Cum a fost jefuit poporul român (8)

Generalul Rășcanu

Goana după îmbogățire. În anul 1920, guvernul înființează subsecretariatul de stat pentru refacerea aprovizionării. Din goana după îmbogățire a funcționarilor publici, s-a ajuns la afaceri care au compromis partidul lui Averescu în fața opiniei publice. Sub presiune, guvernul instituie o comisie de anchetă. Cum în aceste afaceri erau amestecați și politicieni de la guvernare, antrepozitele a căror gestiune era contabilizată au luat foc și astfel toate au fost „lămurite”.

Politica tarifelor maximale. Băncile cumpărau grâu de la țărani cu 3.000 de lei tona și-l vindeau la extern cu 13.000 lei tona.

Afacerea cu porumb. Afacerea Argetoianu (ministrul finanțelor) și Schuller a păgubit statul cu 18,0 milioane de lei (în anul 1950 a fost pedepsit de regimul comunist).

Afaceri cu material rulant, între generalul Văleanu și generalul canadian Bruttinel.

Afaceri cu petrol, ale colonelului canadian Boyle (iubitul reginei Maria).

Afaceri la Ministerul de Război, unde generalul Rășcanu a interzis controlul financiar, ministerul devenind astfel o vlăsie, în care banii au luat alte direcții (generalul a fost pedepsit de regimul comunist, în anul 1952).

Afacerea lui Averescu. Banca Țărănească, a Partidului Poporului, al lui Averescu (eroul blestemat pentru reprimarea răscoalei din 1907), a cumpărat peste 800,0 de milioane de coroane cu 25 de bani coroana, apoi, le-a schimbat la cursul de 50 de bani, realizând astfel beneficii considerabile, păgubind statul și îmbogățindu-i pe oamenii de afaceri.

Ștampilarea bancnotelor. Deoarece în țară circulau mai multe feluri de bancnote străine, s-a trecut la ștampilarea lor, pentru a nu se ajunge la inflație. Dacă la țările vecine operația a durat 9 zile, în România a durat 14 luni.

As. Mil. R. R. ”Lt. erou P.Laţcu” Lugoj

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.