Dolarul nu se oprește din scădere

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Perechea euro/leu a avut o evoluție ușor descendentă în ultima parte a perioadei analizate, provocată de aprecierea monedei unice față de cea americană.

Cursul euro a scăzut la debutul intervalului la 4,5595 lei pentru a crește în 21 iulie la 4,5737 lei.

Finalul perioadei a adus aprecierea leului, media fiind stabilită la 4,5656, într-o ședință în care tranzacțiile s-au realizat între 4,56 și 4,57 lei, cu închiderea la 4,561 – 4,564 lei.

În perioada următoare leul ar trebui să fie stabil față de euro, sprijinit de intrările mai mari de la casele de schimb valutar, odată cu revenirea în țară, pe perioada concediilor, a românilor care muncesc în străinătate.

Moneda elvețiană a scăzut pe piețele internaționale până la 1,109 franci/euro, minim care se mai înregistra la începutul lui iunie trecut, astfel că media a fost stabilită la finalul perioadei la 4,1455 lei.

Vedeta perioadei a fost dolarul american care a scăzut de la 3,9476 la 3,9166 lei, minimul ultimelor 14 luni, în timp ce cotațiile din piață au scăzut până la 3,913 lei. Reamintim că dolarul a atins un maxim istoric de 4,3504 lei la sfârșitul anului trecut, la scurt timp după alegerea lui Donald Trump. Aprecierea se datora speranțelor pe care și le punea piața în guvernarea noului președinte.

Prăbușirea dolarului, din prezent, este cauzată tot de liderul de la Casa Albă. Ea a început cu demiterea directorului FBI, care conducea o anchetă privind legăturile dintre staff-ul de campanie al președintelui și diverși oficiali ruși. Iar în ultimele zile a urmat o cavalcadă de evenimente.

Dorința președintelui de a modifica Obamacare, reforma sistemului de sănătate promovata de predecesorul său de la Washington nu a reușit să treacă, după ce mai mulți senatori republicani au „ocolit” momentul votării.

Cireașa de pe tort a fost pusă de demisia lui Sean Spicer, purtătorul de cuvânt al președintelui, care era considerat una din cele mai importante voci ale actualei administrații.

În opinia analiștilor au apărut riscuri mari în privința deturnării programului de guvernare al lui Donald Trump, ceea ce pune o presiune mare pe dolar cât și pe economia americană. O astfel de evoluție poate pune sub semnul intrebării ultima majorare a dobânzii-cheie a Rezervei Federale americane, care este așteptată la finalul anului.

Pe acest fond euro a crescut până la 1,1683 dolari, cel mai ridicat nivel al ultimilor doi ani. La finalul perioadei tranzacțiile se realizau între 1,1620 și 1,1670 dolari.

La aprecierea euro a contribuit și ultima declarație a lui Mario Draghi, președintele BCE. Acesta a afirmat că, economia zonei euro cunoaște „în sfârşit o revenire robustă în care trebuie să aşteptăm doar ca salariile şi preţurile să intre şi ele pe aceeaşi traiectorie“.

Euro a reușit să se întărească cu circa 11% de la începutul anului iar tot mai mulți analiști anticipează aprecierea în cursul acestui an până la 1,20 dolari.

Analiza cuprinde perioada 17 – 21 iulie​ 2017

Radu GEORGESCU

Despre admin 6586 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

5 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.