Cum își ascund averile bogații planetei. Pandora Papers, cea mai mare scurgere de date despre sute de miliardari

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Averile secrete a sute de miliardari, lideri ai lumii şi celebrităţi au fost expuse în cea mai mare scurgere de informaţii despre paradisuri fiscale de până acum. Pandora Papers dezvăluie detalii despre afacerile şi tranzacţiile ascunse prin scheme financiare complexe.

Printre cei vizaţi de scandal se numără şi 100 de români. Cel mai sonor nume făcut public până acum este al lui Frank Timiş. Ancheta a scos la iveală, încă o dată, afacerile secrete ale lui Frank Timiş. Cu o avere estimată la peste 1,34 miliarde de euro, Timiş a devenit cel mai bogat român în 2012. Nu o dată, modul în care a făcut bani a fost pus sub semnul întrebării. A fost implicat în proiectul Roşia Montană, este concesionarul a 4% din suprafata României şi a făcut afaceri controversate în Africa din zăcămintele de gaz. 100 de români ar figura în uriaşul sistem de evaziune fiscală.

Printre ei, un fost parlamentar care a deschis o companie offshore pentru a controla un cont din Elveţia. De asemenea, un oficial în funcţie este beneficiarul ascuns a două firme înregistrate în Insulele Virgine Britanice. 70% din tranzacţiile pe plan mondial se fac prin astfel de paradisuri fiscale, pentru a nu plăti taxe. Evorba de aproape 32.000 de miliarde de dolari. 600 de jurnalişti semnează dezvăluirile. Elton John, Julio Iglesias, Claudia Schiffer sau Ringo Starr se numără şi ei printre cei cărora dezvăluirile nu ameninţă să le strice doar imaginea dar şi relaţia cu autorităţile. Şi Vladimir Putin este vizat indirect printr-o presupusă amantă, fostă femeie de serviciu, care ar fi cumpărat în 2003 un apartament de 4 milioane de dolari în Monaco. Premierul Cehiei, Andrej Babis, ar fi cumpărat un castel în Franţa cu 15 de milioane de euro. În plin proces pentru evaziune fiscală în Spania, Shakira şi-ar fi ascuns o parte din avere în Insulele virgine.

Şi Claudia Schiffer figurează pe listă, dar se apără. Prin vocea avocatului ei, supermodelul susţine că îşi plăteşte toate taxele în Marea Britanie.  Pandora Papers arată şi cum Corinna Larssen – fosta amantă a regelui Juan Carlos al Spaniei – îşi ascunde banii într-o companie offshore. 30 la sută dintre ei ar ajunge la monarh.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.