezent, la cele patru secțiuni (pian, vioară, muzică de cameră și ansamblu coral pentru copii) s-au înscris concurenți din România (Lugoj, Caransebeș, Timișoara, Petroșani, Târgu Jiu, Alba Iulia, Brașov), Germania (Hanovra) și Republica Moldova (Soroca și Chișinău).
Metodologia acordării finanțării presupunând un decalaj din partea organizatorilor, lista participanților, suntem siguri, se va extinde. Cu acest prilej, ne propunem să-l omagiem pe regretatul pianist și universitar Paul Dan (poate, în sincronie cu conferirea titlului de Cetățean de Onoare post-mortem), dar și pe Clara Peia, pianistă și profesoară providențială a Lugojului, care a dat numele unui important concurs de profil, inițiat și manageriat de subsemnatul între 2013 și 2022.
Constantin-T. STAN
Casa în care s-a născut György Kurtág
Casa în care s-a născut György Kurtág, acest compozitor-reper pentru a doua jumătate a secolului XX, se află în Lugoj, pe str. Smârdan nr. 17. Imobilul ce a aparținut familiei Kurtág este o locuință simplă cu caracter rural, înscrisă în front continuu.
Fațada este străpunsă de trei goluri de fereastră având tâmplărie dublă de lemn cu patru canaturi și o ușă de acces într-un singur canat. Accesul se face exclusiv pietonal printr-un gang uscat, prin intermediul unei uși de lemn poziționată într-o extremitate a fațadei, peste care se suprapune o supra-lumină de dimensiuni reduse.
Ferestrele sunt dispuse în relație cu două camere de locuit de dimensiuni reduse, camera principală orientată către stradă beneficiind de două ferestre.
Din păcate imobilul nu este pus în valoare din punct de vedere arhitectural și nu conține nici un indiciu despre relația cu viața compozitorului György Kurtág în acest loc. (arh. Gabriela Pașcu-Domokoș)
Lasă un răspuns