De ce se opune România legalizării canabisului medicinal

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Zeci de țări din întreaga lume permit în acest moment utilizarea canabisului în scopuri medicinale, însă numai în anumite condiții și, de cele mai multe ori, doar pentru bolnavii în fază terminală. Numărul acestor țări crește în fiecare an.

Germania, Marea Britanie, Italia, Olanda, Elveția, Grecia, Cehia, Cipru, Malta, Polonia și Portugalia se numără printre țările europene care au legalizat utilizarea canabisului în scop medicinal. Aceasta este legalizată și în Canada, în timp ce în Statele Unite, fiecare stat are propria legislație în această privință.

La noi, Ministerul Sănătății se opune legalizării canabisului medicinal în România pe motiv că e vorba despre respectarea legislației europene în materie, ca și cum țările enumerate mai sus nu ar face parte din Europa.

„E vorba despre respectarea legislației europene în materie.Noi avem o agenție în Europa, Agenția Europeană a Medicamentului, și în momentul în care orice derivat de canabis va primi autorizare de utilizare la anumite categorii de pacienți – așa cum primește orice alt produs farmaceutic, pentru că ne referim la produse farmaceutice – bineînțeles că și România se va adapta legislației europene. Noi așteptăm punctul de vedere al Agenției Europene a Medicamentului”, a fost explicația ministrului Sănătății, Alexandru Rafila.

Acum 3 ani, un proiect de lege ce prevedea că bolnavii în fază terminală vor avea acces, în premieră, la calmante pe bază de canabis cu prescripție de la medicul specialist, utilizând un formular special (ca în cazul morfinei), era depus la Parlament.

După 3 ani, proiectul continuă să zacă în sertare. Acesta prevede posibilitatea prescrierii, de către medicul specialist, de calmante ce conțin canabis sub formă de ulei, tinctură, infuzie sau pentru inhalare.

Proiectul, care prevede explicit că fumatul de canabis nu este permis, a trecut de Senat, dar nu a mai ajuns la vot în Camera Deputaţilor, primind un punct de vedere nefavorabil din partea Ministerului Sănătăţii, în anul 2021.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.