Cum poți afla dacă firma la care lucrezi ți-a plătit contribuțiile sociale

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Dacă angajatorii nu au transferat contribuțiile de pensii, angajații pot pierde anii respectivi de vechime. În acest moment, statul acoperă diferența pentru cei cu contribuțiile neplătite, dar acest lucru se va schimba din 2021, când ar urma să intre în vigoare noua lege a pensiilor.

Din acel moment, dacă nu ai toate contribuțiile virate, pierzi vechimea. Este puțin probabil ca firmele să achite toate sumele datorate la fondul de pensii până în 2021.

Trei metode de verificare

În acest moment, cei interesați au mai multe metode de a afla dacă firma a achitat contribuțiile sociale. O primă metodă ar fi să ceară de la departamentul de resurse umane al firmei sau instituției la care lucrează un document oficial, semnat și ștampilat, în acest sens. Dar această metodă nu este chiar sigură, căci angajatorii se pot fofila să nu dea niciun răspuns sau să mintă pur și simplu.

A doua metodă și cea mai sigură este să te adresezi Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP). Pe bază de cerere personală, aceasta îți poate arăta exact dacă actualul angajator sau cei anteriori s-au achitat de sarcini. În acest moment, cererile se pot face pe email și se pot lăsa și direct, în format de hârtie.

A treia metodă este una indirectă și nu este foarte sigură. Dacă aveți vreo bănuială că angajatorul nu vă virează contribuțiile, puteți să verificați dacă nu cumva firma apare în listele de pe site-ul Fiscului privind datornicii. Acestea se publică din trei în trei luni, iar datoriile apar defalcate, fiind incluse chiar și cele de la fondul de pensii.

Din 2021, însă, cei interesați vor putea afla acest lucru consultând site-ul Casei de Pensii.

Ce faci dacă n-au fost virați banii

În cazul în care constatați că banii nu au fost virați, există, din nou, mai multe opțiuni. Prima dintre acestea ar fi să depuneți o cerere la angajator prin care să îi puneți în vedere că acesta nu și-a îndeplinit obligațiile și să îi cereți să vireze banii.

AL PRESS

Despre admin 6629 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.