Dansatori și soliști bănățeni la „Seara Românească” din Doloave, Serbia

Organizată de către Căminului Cultural din Doloave și Asociația „Banatul” din Serbia, vineri, 17 august 2018, pe platoul Căminului Cultural  s-a desfăşurat ediţia a VI-a a manifestării folclorice „Seara Românească”, în preajma celei de-a 58-a ediții a Marelui Festival de Folclor al Românilor din Voivodina 2018 de la Ovcea.

La manifestarea folclorică din Doloave, localitate situată în Districtul Banatul de Sud, Voivodina, Serbia, au evoluat cu succes dansatori consacrați din zona Lugoj – Făget din cadrul Ansamblului liber-profesionist, condus de Dumitru Răduțiu,  precum și soliștii bănățeni: Denisa și Dorinel Gavriluț Pârvoni, Georgiana Iancu, Lavinia Lucian, Adriana Scorobete, Nicolae Brânzei  și  Ionuț Beucă, cu toții fiind foarte apreciați de publicul spectator.

„Întâmpinaţi cu aplauze frenetice ale publicului numeros, pe scenă au evoluat fanfare, grupul vocal mixt al S.C.A. “Ion Creangă” şi formaţia de dansuri a S.C.A. “Banatski vez” şi a Căminului Cultural “25 Mai” din localitate. În calitate de oaspeți, au evoluat şi două ansambluri folclorice: “Veselia” din Glogoni şi Ansamblul liber-profesionist din Timiş – România. Publicul s-a bucurat şi de recitalul Floricăi Nicoli, cunoscută interpretă de muzică populară din Timişoara. Această manifestare a devenit tradiţională la Doloave. Promovează cu mult succes muzica populară, dansul şi portul nostru naţional şi este un imbold pentru puţinii români din această localitate din Banatul de Sud ca să-şi păstreze identitatea şi să se menţină pe aceste meleaguri”, a transmis Radioteleviziunea Voivodinei.

„Programul a fost foarte apreciat de toți cei prezenți la această Seară Românească, dansatorii și soliștii ansamblului nostru folcloric au făcut cinste atât județului Timiș, cât și României. Mulțumim atât Primăriei din Doloave, Serbia, pentru invitație, cât și Primăriei Comunei Mănăștiur, primarului Ionel Curuți și Primăriei Comunei Dumbrava, primarului Ioan Ihasz, pentru sprijinul acordat la transportul acestui ansamblu folcloric în Serbia”, a declarat pentru Actualitatea, coregraful Dumitru Răduțiu.

Regiunea istorică a Banatului cuprinde cinci județe de pe teritoriul României (Timiș, Caraș-Severin, Arad, Mehedinți și Hunedoara), precum și teritorii din Serbia și Ungaria. De-a lungul timpului, această zonă a fost parte componentă a Regatului Ungariei, a Imperiului Otoman și a Imperiului Austriac.

După Primul Război Mondial, Banatul a fost împărțit între cele trei state, urmând să devină un spațiu locuit de români, sârbi, maghiari, germani, slovaci, croați, bulgari și alte minorități. Numeroasele etnii care au trăit în vestul țării și-au lăsat amprenta asupra zonei, influențând obiceiurile locului.

Unele datini s-au păstrat din străbuni, altele și-au pierdut semnificația și originea. Banatul rămâne depozitarul tradițiilor unice formate prin contopirea identităților culturale ale comunităților care au marcat istoria acestei regiuni.

Lumea satului bănățean păstrează cele mai multe obiceiuri moștenite de la bătrâni. Costumele populare lucrate manual, dansurile tradiționale care animă ulițele, muzica antrenantă care creează o atmosferă de sărbătoare, toate contribuie la imaginea idilică a unei lumi de poveste, fascinantă.

Estera CIMPONERIU


Descoperă mai multe la Actualitatea Online

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Despre admin 6886 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.