Cum îți organizezi mașina pentru iarnă?

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/red-toy-car-in-snow-249343/

Dacă te uiți pe geam, vei realiza că nu mai poți nega realitatea și că inevitabilul s-a produs: a venit iarna. Copacii sunt goi, cerul este cenușiu, iar cozile la vulcanizări sunt interminabile. Chiar dacă oficial este încă toamnă până la începutul lunii decembrie, numai mâine nu-i poimâine. Așa că nu mai trage de timp, ia-ți inima în dinți și începe pregătirea de iarnă.

Pe lângă înlocuirea tricourilor din dulap cu pulovere și aducerea în casa a florilor mai sensibile de pe balcon, mașina este printre principalele obiecte ce trebuie să fie corespunzător echipate pentru iarnă.

1. Schimbă cauciucurile

În cazul în care nu ai cauciucuri all season, nu mai poți amâna momentul în care să mergi la vulcanizare pentru a schimba anvelopele de vară cu cele de iarnă. Din acest moment poate ninge oricând, iar seara temperaturile de apropie de cele de îngheț. Ca urmare, devine din ce în ce mai periculos șofatul cu anvelope de vară. Evită orice fel de incident, atât pe drum, cât și cu poliția rutieră, prin circularea regulamentară cu cauciucuri de iarnă

2. Schimbă preșurile auto

Dacă până acum mașina ta a avut un set de preșuri auto elegante din mochetă, a venit momentul să renunți la aspectul fizic al podelei în favoarea protecției acesteia. De acum și până în mai vei aduce pe bocanci frunze umede, noroi, murdărie și zăpadă. Ca urmare, dacă alegi covorașe auto cu o margine înaltă, ca o tăviță, șansele ca mașina ta să fie protejată cresc considerabil. Poți găsi foarte multe modele de covorașe de acest tip din căldura casei tale, căutând pe net pe site-uri precum ptc-auto.ro

3. Organizează portbagajul

Este momentul să renunți la pătura de picnic și mingea de volei pentru a face loc obiectelor de sezon, cum ar fi o lopată, sanie sau patine. În acest fel, dacă reușești să treci de traficul infernal, poate ajungi la timp pentru o tură de patinoar în Cișmigiu.

4. Verifică bateria

Bateria mașinii tale este mult mai solicitată pe timp de iarnă. Aceasta trebuie să susțină căldura și să pornească motorul, după ce a stat ore întregi în temperaturi vitrege. Mai mult, deoarece se luminează târziu și se întuneca repede, circuli mult mai mult cu farurile pornite. Este esențial ca bateria mașinii sa funcționeze la capacitate maximă, pentru a nu te lăsa când îți este lumea mai dragă. Ca urmare, dă o fugă la service pentru a verifica bateria, dar și partea electrică a mașinii.

5. Fă-ți kitul de urgență pentru iarnă

Nu e ca și cum l-ai duce în spate, de aceea nu te încurcă cu absolut nimic să ai în mașină un așa numit kit de urgență pentru timp de iarnă. Acesta trebuie să cuprindă anumite obiecte menite să va ajute în cazul unei situații neprevăzute.

 • Chibrituri
 • Lanternă
 • Pătură, căciulă și mănuși
 • Racletă pentru gheață
 • Spray de dezghețat geamurile și încuietorile
 • Cabluri jumper
 • Încărcător pentru telefon
 • Dacă spațiul îți permite, o lopată este mereu binevenită.

Alte măsuri de siguranță

 • Nu pleca niciodată la drum mai lung fără să ai suficient combustibil
 • Dacă nu ai schimbat lichidul de parbriz cu acela pentru iarnă, este momentul să faci acest lucru cât de curând posibil. Astfel, vei evita ca lichidul de vară să înghețe în rezervor.
 • Urmărește în permanență alertele meteo și cele rutiere. Nu e cazul să fii luat prin surprindere de vreun drum blocat din cauza condițiilor meteo extreme.

Organizarea mașinii pentru iarnă este unul dintre acele proiecte micuțe care nu necesită nici prea mult timp și nici prea mare finanțare din partea ta. Ba mai mult, știind că ești pregătit pentru orice surpriză neplăcută, vei pleca la drum cu sufletul împăcat și fără emoții.

Despre admin 6541 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.