
Baia este încăperea cea mai mică din casă, dar cu toate acestea, nu este deloc una secundară. Este camera rezervată igienei și nu de puține ori, aici luăm multe dintre deciziile care nu ne dau pace. De aceea, amenajarea camerei de baie nu trebuie să fie făcută chiar la întâmplare, și fiecare element are rolul lui bine definit.
Utilitate, dar și confort
Spațiul pe care îl ai la dispoziție este unul destul de limitat, așa că tot ce se regăsește aici trebuie să îmbine foarte bine utilitatea, dar și confortul. Și, cine nu adoră senzația de cald și de moliciune pe care ți-o oferă un prosop pufos imediat ce ai ieșit iarna de la duș? Dar cum ai putea să o obții? Simplu: prin instalarea unuia sau chiar două calorifere baie, care mai sunt numite și portprosop.
Cum alegi calorifere de baie
Există mai multe criterii de care să ții cont atunci când vine vorba să alegi calorifere baie. Primul este cel care se referă la modalitatea de alimentare, și aici avem racordate la centrala termică, pe bază de curent electric sau cu dublă alimentare. Despre fiecare dintre ele, avem câteva amănunte.
Calorifere baie racordate la centrala termică
Este modelul cel mai des întâlnit și are avantajul că nu trebuie să te preocupi cu pornirea și oprirea lui. După cum probabil știi, atunci când centrala este pornită, caloriferul se va încălzi, urmând să se răcească după ce centrala s-a oprit.
Calorifere baie cu dublă alimentare
Este recomandarea specialiștilor, care consideră că acestea sunt caloriferele ideale pentru baie. Explicația este simplă: pe perioada verii, când nimeni nu mai folosește încălzirea centrală, atunci când vrei să ai parte de prosopul tău cald, sau poate să usuci repede lenjeria intimă sau unele piese vestimentare mici, poți să rezolvi problema alegând să conectezi caloriferul la alimentarea cu energie electrică.
Calorifere baie pe bază de curent electric
Sunt mult mai ușor de instalat, iat pentru un plus de siguranță, sunt dotate cu un sistem de dublă izolație. În plus, cele mai bune modele sunt prevăzute și cu un termostat, facilitate care îți permite să reglezi după bunul plac temperatura caloriferului.
Materialul din care sunt fabricate
Caloriferele pentru camera de baie diferă și în funcție de materialul din care sunt fabricate. Modelele mai vechi sunt din oțel, care are avantajul că se încălzește rapid și este și durabil, în timp ce variantele noi de calorifere baie sunt fabricate din aluminiu, care se încălzește chiar mai rapid decât oțelul, și este mult mai ușor.
Montarea, dimensiunea și designul
Atunci când îți alegi radiatorul portprosop pentru baie, trebuie să mai iei în calcul și montarea acestuia, dimensiunea și designul. Nu este o idee greșită să mergi la cumpărături chiar cu specialistul care îți va monta caloriferul, pentru a alege un model care să se potrivească perfect, să nu fie prea scump și să îți ofere necesarul de căldură de care este nevoie în această cameră. Să nu uităm și de designul lui, pentru că ne place ca atunci când intrăm în baie să vedem lucrurile aranjate perfect, și ceva masiv sau prea strident ne deranjează vizual.
Tipuri de calorifere baie
Există mai multe tipuri de radiatoare pentru camera de baie, și de acest lucru te poți convinge la o simplă vizită la un magazin de specialitate, sau pe un site de profil. Vom încerca să ți le prezentăm și noi, pe scurt.
Radiator tip scară
Este cel mai popular model în preferințele românilor, și după cum ți-ai dat deja seama, aceste calorifere baie imită puțin forma unei scări. Spațiul disponibil între barele acestuia este unul care îți permite să agăți mai multe prosoape, așa că da, este un mare avantaj. Din fericire, și oferta este una destul de generoasă, și avem de a face cu radiatoare care se potrivesc pentru orice cameră de baie. Cât privește finisajul, avem de a face cu unul cromat sau metalic – ceva mai pretențios de întreținut și varianta clasică, cea alba.
Radiatoare pentru spațiile mici
În unele locuințe, în special cele de la bloc – garsoniere, camera de baie este una foarte mică. Cum spațiul este unul insuficient, trebuie să știi cum să profiți de fiecare centimetru, cum se spune. Pentru băile mici, avem de a face cu calorifere baie cu cercuri, tip cuier și panou plan cu bară.
Finisajul și culoarea
Există mai multe finisaje sau culori pentru caloriferele din baie, așa că nu te poți plânge că nu găsești ceva pe placul tău.
Alb
De regulă, majoritatea oamenilor preferă un calorifer baie alb, care se potrivește în orice stil de amenajare al camerei de baie. În plus, acestea au și avantaul că tind să aducă mai multă putere temică, dar și un plus de luminozitate pentru această cameră, unde lumina naturală mai rar își face simțită prezența.
Cromat sau metalic
Cu toate acestea, dacă finisajul alb nu este unul pe placul tău, nu este nicio problemă, pentru că vei găsi ceva care să se potrivească bine cu cerințele tale. Unul metalic sau cromat este printre preferințele multora, deoarece oferă impresia de lux și eleganță, spre deosebire de clasicul și mult mai cumintele alb. Pentru un aspect spectaculos al camerei de baie, alege variante cromate sau metalice pentru suportul de prosoape sau hârtie igienică, mânerele ușilor sau sertarele de la dulapul din baie și alte mici detalii. Din păcate, sunt însă destul de dificil de întreținut, pentru că fiind vorba despre o baie, vei avea de a face cu urme de apă, săpun sau calcar, care se observă imediat pe ele.
Gri închis sau carbine
Este o abordare mai nouă, iar dacă baia ta este amenajată într-un stil modern, atunci optează pentru această variantă. Oferă un look plin de stil, iar toți cei care îți vor trece pragul casei îți vor admira bunul gust. Și, între noi fie vorba, acest tip de calorifere baie au parte și de o putere termică mai ridicată.
Argintiu-mat
Lux, modernism, dar și utilitate. Este varianta mai bună a finisajelor metalice sau cromatice, deoarece nu vei avea parte de urmele de degete, apă sau săpun care se regăsesc pe acestea.
Alegerea unui calorifer pentru camera de baie nu este atât de simplă, dar cu ajutorul informațiilor oferite de noi, sperăm că ți-am mai redus puțin din dificila sarcină!
Lasă un răspuns