Din septembrie, ajutoarele sociale se majorează cu sume între 400 și 700 de lei

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Începând cu luna septembrie, fiecare român din această categorie socială va primi o sumă cuprinsă între 400 și 700 de lei. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat că începând din septembrie, angajații din sistemul public vor beneficia de o majorare salarială, aceasta fiind în jurul a 150 de lei pentru fiecare angajat.

Executivul a mai stabilit și majorarea ajutoarelor sociale, după cum urmează:

♦ de la 260 de lei/persoană echivalent la 275 de lei în cazul componentei de ajutor de incluziune;

♦ de la 300 de  lei/persoană echivalent la 400 lei în cazul persoanelor în vârstă;

♦ de la 600 de lei/persoană echivalent la 700 de lei în cazul ajutorului pentru familia cu copii.

Totodată, nivelul veniturilor din muncă deductibile din venitul total al familiei va fi majorat de la 400 la 500 de lei. În cazul persoanelor care se angajează pentru o perioadă de doi ani, acestea vor beneficia de prelungirea venitului minim de incluziune pentru alte 6 luni. Cei care vor aplica pentru ajutoarele sociale vor fi incluși în mod automat la agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă. În cazul venitului minim de incluziune au fost aduse noi modificări. Astfel, majorarea sumelor acordate celor aflați în risc de sărăcie, posibilitatea mai multor persoane să beneficieze de ajutor, dar și condiția de a accepta ofertele de muncă sezoniere care vin din partea primăriei, fac parte dintre modificările aduse actului normativ.

De asemenea, alocațiile pentru copiii cu dizabilități au fost mărite de la 950 de lei la 1.425 de lei pe lună. Această alocație este acordată fiecărui minor care este luat în plasament de către o familie, o singură persoană sau asistent maternal „într-un serviciu de tip rezidențial al unui organism privat acreditat sau s-a instituit tutela”.

În prezent, România numără 35.000 de minori aflați în grija unui asistent maternal, a rudelor sau a altor persoane. În cazul asistaților sociali, aceștia vor trebui să respecte o condiție foarte importantă care prevede că dacă refuză de două ori cererile de muncă sezoniere care vin din partea primăriei de care aparțin, ei vor rămâne fără ajutorul social.

 Denisa GREGA

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.