Cum să scoți apă din aer. Invenția unui spaniol a provocat uimire generală: „Oamenii nu înțelegeau de unde vine apa”

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

O companie spaniolă a pus la punct un sistem pentru extragerea apei potabile din aer. Inventatorul este un inginer de 82 de ani, Enrique Veiga, care a declarat că scopul său este să ajute oamenii. A inventat aparatul în timpul unei secete dure cu care sudul Spaniei s-a confruntat în anii ‘90, iar acum poate fi de real ajutor  în locuri precum taberele de refugiati sau alte zone aride, care nu au apă potabilă.

„Există locuri în care nu este apă, dar o puteti obtine din aer. Aerul transportă multă apă, nu este la fel de mult ca în mări, dar are o cantitate cu adevărat importantă de apă. De fapt, puteti vedea cantitatea de ploi din întreaga lume. Ceea ce face masina noastră este să reproducă ciclul apei. Foloseste aerul din mediu, iar caracteristica principală a masinii noastre este că poate functiona în desert, cu temperaturi de 40 grade Celsius si chiar peste, cu o umiditate relativă de 10-15%”, explică Enrique Veiga.

Dispozitivele fabricate de compania sa, Aquaer, livrează deja apă curată si sigură către comunitătile din Namibia si către o tabără de refugiati libanezi. În satele din Namibia, oamenii au fost uimiti, nu au înteles, întrebând de unde vine apa. Masinile folosesc electricitate pentru a răci aerul până când se condensează în apă, valorificând acelasi efect care provoacă condens în unitătile de aer conditionat.

În timp ce alte generatoare de apă bazate pe o tehnologie similară necesită umiditate ambientală ridicată si temperaturi scăzute pentru a functiona eficient, masinile Veiga functionează la temperaturi de până la 40 Celsius si pot suporta umiditate cuprinsă între 10% si 15%. O masină mică poate produce 50-75 litri pe zi si poate fi transportată cu usurintă pe un cărucior, dar versiunile mai mari pot produce până la 5.000 de litri pe zi.

„Scopul nostru este să ajutăm, obiectivul nostru este să ajungem la acele tabere de refugiati în care nu există apă de băut si să le oferim acelor oameni apă. În Namibia, când am fost prin sate cu acest aparat, au rămas fără cuvinte, nu au putut să înteleagă si au întrebat de unde turnăm apa. Aspiratia noastră nu este doar să producem o masină de lucru eficientă, ci să o facem utilă si, mai presus de toate, să o facem utilă acelor oameni pe care îi vedem în unele documentare că parcurg kilometri si kilometri pentru a obtine apă si sapă puturi”,

a arătat Enrique Veiga.

Nhat Vuong, refugiat vietnamez din Elvetia, s-a alăturat cauzei după ce l-a întâlnit pe Veiga si a vizitat o tabără de refugiati lângă Tripoli, în Liban, în 2017. El a fondat o organizatie non-profit, Water Inception, care a adus în tabără o masină de 500 litri pe zi.

„Functionează frumos, sunt foarte fericit”, a spus Nhat, care acum strânge fonduri pentru instalarea panourilor solare pentru a reduce costurile cu energia electrică si pentru a reduce impactul proiectului asupra mediului.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.