Cum se văd Pământul și Luna de pe sonda chineză care se îndreaptă către Marte

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Chinezii nu vor să cucerească doar lumea pământeană, ci și lumile intergalactice. Dovada? Prima sondă a Chinei aflată în drum spre Marte a trimis marți o fotografie cu Pământul și Luna, a declarat agenția spațială chineză, potrivit AFP.

Imaginea, care arată cele două corpuri cerești pierdute în imensitatea spațiului, a fost luată la 1,2 milioane de kilometri de Pământ, la trei zile de la lansarea misiunii Tianwen-1.

Sonda a decolat joi din centrul de lansare Wenchang, de pe insula tropicală Hainan (sud).

Urmează să ajungă pe orbita lui Marte în februarie 2021. Mai întâi va trebui să facă lunga călătorie Pământ-Marte în aproximativ șapte luni: o distanță de aproximativ 55 de milioane de kilometri.

În mijlocul unei rivalități cu Washingtonul, Beijingul speră să facă în această primă încercare independentă aproape tot ce au reușit Statele Unite în mai multe misiuni de pe Marte din anii ’60: așezarea unei sonde pe orbită, coborârea unui lander și un robot controlat de la distanță, astfel încât să analizeze suprafața marțiană.

China are deja experiență în acest domeniu: a rulat doi roboți mici pe Lună, „Iepurele de Jade” 1 și 2 – în 2013 și, respectiv, în 2019.

Dar distanța Pământ-Marte este de 140 de ori mai mare decât calea Pământ-Lună.

Potrivit agenției spațiale chineze Tianwen-1 „are condiții bune de zbor până în prezent (..) și funcționează normal”.

AL PRESS

Despre admin 6348 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.