Cum a fost jefuit poporul român (9)

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Generalul Gheorghe Mărdărescu

Tratatul de pace. În 1920, la Paris, delegația română ridică din nou problema Tezaurului de la Moscova. La art. 231, occidentalii aruncă vina pe Germania, care era considerată răspunzătoare, cerându-i-se să despăgubească România, în valoarea depozitului de la Moscova. Germania a refuzat.

Despăgubiri de război. La Paris occidentalii au stabilit suma de doar 2,3 miliarde de franci aur ca despă-gubiri pentru România, din partea Germaniei, Ungariei, Bulgariei și Turciei, reprezentând 1% din datoria de război a inamicilor, restul de 99% a fost stabilită pentru Franța, Anglia, SUA, Italia și Belgia (România a primit 23 de miliarde de franci aur, adică 1%, iar occidentalii au primit de la germani cam tot atât, un fel de nimic).

Datorii nesimțite. Imediat, Franța, Anglia, SUA, Italia, Belgia, Austria și Ungaria, au stabilit o datorie în de 3 miliarde de franci aur pentru România, reprezentând investițiile din Basarabia, Bucovina, Transilvania și Banat, precum și pentru armamentul livrat în timpul războiului.

Ostilitate occidentală. Tot la Paris, occidentalii înființează Comisia Internațională a Dunării. Aceasta a preluat navigația pe Dunăre și pe Marea Neagră, ignorând drepturile de suveranitate ale României. Guvernul român a protestat, dar nu l-a băgat nimeni în seamă.

Despăgubiri achitate. În 1922, România a achitat despăgubiri Angliei și Franței pentru pământul expropriat de la proprietarii anglo-francezi din Basarabia, în valoare de 915.000 lire sterline, plus o dobândă de 171.000 lire sterline (18,6%).

Jefuirea armatei, de către militari. La 4 aprile 1922, ministerul de război  a încheiat un contract cu Societatea Fero-Chimica pentru distrugerea prin demontare a munițiilor expirate. Dar, pe lângă muniție expirată, s-a predat și multă muniție bună, pentru a preda cât mai multă cantitate de materie primă societății, obținându-se astfel comisioane grase. În această afacere-jaf, au fost împlicați generali și ofițeri superiori, în frunte cu generalul Gh. Mărdărescu, ministru de război. Împotriva jefuitorilor nu s-a luat nici o măsură, deoa-rece afacerea era prea mare.

Jaf al capitaliștilor străini. În 1922, capitaliștii străini au scos din țară dividende în valoare de 3,0 miliarde de lei.

Amenințare americană. În anul 1923, monopolurile americane din România desfășoară o campanie urmărind să determine deprecierea leului pe piața externă. Guvernul intervine, motiv pentru care Departamentul de stat al SUA avertizează România să-și modifice comportarea față de monopoliști. Ca urmare, în acest an, monopoliștii străini au scos din țară dividende în valoare de 5 miliarde de lei. Aceste dividende erau mari, deoarece capitaliștii străini plăteau un impozit pe profit foarte mic, statul român neavând controlul, așa cum era normal.

Generalul Gheorghe Mărdărescu

As. Mil. R. R. „Lt. erou P.Laţcu” Lugoj

Despre admin 6584 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.