Cum montezi gresie pe balcon: 5 pași de urmat

Sursă foto: Shutterstock.com

Amenajarea cu gresie a balcoanelor te ajută să obții suprafețe estetice, pe care să le cureți ușor și care să se potrivească în contextul amenajării stilistice a locuinței tale. Află cum se montează gresia pe balcon și care sunt micile secrete pe care ar trebui să le știi.

Pasul 1. Alege corect materialele de lucru

Deși poate părea un proces foarte ușor, alegerea materialelor este deosebit de importantă. Va trebui să optezi pentru placajul ceramic dorit, în funcție de stilul ales, pentru sculele de mână necesare, pentru distanțierele și chitul de rosturi.

De asemenea, vei avea nevoie și de adezivi pentru exterior, cum ar fi pentru plăcile ceramice și de piatră. În acest caz, va trebui să fii atent la alegerea făcută, pentru că deși balconul nu este o structură exterioară de sine stătătoare, el este expus frigului mai mult decât restul locuinței. Adezivul pentru exterior va fi mai potrivit în acest context deoarece garantează rezistența și aderența plăcilor, chiar și în ipoteza unui trafic ridicat.

Pasul 2. Pregătește substratul 

Înainte de aplicarea placajului ceramic va fi necesar să te ocupi de pregătirea stratului suport. Aici va fi nevoie să respecți anumite etape, după cum urmează.

Decopertarea stratului existent de acoperire

Dacă în balcon deja există un strat de acoperire la nivelul pardoselii, atunci va trebui curățat. Linoleumul, gresia sau alte materiale de acoperire necesită eliminarea de pe suprafață, până la atingerea substratului de beton. Există posibilitatea să fie nevoie să spargi gresia veche și plintele, așa că pregătește și sculele potrivite pentru a realiza acest lucru.

Repararea stratului suport

După decopertare, se poate să constați că stratul suport prezintă fisuri, goluri sau găuri pe care va trebui să le repari. Folosește un mortar de reparații, cu granulație mică sau lapte de ciment pentru injectarea fisurilor mici.

Aplicarea unei șape autonivelante

Pentru a crea planeitatea stratului suport va fi necesar să aplici o șapă autonivelantă, astfel încât substratul să fie drept și pregătit pentru a fi acoperit. Șapa va avea și rol de protecție, iar dacă vei dori să instalezi un sistem de încălzire în pardoseală, acesta va putea fi integrat în șapă.

Pasul 3. Măsurarea suprafețelor și tăierea plăcilor

În funcție de suprafața pe care o ai de acoperit, vei putea calcula în mod corect și numărul de plăci de gresie necesare. Acestea trebuie tăiate la dimensiunile dorite mai apoi, pentru ca îmbinările să se facă perfect.

Pasul 4. Aplicarea adezivului și a plăcilor

Plăcile de gresie se aplică începând cu una dintre muchiile peretelui, pentru a-ți crea un etalon după care să te ghidezi. Adaugă plăcile treptat respectând liniaritatea și verifică după fiecare rând ca acestea îndeplinesc criteriul planeității.

Folosește, cu acest scop, un dreptar sau o cumpănă, iar dacă este nevoie de ajustări, utilizează un ciocan de cauciuc cu ajutorul căruia să lovești plăcile pentru a le repoziționa. Va trebui să bați cu grijă, pentru că plăcile de gresie, deși sunt materiale ceramice rezistente, pot ceda în urma aplicării unui șoc prea puternic.

Adezivul se aplică atât pe suprafața de beton, cât și pe suprafața fiecărei plăci, astfel încât să asiguri aderența. De asemenea, este necesar ca adezivul să fie adăugat pe toată suprafața plăcii și nu punctual pe colțuri. Acest lucru va însemna o susținere mult mai bună a plăcilor și un risc mai mic de apariție a golurilor sub acestea.

Pasul 5. Aplicarea chitului de rosturi

Chitul de rosturi este un material care va acoperi rosturile dintre plăcile de gresie, lăsând astfel suprafața estetică și protejată. Aplică prin intermediul unui șpaclu sau a unui mistrii materialul, iar apoi curăță plăcile cu o cârpă umedă.

Montajul gresiei pe balcon nu este un proces dificil, pentru că vei avea nevoie doar de câteva scule de mână și de materialele potrivite. Respectă temperatura de aplicare a mortarului și a plăcilor de gresie și bucură-te de o amenajare deosebită a balconului tău.

Despre admin 6810 articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.