Cuza și un exemplu de demnitate care străbate veacurile

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Când am trecut ieri pe la Palatul Dolmabahce din Istanbul, mi-a venit în minte, dincolo de frumusețea incontestabilă a locului, exemplul fabulos de demnitate al lui Alexandru Ioan Cuza care, aflat în vizită aici la sultanul Abdulaziz, a rămas în istorie cu o replică celebră.

Știm anecdota din amintirile lui Dimitrie Bolintineanu, dar și din ziarul „Le Monde illustré” din iulie 1864.

Conform protocolului otoman, fiecare domnitor valah primea de la sultan o sabie de ofițer de ieniceri (un domnitor român fiind echivalat în grad cu un colonel turc). Cu sabia, Cuza era așteptat depună jurământul de credință față de Poartă Otomană, însă creatorul Statului român modern a refuzat-o, spunând îi ajunge sabia pe care i-a oferit-o deja România și nu se va atinge de nici o altă sabie.

Surprinzător, sultanul de la Dolmabahce nu s-a ofensat, ci a apreciat demnitatea ostășească a lui Cuza, pe care l-a ținut pentru discuțîi în birourile sale private.

Acum, imaginați atâta demnitate și patriotism la Iohannis (care primea șepci de la Trump…), Ciucă sau Cîțu în fața lui Biden, Scholz sau Macron.

PS: Palatul Dolmabahce a costat la vremea lui echivalentul a 1.9 miliarde de dolari în banii de azi și a falimentat statul otoman.

PPS: Desenul de mai jos, „Întrevederea cu Sultanul”, îi aparține lui Carol Popp de Szathmary

 

Sursa – Teodor Burnar.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.