Dolarul a prins viteză

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

De aproape două luni perechea euro/leu fluctuează în jurul pragului de 4,66 lei, depășirea celui de 4,67 lei fiind testat de mai multe ori.

În perioada analizată, cursul euro a scăzut de 4,6640 la 4,6586 lei, la sfârșitul ei, când tranzacțiile s-au realizat într-un culoar îngust, 4,655 – 4,662 lei.

Înrăutățirea situației politice din zona euro a facut ca media dolarului american să crească de la 4,1063 la 4,1342 lei, maximul ultimelor 18 luni. Cotațiile din piață fluctuau între 1,102 și 1,144 lei.

Moneda elvețiană se tranzacționa pe piețele internaționale între 1,135 și 1,14 franci/euro, iar cursul ei a urcat de la 4,0799 la 4,0964 lei.

Perspectivele leului rămân negative, urmare a înrăutățirii situației economice. La jumătatea săptămânii, Comisia Europeană a publicat prognozele sale privind România.

Chiar dacă guvernarea PSD-ALDE anunță constantat îndeplinirea țintelor propuse, CE a revizuit în scădere proiecțiile sale. Prognoza privind creşterea economiei României în acest an a fost adusă de la 4,1 la 3,6%. În ceea ce privește deficitul bugetar din 2018, acesta a fost urcat la 3,3%, peste ţinta de 3% din PIB asumată de România prin Tratatul de la Maastricht.

La începutul intervalului, BNR a continuat șirul operațiunilor de tip repo, împrumutând din nou băncile comerciale care aveau nevoie de lichiditate. Suma introdusă în piață a fost mai mică decât la precedentele două intervenții, ea ridicându-se la „doar” puțin peste 5,3 miliarde lei. Ca de obicei, dobânda plătită este 2,5%, egală cu cea de politică monetară.

Intervenția BNR în piața monetară, a făcat ca indicele ROBOR la trei luni, utilizat la calcularea dobânzilor la majoritatea creditelor în lei, să scadă de la 3,20 la 3,19%, iar cel la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, de la 3,45 la 3,43%

Indicele ROBOR la nouă luni, calculat în funcție de rata dobânzii plătită la creditele atrase de către băncile comerciale de la alte bănci, și cel la 12 luni au coborât, la rândul lor, la 3,51%, respectiv la 3,58%.

Dealerii din piața monetară consideră că indicii ROBOR se vor stabiliza la finalul lunii, ca o consecință a creșterii lichidității, Finanțele urmând să achite un împrumut mai vechi, care are o valoare de 8 mliarde de lei, dar și să dea drumul la robinetul banilor pentru autoritățile locale.

Conflictul dintre Comisia Europeană și Italia, în privința creșterii anul viitor a deficitui bugetar, dorit de guvernul de la Roma, cât și incertitudinile care planează modul în care se va realiza Brexitul, au pus în umbră eșecul de săptămâna trecută al republicanilor la alegerile care s-au desfășurat la jumătatea mandatului prezidențial din SUA.

De la o apreciere la 1,15 dolari, euro a scăzut până la 1,1223 dolari, nivel care se mai înregistra la sfârșitul lui iunie trecut.

Indicele compozit al bitcoin calculat de Bloomberg se plasa la finalul intervalului în jurul valorii de 6.350 dolari.

Analiza cuprinde perioada 6 – 12 noiembrie 2018

Radu GEORGESCU

Despre admin 6576 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.