Cum a fost jefuit poporul român (12)

Regina Maria

Cheltuielile familiei regale. Din anul 1930, guvernul asigură familiei regale pentru cheltuieli personale: 40 milioane de lei pentru regele Carol II, 20 milioane de lei pentru regina Maria, 10 milioane de lei pentru prințul moștenitor Mihai I, 7 milioane de lei pentru regina Elena, care părăsește țara, 7 milioane de lei pentru Elena Lupescu, concubina regelui Carol II, 7 milioane de lei pentru Nicolae, fratele regelui Carol II, și 30 milioane de lei pentru cumpărarea unei vile în Franța pentru regina Elena – dar acești bani nu s-au mai dat, deoarece bugetul de stat era prea sărac.

Prima de export. În anul 1931, guvernul țărănist introduce „prima de export” în valoare de 1.000 de lei pe tona de grâu. Banii necesari se procură prin instituirea timbrului de pâine, măsură suportată de populație, în timp ce primele de export veneau în sprijinul marilor producători și al unor intermediari speculanți, care cumpărau grâul de la țărani la prețuri scăzute, pentru  a-l vinde apoi, în cantități mari, exportatorilor sau statului, încasând și prima de export.

Colan de briliante. În acest an, s-a căsătorit principesa Ileana, sora regelui Carol II, guvernul fiind obligat de rege să-i doneze miresei un colan de briliante în valoare de 2,8 milioane de lei.

Apă cu vopsea. În anul 1932, timp de mai multe luni, preoții, învățătorii, profesorii și militarii nu au mai primit salarii. În semn de protest, cei din educație au organizat un miting la București. Guvernul țărănist a dispus ca pompierii să intervină, stropindu-i cu apă și vopsea roșie, distrugându-le astfel și costumele.

Vilă în Franța. Regele Carol II obligă guvernul să cumpere vila de la Mamaia și ferma de la Crevedia, aparținând principesei Elena, iar cu banii obținuți să cumpere principesei o vilă în Franța. Astfel, guvernul, cu banii de timbru obținuți pentru cumpărarea de avioane de luptă, a cumpărat vila, iar ferma a fost cumpărată de generalul Condeescu.

Fraudă fiscală. În anul 1934, soci-etatea petrolieră româno-americană a comis o fraudă financiară, păgubind statul român de 148 milioane de lei.

Bani suplimentari. Guvernul asigură regelui Carol II bani pentru cumpărarea a două automobile pentru vânătoare, plata pensiei unei foste prietene a tatălui Elenei Lupescu și întreținerea artistei Tatiana, cu care s-a încurcat regele.

Hartă de aur. În anul 1938, regele Carol II a împlinit 45 de ani. Banca Națională a României îi oferă în dar o hartă a României, executată din 36 de kilograme de aur.

As. Mil. R. R. ”Lt. erou P.Laţcu” Lugoj

Prințul Nicolae
Regina Maria
Regina Elena

Descoperă mai multe la Actualitatea Online

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.