Cum să eviți tulburările digestive după o masă îndestulată de Sărbători

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Sursa foto: https://pixabay.com/photos/disease-the-medicine-health-4392164/

Pentru persoanele cu tulburări digestive cum ar fi sindromul colonului iritabil, boala de reflux gastroesofagian sau alte boli inflamatoare digestive, Sărbătorile sau vacanțele pot reprezenta o perioadă destul de dificilă sau chiar dureroasă. Deoarece pentru mulți Sărbătorile sau vacanțele înseamnă mese copioase și dereglarea dietei zilnice, în continuarea acestui articol vom menționa câteva sfaturi pentru a evita episoadele de constipație, durere, diaree sau alte simptome asociate cu tulburările digestive.

7 metode prin care poți evita tulburările digestive

Un stomac sensibil nu are nevoie de multe nereguli pentru a da probleme digestive și alte simptome. De multe ori, este de ajuns consumul unei cantități mici de mâncare grasă sau un stres emoțional ridicat pentru a crea disconfort și pentru a strica astfel de perioade. Dacă dorești să le petreci așa cum ar trebui, poți lua în considerare:

Medicamente și suplimente alimentare

Dacă știi că ai probleme de acest tip atunci cel mai probabil ai deja la îndemână medicamente sau suplimente corespunzătoare problemei tale. Fie că este vorba despre medicamente care să diminueze durerile prezentate, antiacide pentru a diminua aciditatea din stomac sau suplimente alimentare cu enzime digestive pentru a îmbunătăți digestia, nu uita să le iei conform indicațiilor.  Doar așa vei evita tulburările digestive și simptomele asociate.

Evită odihna după masă

Chiar dacă primul lucru pe care poate vrei să îl faci după o masă copioasă este să te întinzi pe pat, află că această dorință îți poate cauza disconfort și tulburări digestive, mai ales în cazul bolii de reflux gastroesofagian. Deoarece în poziția orizontală gâtul și stomacul sunt la același nivel, este mult mai ușor pentru acidul gastric să reflueze în esofag. De aceea, odihna la scurt timp după masă nu este indicată.

Pune-te în mișcare

Dacă ai mâncat prea mult atunci este indicat să faci un pic de mișcare ca să stimulezi procesul de digestie. Poți face o plimbare prin parc sau alte activități ușoare. Încearcă să nu te forțezi sau să faci activități fizice solicitante, deoarece circulația sangvină se va axa pe zonele active și nu pe zona stomacului, reducând astfel viteza digestiei.

Evită băuturile carbogazoase

După o masă îndestulată este recomandat să nu bei băuturi carbogazoase ca să eviți acumularea de gaze și balonarea. Axează-te în schimb pe apa plată sau pe sucuri naturale dacă simți nevoia să bei ceva dulce.

Poartă haine mai largi

Hainele strânse pe corp sau curelele pot pune presiune pe abdomen, fapt care poate duce la apariția „arsurilor în piept”. Schimbă-te într-o vestimentație mai largă și mai ușoară după masă ca să reduci riscul de apariție a refluxului gastroesofagian sau a altor probleme digestive.

Nu consuma alimente bogate în fibre

Chiar dacă fibrele ajută la digestie, ele pot cauza balonare în rândul anumitor persoane. Dacă te numeri printre acestea, evită gustările bogate în fibre după masa copioasă pentru a reduce riscul de apariție sau de agravare a tulburărilor digestive. Printre alimentele bogate în fibre care ar trebui evitate includ:

  •  nuci și semințe;
  •  mere;
  •  banane;
  •  portocale;

Evită fumatul, alcoolul sau cafeaua după masă

Cu toate că este tentant pentru fumători să aprindă o țigară după masă, această acțiune poate crește riscul de apariție a tulburărilor digestive. Pe lângă faptul că fumatul reprezintă un factor de risc pentru numeroase afecțiuni, acesta poate crește și probabilitatea de apariție a refluxul gastroesofagian prin relaxarea sfincterului esofagian, adică mușchiul care previne întoarcerea conținutul gastric în esofag. Adițional, atât cafeaua cât și alcoolul pot avea un impact negativ asupra funcției sfincterului esofagian, motiv pentru care ar trebui evitate și acestea după masa îndestulată.

Toate metodele de mai sus și nu doar pot fi folosite pentru a evita tulburările digestive după mesele copioase. Ce trebuie menționat însă, este faptul că aceste sfaturi sunt generale și că nu iau în considerare cazurile mai complicate. Din acest motiv este recomandat să apelezi la sfaturile medicului specialist în cazul în care ai probleme mai severe sau alte afecțiuni existente.

Despre admin 6584 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.